HIC grbovi-500-100
vijesti-regijazlatnici i srebrnjaci

 

 

05.rujna 2020.
U WASHINGTONU
Vučić i Hoti potpisali gospodarski sporazum između Srbije i Kosova

Trump, Vučić i Hoti


U Washingtonu je potpisan sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa između Srbije i Kosova. Sporazum su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti.
 P
otpisivanju u Bijeloj kući svjedočio je i američki predsjednik Donald Trump.

Ovo je prvi sporazum Srbije i Kosova od pokretanja dijaloga prije nekoliko mjeseci. Trump je sporazum nazvao velikim postignućem 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

- Ovo je doista povijesni dan, važan dan, posebno za taj lijepi dio svijeta. Počašćen sam objaviti doista povijesni sporazum Srbije i Kosova koji su se obvezali na ekonomsku normalizaciju, veoma važan termin, nakon mnogo godina i desetljeća tragične povijesti i dugotrajnih neuspješnih pregovora, moja je administracija pronašla način da se premoste razlike između stajališta Srbije i Kosova, što su mnogi mislili da nije moguće, rekao je, među ostalim, Trump.

Kosovski premijer Hoti rekao je kako je postignut velik napredak te da su s Beogradom ostali još samo pregovori vezani uz priznanje. Srbijanski predsjednik Vučić tvrdi da se tek nakon njegove jučerašnje oštre reakcije odustalo od točke sporazuma prema kojoj bi se dvije države već sada uzajamno priznale.

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati prva europska zemlja koja će poći za primjerom SAD-a.

Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se spominjalo obostrano priznavanje, što je on odbacio, i uvjeren je da ta točka više neće biti u dokumentu nazvanom "Ekonomska normalizacija". Kosovski premijer nije odgovorio na pitanje je li postojao takav prijedlog, ali je naglasio kako Bijela kuća dosad nikad nije nudila štetne sporazume za Kosovo.

ATENA maslinovo ulje

Na što su se obvezali Kosovo i Srbija?

Dokument o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Washingtonu obvezuje Kosovo i Srbiju na implementaciju ranije popisanih sporazuma o prometnoj, željezničkoj i zračnoj povezanosti, međusobno priznavanje diploma i certifikata, suradnju s američkim investitorima. Obje strane pridružit će se "mini Schengen zoni" kreiranoj 2019; a pristaju i na zabranu nabave 5G opreme od operatora kojima se ne može vjerovati, što se odnosi na Kinu.

To je tehnička strana sporazuma. Politički, predsjednik Trump želi prvenstveno zaštiti američke interese u regiji i pokazati kako utjecaj SAD-a na Balkanu ne blijedi. Poručuje kako je njegova doktrina "ekonomija kao lijek za sve" konačno dovela do pomaka nakon godina neuspjelih pregovora. Dan u Washingtonu nazvao je povijesnim, čelnike Srbije i Kosova hrabrima.


Što je Vučić potpisao?

Za srbijanskog predsjednika važno je istaknuti kako je izaslanstvo Srbije potpisalo bilateralni sporazum s američkom stranom, i kako u tom dokumentu  Priština nije spomenuta kao subjekt međunarodnog prava. Iako poručuje da između Srbije i Kosova ima još puno neslaganja, Aleksandar Vučić se u Beograd vraća zadovoljan.


Srbija seli veleposlanstvo u Jeruzalem

Kosovski premijer washingtonski je sporazum ocijenio velikim korakom unaprijed koji bi u konačnici trebao voditi ka međusobnom priznanju Srbije i Kosova. Za Kosovo je dobra vijest da je uz američku intervenciju dogovoreno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Izraelom. Srbija se, pak, obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem do srpnja. Ta je diplomatska gesta iznimno važna američkim domaćinima i suprotna vanjskoj politici Europske unije s čijim se diplomatima Vučić i Hoti sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu.

Zastoj u dijalogu

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine, uz posredovanje specijalnog Trumpova izaslanika za pregovore Srbije i Kosova Richarda Grenella i Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briana, pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a zatim i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa. To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011. godine.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018. kada su kosovske vlasti uvele stopostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Hoti ukinuo u lipnju. Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da  nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008. godine.hrt/ hic.hr
foto:screen

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre