17.prosinca 2014.
SJEDNICA VLADE
Vlada udovoljila jednom od zahtijeva hrvatskih branitelja.

ZAGREB: Na današnjoj sjednici Vlade je uredbom uredbom odgodila primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž. Time se udovoljilo jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu.

Uredbu je ministrima predstavio ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić. Branitelji su, kaže odgodu tražili jer smatraju da bi razdvajanje na braniteljski dio i radni staž dovelo do smanjivanja njihovih mirovina, da će se one izračunavati 'na neki drugi način'. 'Mi jasno tvrdimo da neće biti nikakvih promjena ni u izračunu mirovine ni u njezinoj visini', poručio je Mrsić i dodao da će biti formirano povjerenstvo koje će kontrolirati proces tijekom šest mjeseci odgode primjene uredbe o razdvajanju braniteljskih mirovina na dva dijela. 'Nadam se da ćemo u tih šest mjeseci postići konsenzus s braniteljima'.


Na sjednici je Vlada donijela i odluku  odluka o visini osnovice za obračun dužnosničkih plaća kojom se osnovica smanjuje kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Tako će od 1.siječnja 2015. plaće ostalih građana porasti a dužnosnicima neće.
 'Primjena tog zakona imala bi za posljedicu porast plaća državnih dužnosnika u prosjeku za otprilike tisuću kuna. S obzirom na javno izraženi politički stav da novi porezni sustav ne bi trebao imati takav utjecaj na plaće državnih dužnosnika, predlažemo smanjivanje osnovice na 3.890 kuna, kako bi plaće ostale na otprilike istoj razini kao i prije stupanja na snagu novog zakona o porezu na dohodak', kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Od početka krize osnovica plaće državnih dužnosnika smanjena je za 28,9 posto, dodao Tom odlukom šalje se jasna politička poruka da će državni dužnosnici biti izuzeti od poreznih olakšica koje imaju ostali građani i to će biti napravljeno smanjenjem osnovice, poručio je prošli četvrtak ministar uprave Arsen Bauk.

Premijer Zoran Milanović je, naime, na prošlotjednoj sjednici Vlade podsjetio da izmjene Zakona o porezu na dohodak stupaju na snagu 1. siječnja 2015. te da je potrebno, kao što je to Vlada i obećala, donijeti odluku kojom će se onemogućiti povećanje dužnosničkih plaća temeljem tih zakonskih izmjena.


Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga stečajnog zakona kojega je ministrima prestavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon, i za njih je nedležan Trgovački sud (ne kao do sada Trgovački i Upravni sud). Fina ostaje u postupku, ali kao agent suda. Za odluku o pokretanju postupka stečaja sud ima rok od osam dana, svaka odluka ide na internet. Stečaj i predstečaj će ići brže, troškovi će biti manji, a stečajna masa dobit će 'OIB'. Stečajni upravitelji birat će se automatski, prema listi, kazao je Miljenić.


Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina, kazao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.


hic

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre