HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave,stalci,koplja

zastava na stalku

22. travnja 2020.
NOVI POMOR PČELA
U Međimurju otrovano 17,5 milijuna pčela, Vlada obećala pomoć pčelarima

pčele pomor
Štete na košnicama i pomor pčela zabilježeni su na četiri različite lokacije u međimurskom kraju. I dok državni inspektorat provodi istragu, lokalni su proizvođači uvjereni da znaju odgovor na pitanje zašto pčele nastavljaju umirati.

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki, rekao je u utorak 20.travnja Hini predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković, koji smatra da je uzrok uporaba pesticida i insekticida.

Masovan pomor pčela zabilježen je na četiri različite lokacije u Hrvatskoj - u Prelogu, Maloj Subotici, Čakovcu te Slatini. I dok se šteta mjeri u tonama meda koji neće biti proizveden, stvarnu situaciju na terenu istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Da nije bilo ovih šteta, ne bi nam trebala nikakva muzika. To bi orkestar svirao i sve bi bilo puno pčela", rekao je Ervin Grabant, međimurski pčelar. Lokalni proizvođači po izgubljenoj košnici gube 750 kuna, to je prije računanja cijene meda koji se neće proizvesti - svaka košnica donosi između 15 i 20 kilograma meda. Gubici se mjere u tonama.

Što kaže državni inspektorat?

Državni inspektorat je na terenu, trenutačno se provodi istraga, čiji se rezultati još uvijek čekaju. Međutim, postoje dvije različite teorije o uzroku ovog masovnog odumiranja. Dok jedni sumnjaju na pojavu zarazne bolesti među pčelama, lokalni su pčelari uvjereni da se radi o neodgovornoj upotrebi pesticida na poljima. Pogotovo zato što se ovogodišnji pomor pčela poklopio s cvjetanjem uljane repice.

Dok se rezultati istrage čekaju, udruge pčelara sastale su se sa resornim ministarstvom. "Iz državnog proračuna naći ćemo sredstva da im podmirimo štetu, odnosno gubitak u proizvodnji. Isto tako, iz Programa ruralnog razvoja ćemo im omogućiti da obnove svoje pčelinje zajednice te da nabave i novu opremu i nove košnice", rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.
"Nema smisle svake godine davati odštetu pčelarima, mislim da je bolje tražiti uzroke problema i natjerati odgovorne da plaćaju kazne", komentirao je Željko Tupković, predsjednik udruge pčelara "Agacija".

Što kažu lokalni proizvođači?"Najveća bi pomoć ustvari bila edukacija poljoprivrednih proizvođača, stroža kontrola zaštitnih sredstava te potpuna zabrana tretiranja površina od 7 ujutro pa sve do 7 navečer", savjetovao je Ervin Grabant.

Ministarstvo je zbog svega najavilo detaljniji informacijski sustav kako bi se bolje vidjelo tko točno kupuje, koliko i kakvih pesticida. Utvrdi li se da je i u međimurskom kraju kršen zakon, kazne se kreću i do 100.000 kuna.


Uzrok pesticidi?


Novi se pomor pčela u Međimurskoj županiji dogodio nepune dvije godine nakon što su u pet naselja u Međimurju uginuli deseci milijuna pčela.

Prema dosad prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica, a Trupković smatra da uzrok nisu bolesti pčela.

- U ovo vrijeme najpoznatije bolesti pčela, a to su varroa i američka gnjiloća, nemaju veze s time. Mislim da nema što drugo biti uzrok nego pesticidi, dodao je.

Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari uporabom insekticida nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom uporabom pesticida pri tretiranju uljane repice.

Trupković je dodao da proizvođači uljane repice imaju na raspolaganju sve manje insekticida koji su, ocijenio je, većinom neučinkoviti.

- Pitanje je ide li netko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti, rekao je predsjednik međimurskih pčelara.


Grabant: Ovo je katastrofa, neće biti meda


Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele i dalje ugibaju.

- To će trajati još nekoliko dana, a sad su ih počele i ose ubijati i moglo bi se dogoditi da sve ode do kraja. Za mene je ovo stvarno katastrofa i nije riječ samo o novcu, kazao je Grabant dodavši da je najgore od svega što neće biti meda.

Prema Grabantovim riječima, jedno pčelinje društvo stoji 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200 tisuća kuna.

- Valjda će ljudi shvatiti da ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju, naglasio je Grabant.


Stigli laboratorijski nalazi ali službenog odgovora na uzrok uginuča 60 milijuna pčela u Međimurju i dalje nema

 


HRT /HIC.hr
foto:arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre