HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

 

08.siječnja 2021.
NAKON POTRESA
Hrvatskoj stigla pomoć iz Njemačke, Mađarske i Austrije a pomoć šalje i Turska

njemački vatrogasci Hrvatskoj

Potresom pogođenoj Baniji svakodnevno stiže pomoć brojnih donatora iz zemlje i svijeta.
Danas je u Petrinju stigao s donacijom mađarski ministar vanjskih Peter Szijjarto a veliki konvoj u organizaciji njemačkih vatrogasaca dovezao je izdašnu pomoć. Pomoć šalje i Turska a iz Austrije je već stiglo desetak kontejnera.

Pomoć njemačkih vatrogasaca

Na područje Sisačko-moslavačke županije u petak je u organizaciji vatrogasaca njemačke pokrajine Baden-Württemberg stigao jedan od najvećih konvoja humanitarne pomoći u kojem je bilo 23 vozila i 50 vatrogasaca.

Njemački su vatrogasci u Sisak dovezli ukupno 230 tona različite opreme, od vatrogasne opreme, odjeće, higijenskih potrepština, pa sve do građevinskog materijala.

“Sa sakupljanjem pomoći počeli smo već 31. prosinca i već smo dovezli prvi konvoj pomoći. Drugi je konvoj krenuo u četvrtak u 16 sati s 23 vozila i 50 vatrogasaca. Budući da ne želimo biti nikome na teret, došli smo samo da isporučimo opremu, pomoći ćemo kod istovara, pa ćemo već u subotu ujutro nakon doručka krenuti prema Njemačkoj”, rekao je voditelj konvoja Gerhard Lai.

Na donaciji je zahvalio zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, koji je naglasio kako suradnja s njemačkim vatrogascima ima već dugogodišnju tradiciju.

Jedan sličan konvoj već je došao, rekao je, a pomoć njemačkih vatrogasaca nije izostala ni za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

I ovaj put će Nijemci u Hrvatskoj ostaviti tri vatrogasna navalna vozila i dva vatrogasna kombija.

Brlečić je posebno naglasio kako je dragocjena pomoć u građevnom materijalu, kojeg trenutačno najviše nedostaje.

Dočeku konvoja bio je nazočan i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, pa je već na ulasku u Sisak sačinjen raspored o podjeli pomoći na cijelom području Sisačko-moslavačke županije.

Prvi konvoj s 11 vatrogasnih i tri vozila Crvenog križa iz pokrajine Baden-Württemberg na stradalo je područje stigao prije tjedan dana, kada je dovezeno 110 tona pomoći. Tada su Nijemci dovezli uglavnom sanitetski materijal, opremu za bolnice higijenske i prehrambene potrepštine, te vatrogasnu opremu. (Hina)

 

Pomoć iz Mađarske

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto u petak je u Petrinji predao prva dva od pedeset kontejnera koje njegova država i mađarska naftna kompanija MOL doniraju onima koji su u potresu na Baniji ostali bez doma.

Prva dva kontejnera u kojima su dva kreveta, stol i ormarić stigli su u petak u Petrinju. Mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine najavio je da će ostatak stići idućeg tjedna.

„Tih 50 kontejnera daje MOL, koji kao najveći ulagač u hrvatsko gospodarstvo osjeća dužnost i obvezu prema hrvatskim stanovnicima”, kazao je Szijjarto.

Mađarska će poslati i šest kontejnera sa sanitarnim čvorovima, jedna mađarska tvrtka šalje pet tisuća svjetala, a vlada u Budimpešti sudjelovat će u obnovi jedne crkve i škole, o čemu će idući tjedan s hrvatskim vlastima razgovarati mađarski državni tajnik koji stiže u Hrvatsku.

„Želim vam snagu i izdržljivost i još jednom vas uvjeravam da Mađari stoje uz vas”, rekao je mađarski šef diplomacije.

Odbio je procijeniti kako se hrvatska vlada nosila s posljedicama potresa.

„Neka to prosude Hrvati”, kazao je Szijjarto i dodao da je Mađarima „dosta onih koji smatraju da se bolje razumiju u nečiju unutarnju politiku nego oni sami.

„Zato nisam došao ovdje pametovati, nego pomoći”, dodao je prvi inozemni šef diplomacije koji je stigao u potresom pogođeno područje.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i Tomo Medved, potpredsjednik vlade i čelnik stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica potresa, zahvalili su Szijjartu na pomoći i istaknuli da Mađari pomažu od prvog dana.

Medved je rekao kako je potres ujedinio hrvatski narod, „ali i sve susjedne i partnerske zemlje, posebno članice Europske unije”, a Grlić Radman dodao kako su Mađari pomogli Hrvatskoj i nakon potresa u ožujku, te u borbi protiv koronavirusa.

Pomoć od Turske i Austrije

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da u subotu 70 kontejnera šalje Turska, a u petak je u Sisak stiglo i deset kontejnera iz Austrije. Po njegovim riječima, dosad je kontejnere za stanovanje dobilo između 300 i 350 obitelji. (Hina)

 

 
hrvatski šah, komplet


HRT.hr /HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre