HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

 

30.prosinca 2020.
NAKON POTRESA U BANOVINI
Slovenija uputila žurno pomoć , Janez Janša izrazio sučuti obiteljima nastradalih

Janez Janša


Tek što je Hrvatska u utorak aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu - program EU pružanja žurne pomoći, iz susjedne Slovenije je stigla prva pomoć za potresom pogođena područja Banovine (Petrinja, Sisak, Glina). Vijest je u srijedu priopćilo hrvatsko Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Pomoć Slovenije je stigla u utorak oko 23 sata - 4 kontejnera, 12 kreveta na kat s 24 madraca i 200 vreća za spavanje.
I slovenski Crveni križ uputio je kao prvu pomoć nastradalima na području Petrinje i Siska 10.000 eura iz svog fonda za hitne intervencije i otvorio poseban račun za tu namjenu na koji građani mogu dobrovoljno donirati novčana sredstva. Isto je učinio i slovenski Karitas, humanitarna organizacija ljubljanske nadbiskupije.


Ta je humanitarna pomoć tijekom noći pristigli u središnje skladište Civilne zašite u Jastrebarsko, odakle se prevoze na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama, navode iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH.

Osim Slovenije, hrvatskom zahtjevu za pomoć su se odazvale Austrija s 470 sklopivih kreveta, Italija sa 100 zimskih šatora, Grčka s 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje, Rumunjska s 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje, Švedska sa 60 šatora i 2.000 sklopivih kreveta, Češka s 2 svjetiljke sa zaštitom, 1 balon/tornja za osvjetljenje, 10 električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1.200 vreća za spavanje.

Hrvatska je u utorak aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu program EU namijenjen pružanju žurne pomoći, te je zatražila zimski šatore za 6-8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, priopćilo je Ravnateljstvo CZ RH.

Ujedno se zahvalilo svima koji su se odazvali našem zahtjevu za pomoć te kontaktirali Ravnateljstvo civilne zaštite s upitima za slanje pomoći.


hrvatski šah, komplet

Slovenski premijer Janez Janša objavio je danas popodne na Twitteru da je u Hrvatsku već poslana pomoć za Petrinju i okolicu koje je pogodio razorni potres.

"Šaljemo ono što je sada najpotrebnije: mobilne jedinice za grijanje, stambene kontejnere, grijane šatore i agregate", naveo je Janša, dodavši da će prva pomoć stići već tijekom utorka.

Istodobno je izrazio sućut obiteljima i rodbini žrtava potresa i solidarnost slovenskog naroda s Hrvatskom u ovim teškim trenucima.HRT.hr /HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre