Branko Grčić16.prosinca 2014.
FINANCIRANJE PROJEKATA IZ EU FONDOVA
Do danas je u projekte uloženo 700 milijuna a idućih 12 mjeseci
još 11 milijardi
.

ZAGREB: U Hrvatskoj su u izvedbi projekti sufinancirani sredstvima iz fondova EU-a ukupno vrijedni 700 milijuna eura, a za godinu dana pri kraju mandata Vlade ta bi vrijednost trebala iznositi između 10 i 11 milijardi kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, sudjelujući na predstavljanju rezultata projekta "Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske".

Grčić je najavio da bi javnost za tjedan dana trebala biti detaljno upoznata sa svim projektima koji su u tijeku, a riječ je o tridesetak velikih projekata i više od tisuću malih. Grčić smatra da je novac za sufinanciranje lokalnih i regionalnih projekata izvrsna kompenzacija za jedinice lokalne i regionalne samouprave za prihode koje će izgubiti zbog mini porezne reforme. Dodao je da će povlačenje europskog novca od sada ići puno lakše jer je prihvaćen operativni program za koheziju i konkurentnost.

Grčić je kazao i kako je uvjeren da Vlada može monetizaciju duga tvrtki Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb uspješno dovesti do kraja. Uvjeren sam da možemo proces monetizacije provesti uspješno, a izgleda da to dokazuju i prve najave da imamo ozbiljne ponuditelje, rekao je. Dodao je kako bi volio da proces da rezultat zbog kojega je pokrenut, a to je dobivanje kvalitetnog partnera i od dvije i pol do tri milijarde eura kojima bi se pokrilo gotovo tri četvrtine trenutačnog duga autocestovnog sustava. Držim da je to još uvijek moguće i korisno za državu unatoč svim oponentima s često slabim argumentima, kaže Grčić. 

Na pitanje slaže li se s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem da je alternativa monetizaciji autocesta prodaja HAC-ONC-a, rekao je da o tome sada ne želi govoriti jer proces monetizacije ide svojim tijekom i može uspješno završiti.

hrt

 

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre