HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


07.lipnja 2021.
STIGLA PROMJENA VREMENA
U Požeštini poplavljeno više naselja i grad Požega


poplava u Požegi


Na kopno je stigla najavljena promjena vremena. Zbog jake kiše u nedjelju su poplavljena mjesta u Požeštini - stvorile su se blatne bujice koje su se slijevale s okolnih brda noseći granje i smeće. Najveći problemi su u gradu Požegi i naseljima Drškovci, Vidovci i Dervišaga. Poplavljena su dvorišta i podrumi, a problema ima i na lokalnim cestama, među ostalim i zbog odrona. Zaustavljen je željeznički promet na relaciji Požega - Pleternica, a u Vidovcima je isključen električni napon.

Na teren su izašli svi od policije i vatrogasaca do civilne zaštite i djelatnika Hrvatskih voda kako bi sanirali posljedica nevremena.

- Prema službenim podacima u gradu Požegi palo je 38 litara kiše po četvornom metru, no s obzirom na nekakva iskustva ljudi koji se time bave,na području Vidovaca i Dervišage, gdje je zapravo najgore stanje, palo je preko 60 litara kiše, izjavila je je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica. 

- Nažalost ponavlja se situacija od prošle godine, iznenadno nevrijeme, tako nevjerojatnih količina padalina u kratkom vremenu. Svi projektirani kapaciteti odvodnih kanala nisu ni u snu razmišljali da bi trebali biti tako veliki, komentirao je Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Požege. 

Naselje Vidovci posjetio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

- Najviše štete su napravili potok Nakop i kanal Pakao kojem i samo ime dovoljno govori. Jedino što je moguće u budućnosti napraviti je da vodu zaustavimo na uzvodnom području, odnosno napraviti retencije koje će pohraniti veće količine vode, rekao je. 

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode. 

- Odluka o proglašenju elementarne nepogode slijedit će nakon što to zatraži gradonačelnik Požege. Ja sam uvjerena da ima elemenata za proglašenje. Sutra ujutro imamo stožer civilne zaštite, poručila je jučer požeško-slavonska županica.

Između Požege i Pleternice zaustavljen je željeznički promet. Stanje se poslijepodne se smirilo, a šteta se sanira.

Prema prvim podacima u poplavi je oštečeno oko 300 objekata.


Jaka kiša s povremenom grmljhavinom u nedjelju je pogodila i u Zagrebu, kiša je padala i nočas.
Na Cresu nalet kiše uz jak vjtetar koji je uzdigao oblak peludi iznad grada.

Kiša će padati i danas a osvježenje će stići i do juga Jadrana - uz česte pljuskove i grmljavinu, te moguće nevere na Jadranu. No, od utorka stiže smirenje vremena, pretežno sunčano i malo toplije.HIC.hr

foto:screen youtoobe

 

 


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre