Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


23.siječnja 2015.
RJAŠAVANJE PROBLEMA KREDITA U ŠVICARSKIM FRANCIMA 
Vlada predložila, Sabor usvojio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju

ZAGREB: Hrvatska Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila je prijedlog amandmana na Konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju prema kojem bi se dopuna odnosila na sve ugovore o kreditu neovisno o iznosu, izvijestili su iz Vlade

O prijedlogu Vlade danas je raspravaljo Sabor i usvojio izmjene Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka
fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman po kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti.
Zakon je prihvaćen s 85 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim'. U glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za "švicarce", ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

U novonastaloj situaciji Udruga Franak za sada odustaje o najavljenog masovnog prosvjeda , no tijekom vikenda će paliti svijeće pred bankama za žrtve svih kredita u Hrvatskoj. Masovne prosvjede iz Udruge Franak najavljivali su jer ne žele tolerirati da im se u pregovorima kaže jedno, a zatim se u proceduri to promjeni, bez da ih se obavijesti " Morali su nam reći da su planirali prijedlogom izmjena zakona ograničiti njegovu primjenu na iznose do milijun kuna. Nećemo tolerirati da s nama tako postupaju", kazao je izvor iz Udruge Franak. 


Vlada i banke imaju različit stav spram rješavanj problema

Na izvanrednoj telefonskoj u utorak 20.siječnja Vlada je raspravljati o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi ih hitno poslala Sabor na glasovanje.
Premijer Zoran Milanović, u ponedjeljak je objavio kako je Vlada odlučila zamrznuti tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna na godinu dana. Poručio je građanima s kreditima u švicarcima da budu mirni i da više ne gledaju tečajne liste. Najavio je i da će banke godinu dana snositi troškove zbog nastale razlike u tečaju. 
Bankari su iznenađeni takvom izjavom jer tvrde da premijerova odluka nema veze s prvotnim dogovorom, postignutim na sastanku u Ministarstvu financija. Banke su naime zajednički ponudile da će trošak mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima snositi tri mjeseca, a ne godinu dana, kako je rekao premijer. 

Udruga Franak nezadovoljna kratkotrajnim rješenjem.

Zamrzavanje tečaja na godinu dana nije dovoljno pa se od Vlade traže da napravi konverzija kredita u kune prema tečaju na dan potpisivanja kredita.
" Mi ćemo razmotriti prijedlog Vlade. Rok koji se je zadala Vlada od godine dana da riješi dužničku situaciju je predugačak. Može se protegnuti na početak iduće godine, dakle može se prenijeti drugoj Vladi. Korisnici sada imaju kamatu od 3,23% i tečaj franka 6,39 kuna što je neodrživo. To je znatno više od početnog tečaja koji je otišao 80% više od početnog. Udruga Franak traži da tečaj 6,39 bude vatrogasna mjera, za prvi mjesec, eventualno za drugi ove godine te da se prihvate zahtjevi udruge Franak do 1. ožujka. Mi od 3.8.2011. godine upozoravamo na stanje dužnika" , rekao je Božo  Ivošević iz Udruge Franak gostujući u HRT emisiji "Hrvatska uživo".
Od Vlade tražimo da se napravi konverzija kredita u kune po tečaju na dan potpisivanja kredita. Tražimo da kamata bude kao kamata na početku. Tražimo i povrat više uplaćenih sredstava te obustavu ovrha i deložacija korisnika kredita. Peti zahtjev je metodologija fiksnog određivanja marži za kredite. Pratit ćemo razvoj situacije i pokrenuli smo mobilizaciju za mogući prosvjed. Imamo potporu udruga Blokirani i Živi zid. Odluka Vlade nije dovoljna, smatra Ivošević uime udruge Franak.

IZVOR: HRT
HIC-portal
hic

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre