HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set04.kolovoza 2022.
POŽAR U ZAGREBU
Požar u industrijskoj zoni Žitnjak gasilo 200 vatrogasaca

požar na zagrebačkom Žitnjaku

Veliki požar koji je buknuo sinoć oko 21,30 na zagrebačkom Žitnjaku u dvorištu jedne tvrtke na Kanalskom putu lokaliziran je, objavila je u četvrtak u zagrebačka vatrogasna postrojba. U požaru nije bilo ozlijeđenih.


- Požar je ugašen, imamo još dogašivanje jer ima previše žara, radi se o skladištu površine 5.500 m2 koji je bio pun drvenim paletama i kartonskom ambalažom, rekao je Tomislav Rukavec, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Žitnjak.

Objasnio je kako je zbog velike temperature došlo do urušavanja objekata, pa vatrogasci ne gase iznutra, nego izvana, zbog čega malo duže traje. Građanima je poručio da ne brinu ako vide dim, sve je pod kontrolom trajat će još izvjesno vrijeme.
Požar je planuo u hali tvrtke Model pakiranje, gdje su se zapalile palete i kartonski materijal, a vatra se ubrzo proširila na pogon i ostale dijelove tvrtke.

Zahvaćena je površina od oko 70 puta 70 četvornih metara hale s drvenim paletama i kartonskom ambalažom.

Ukupno je kroz cijelu noć, zajedno sa zamjenama, na intervenciji sudjelovalo čak 54 vozila sa 200 vatrogasaca (profesionalnih i dobrovoljnih, vatrogasaca INE i Grada Zagreba) koji u u vrlo teškim uvjetima spasili ostatak hale i pogon tvrtke.

Trenutno su na terenu još dvije postaje koje vrše dogašivanje.

Osoba, za koju je u medijima objavljeno da je ozlijeđena u požaru, stradala je u prometu u blizini požarišta u padu s bicikla, navode zagrebački vatrogasci u objavi na facebooku.

Skoro istovremeno s ovim velikim požarom na Žitnjaku, imali su i nekoliko intervencija zbog manjih požara objekata, a i jutros rano zagrebački vatrogasci su intervenirali u požaru na jednom
ugostiteljskom objektu.(HRT.hr)


VEZANE OBJAVE


19. srpnja 2022.
Požar u blizini parka Zrinjevac
požar u c entru Zagreba, u neposrednoj blizini parka Zrinjevac

U ponedjeljak 18.SRPNJA u večernjim satima u Zagrebu je u blizini parka Zrinjecav (ulica Petra
Berislavića 2) izbio je požar.

Na terenu su bila 22 pripadnika JVP Zagreb s osam vozila, a prva dojava o požaru stigla im je minutu
prije 22 sata, rekao je Hini zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Požar dužine od oko 30 metara izbio je na krovištu zgrade. Krovište je u potpunosti izgorjelo, a vatrogasci su oko 23 sata, čini se, konačno suzbili plamen. U tom se trenutku vidio žar te svjetla baterijskih lampi kojima pripadnici vatrogasne postrojbe osvjetljuju mjesto događaja.
Oko pola sata kasnije, nije bio više vidljiv ni žar, a nazirali su se obrisi vatrogasaca kako se kreću po samom krovištu što sugerira da je situacija bila blizu konačne sanacije. Iz same vatrogasne postrojbe kasnije su potvrdili da su vatru pod nadzor stavili oko 23 sata, piše jutarnji.hr .

U blizini opožarene zgrade je Arheološki muzej, na sreću se na njega vatra nije proširila.

Kako neslužbeno doznajemo, gasiteljima su u početku intervencije problem stvarale žice pod naponom koje su postavljene niže od krovišta što je zakompliciralo podizanje dizalice.

Nakon što požarište u potpunosti bude sanirano, policija će započeti očevid, a do tada se o uzrocima može samo nagađati. Ono što je sasvim izvjesno jest da je vatra krenula iz samog potkrovlja ili s krovišta zgrade koja je nedavno obnovljena i adaptirana nakon razornog potresa koji ju je bio teško oštetio.

Za sada postoje dvije teorije o mogućem uzroku izbijanja vatre. Jedna je da je u nejasnim okolnostima planuo neki glomazni otpad koji je možda bio smješten u potkrovlju, no ona je, prema tvrdnjama nekih stanara, manje vjerojatna budući da su rekli kako je s obnovom i adaptacijom potkrovlje bilo praktički ispražnjeno i očišćeno. Druga teorija je da je požar možda krenuo s jedne od više jedinica klimatizacijskih uređaja koji su navodno postavljeni pri vrhu objekta. Sve će to očevidom utvrđivati policija.(jutarnji.hr)

 
HIC.hr

foto:facebook

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre