HIC samo najbolje iz Hrvatske
zastave-stalci-koplja

zastava na stalku01.rujna 2021.
POPUŠTANJE COVID PRAVILA
Od danas posluživanje i u zatvorenom prostoru kafića

šalica kaveGosti od danas ponovo mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase i to nakon 9 mjeseci zatvorenosti, što veseli ugostitelje koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Krajem studenoga prošle godine odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Među tim mjerama je rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezificijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora, itd. 

Većina otvara, ali neki neće jer nema radnika 

- Ugostitelji iz caffe-barova jedva su dočekali da mogu opet raditi unutra, ali nisu u nekoj euforiji kako se možda misli jer je iza njih dugo razdoblje od devet mjeseci zatvorenosti unutrašnjosti i ukupno 18 mjeseci otežanog poslovanja u pandemiji. Mnoge je to iscrpilo fizički, financijski i psihički, a ima i kafića koji i neće moći raditi unutra jer nemaju radnika, kao i onih koji nemaju terase pa će njima ipak biti malo lakše nakon što devet mjeseci uopće nisu radili, kaže za Hinu predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba (u sastavu Nacionalne udruge ugostitelja) Žaklina Troskot. 

Pritom napominje da sigurno neće raditi oko 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata s 10 tisuća radnih mjesta koliko ih je izgubljeno od početka pandemije, a i oni koji rade zbog epidemioloških mjera se suočavaju s ograničenim kapacitetom i visokim troškovima, uz od ranije visoka porezna davanja.

- Problema je jako puno i ne možemo govoriti o oporavku ugostiteljstva i turizma na temelju dva jaka ljetna mjeseca, pa ni na Jadranu, jer pitanje je koliko će oni raditi kada turisti odu. Na kontinentu - u Slavoniji, Lici i drugdje situacija je gora, ni u Zagrebu nije bolje, i zapravo treba znati da ugostitelji uz poraste cijena u nabavi gotovo svega i s onim što zarade preživljavaju pokrivajući osnovne troškove. Teško će uz ovakve politike vraćati kredite koje su morali uzeti, pragovi za potpore su jednostavno previsoki i nerealni i država bi se hitno morala početi baviti našim sektorom koji je devastiran i trebaju mu dugoročne politike, upozorava Troskot. 

Promjene navika građana kao gostiju - ima li straha? 

I ona i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) Vedran Jakominić ističu da ugostitelji u kafićima ne očekuju s ponovnim otvaranjem unutrašnjosti objekata odmah neki veći promet i prihod, a jedan od razloga su promjene navika građana.

- Treba vidjeti koliko su se promijenile navike građana i hoće li se bojati ući nakon što devet mjeseci to nisu mogli, kaže Jakominić, dok Troskot ističe da su se "navike promijenile, gosti su odlazili u kafiće s terasama i s više prostora ili sl, i kafići kojima je unutrašnjost bila jedini prostor za rad (bez terasa) morat će ponovo privući goste za što će trebati i vremena i sredstava".

Jakominić pozdravljaju odluku o otvaranju kafića, ali smatra da ih nije ni trebalo zatvarati, uz poruku da će sada "unutra od 1. rujna otvoriti svi oni koji su preživjeli, jer su prihodi ugostitelja u 18 mjeseci pandemije očajni, i zato bi bilo dobro da se nastave potpore i da se zaštiti one koji rade". 

"Bilo je krajnje vrijeme" 

Komentirajući otvaranje unutrašnjosti kafića od 1. rujna, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica ističe da je za to "bilo krajnje vrijeme", ali i da će trebati puno vremena da se ugostitelji oporave i "čvrsto stanu na noge".

- Nadamo se da će sve biti u redu i da nas neće ponovo zatvarati, jer to mnogi ne bi poslovno preživjeli, a s obzirom da mnogi jedva preživljavaju treba nastaviti s mjerama potpore za caffe-barove, ali i noćne klubove i diskoteke koji još ne mogu raditi, kaže Letica. (HRT.hr)
14.svibnja 2021.
Od 1.lipnja na koncerte, svadbe u restorane ali pod jednim uvjetom

Hrvatska je prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica, otkrio je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a piše Jutarnji list. 

Stručnjaci Agencije za komercijalnu djelatnost, koja je zadužena za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, uspješno su obavili pilot-testiranje sustava sa središnjim europskim pristupnikom (EU Gateway), čime je potvrđena funkcionalnost i interoperabilnost sustava digitalnih zelenih potvrda.

Pilot-testiranje potvrdilo je da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja, naglasio je Božinović.


Mobilna aplikacija

Prilikom testiranja prezentirana je i mobilna aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država članica, koju je razvio AKD. Riječ je o aplikaciji koju će putem Google Playa i App Storea moći aktivirati svaki građanin te će mu služiti za provjeru je li se neka osoba cijepila, preboljela koronu ili ima važeći test na koronu. To znači da ćete prilikom susreta s nekom osobom uz pomoć aplikacije moći očitati QR kod na njezinoj potvrdi i uvjeriti se je li ta osoba "sigurna".

Tu aplikaciju moći će koristiti sve institucije, restorani, kafići i drugi kako bi mogli provjeriti imaju li njihovi posjetitelji valjanu covid-potvrdu. Kako saznajemo, aplikacija je već upućena na registraciju u Google i Apple. Bit će besplatna pa time otpadaju svi argumenti ugostitelja da će zbog provjera potvrda morati poskupiti svoje usluge.

Digitalna zelena potvrda moći će se preuzeti u sustavu e-Građani ili putem ureda HZZO-a. Kako saznajemo, u ovom trenutku radi se na rješenju da građani koji zadovoljavaju uvjete neće morati podnositi zahtjev za potvrdu, nego će im ona biti automatski dodijeljena u pretinac e-Građanin. Najvažniji preduvjet za uspješno funkcioniranje sustava su sređeni registri osoba koje su ili cijepljene, ili su preboljele koronu ili su se testirale u posljednjih 48 sati.

Nakon višetjednih bezuspješnih pokušaja da od nadležnih institucija saznamo gdje se registar nalazi i na koji se način puni, neslužbeno saznajemo da je formiran u Centralnom informacijskom sustavu RH (CEZIH). Upravo iz CEZIH-a će se povlačiti potrebni podaci za izdavanje digitalnih zelenih potvrda. Sugovornici nam tvrde kako se registar podacima puni u realnom vremenu: kada se osoba cijepi ili je preboljela koronu, taj se podatak odmah unosi u registar.

Registar već postoji i u to se mogu uvjeriti svi korisnici sustava e-Građani koji su se cijepili ili su preboljeli koronu. Oni bi u pretincu "Zdravstvo" morali imati informaciju o tome kada im je termin za cijepljenje drugom dozom ili da su preboljeli koronu. U tom bi pretincu trebao biti i podatak da je osoba provela testiranje na koronu. Više naših čitatelja iskazuje nepovjerenje jer u e-Građani još uvijek ne vide sve podatke.

Liječnica obiteljske medicine Vikica Krolo kaže kako je sve što se tiče pacijenata u e-kartonu u sustavu CEZIH.

Sustav evidencije

- Primjerice, ja sam izdala uputnicu za testiranje, s testnog mjesta u CEZIH-u stiže nalaz, dakle to je odmah vidljivo u kartonu pacijenta. Ta osoba, ako je test pozitivan, zavedena je i da je preboljela bolest - objašnjava Krolo. Navodi i da je s cijepljenima isto tako.

Iako još nije službeno, radni je prijedlog da potvrda za osobe koje su se testirale vrijedi 48 sati, a za osobe cijepljene s dvije doze i one koje su preboljele koronu 180 dana. Do isteka tih šest mjeseci zdravstvena struka dat će odgovor vrijedi li cjepivo dulje ili ne. Ako bude potrebno i treće cijepljenje, dozvola će se ponovno izdavati nakon primanja nove doze cjepiva.

Hrvatska želi već 1. lipnja početi s izdavanjem potvrda te uspostaviti interoperabilnost s potvrdama drugih članica EU te trećim zemljama kako bi mogla uspješno krenuti u provedbu turističke sezone.

Nakon uvođenja tzv. covid-putovnica bez tog dokumenta više se neće moći ući ni u jednu zemlju Europske unije. Ona će biti i ulaznica za sve zatvorene prostore koji su u ovom trenu zatvoreni. Naši sugovornici bliski Stožeru navode kako će potvrda biti potrebna za ulazak u zatvorene dijelove restorana, klubova, teretana, ali i obavezna ulaznica za svadbe.

Restorani, kažu nam sugovornici, imaju alternativu jer će osobe koje nemaju potvrdu moći boraviti na otvorenom. No, ni sva događanja na otvorenom neće biti slobodna bez covid-putovnice. Na koja će se događanja odnositi, još nije poznato, odnosno takve odluke donosit će se sukladno procjeni rizika.


Rigorozne kazne

Nije isto, ističe naš sugovornik, je li riječ o koncertu Filharmonije na Zrinjevcu s razmaknutim stolicama i manjim brojem očekivanih posjetitelja ili festivalu na Jadranu gdje se očekuje velik broj ljudi. Što se samih kontrola tiče, provodit će ih redari Civilne zaštite, Inspektorat i policija, a kako doznajemo, imat će uputu da postupaju rigorozno te neće dijeliti upozorenja, nego će propisivati kazne.

- Naravno, neće kraj svakog restorana ili kluba stajati inspektor, ali kontrole će biti česte i vrlo ozbiljne - napominje nam sugovornik. (jutarnji.hr)

 HIC.hr
foro:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre