HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

12.kolovoza 2021.
POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA
Požari u svijetu, gori diljem Mediterana

opožarene šume u Grčkoj
požar u Grčkoj


Diljem Mediterana već danima bukte požari u kojima su opožarene velike površine šuma, gore obiteljske kuće a zabilježeni su i smrtni slučajevi. Posebno teško stanje je u Grčkoj, Italiji ali i na drugom kraju Mediterana u Alžiru.


GRČKA
Grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je „ljeto iz noćne more“ te se ispričao za neuspjeh u gašenju nekih od više od 500 požara koji su pogodili Grčku.

Izmoreni grčki vatrogasci u srijedu su se već deveti dan zaredom borili protiv požara na ogromnim temperaturama na Mediteranu, koje su raspirile vatru u južnoj Italiji, kao i u Alžiru gdje je poginulo najmanje 65 ljudi. Sredozemne države od Turske do Tunisa bilježe najviše temperature u nekoliko desetljeća u tjednu kad je odbor za klimu Ujedinjenih naroda objavio izvješće koje je upozorilo da je čovječanstvo vrlo blizu točki bez povratka po pitanju klimatskih promjena.

Grčka, suočena s najgorim toplinskim valom u tri desetljeća, evakuirala je dvadesetak sela na Peloponezu. Antička Olimpija, poprište prvih Olimpijskih igara, ipak se spasila od požara. Oko 580 grčkih vatrogasaca se uz pomoć kolega iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Češke bori protiv vatre u Gordiniji, mjestu pored Olimpije.

Vatra i dalje hara Eubejom, drugim najvećim grčkim otokom, kao i okolicom Atene. "Da su helikopteri i kanaderi došli odmah i djelovali u prvih šest, sedam sati, šumski požari bi bili ugašeni prvi dan“, rekao je 34-godišnji vlasnik kafića Trasivulos Kocias, gledajući praznu plažu u resortu Pefki na Eubeji.

 

 

ALŽIR

Na drugom kraju Mediterana alžirska vlada poslala je vojsku da pomogne u gašenju požara koji su pogodili šumski sjever afričke države. Poginulo je najmanje 65 ljudi, među njima 28 vojnika. Najteže je pogođeno područje Tizi Ouzou u planinskoj regiji Kabilie gdje su gorjele kuće, a stanovnici pronašli sklonište u hotelima, hostelima i studentskim domovima u obližnjim gradovima.
Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune proglasio je tri dana žalosti zbog poginulih.


ITALIJA

Na jugu Italije požari su uništili stotine hektara zemlje na rekordnim temperaturama višim od 40 stupnjeva i vjetrovima koji raspiruju vatru. Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednjih 12 sati izveli više od 3 tisuće operacija na Siciliji i u Kalabriji, uz sedam kanadera.

"Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah, naša duša gori“, napisao je lokalni gradonačelnik u Kalabriji Giuseppe Falcomata na svom Facebook profilu, nakon što je poginuo 76-godišnjak kojemu je vatra zahvatila kuću.
U blizini Catanije poginuo je 30-godišnjak čiji se traktor prevrnuo dok je donosio vodu vatrogascima, prenose lokalni mediji. Posljednja dva tjedna Turska je imala više od 300 požara koji su uništili desetke tisuća hektara šuma. U srijedu navečer gore još tri požara, prenosi Reuters. U isto vrijeme sjever Turske suočava se s drugačijim izazovom – poplavama koje su nastale nakon neuobičajeno velikih kiša.


SAD

Veliki požar koji već gotovo mjesec dana hara sjevernom Kalifornijom spalio je još 550 kuća, te tako postao jedan od najdestruktivnijih u povijesti te savezne američke države, priopćili su u srijedu lokalni dužnosnici.

Šumski požar Dixie Fire, koji je izbio 14. srpnja u planinama Sierra Nevade, nekih 260 kilometara sjeveroistočno od Sacramenta, drugi je najveći u povijesti Kalifornije. Do srijede navečer, pod kontrolom je bilo samo 30 posto opožarenih područja.

Dixie, koji je dosad spalio više od 5 tisuća četvornih kilometara, daleko je najdestruktivniji od ukupno 11 šumskih požara koji gore diljem Kalifornije, a s kojima se bori gotovo 10 tisuća gasitelja. Ozlijeđena su dva vatrogasca i jedan civil. Vatra je do sada uništila više od tisuću obiteljskih kuća i na stotine drugih građevina, a prošli tjedan izgorjelo je i gotovo čitavo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, sagrađenog u doba Zlatne groznice. Kalifonija, čiji je vrhunac sezone požara obično u drugom dijelu godine, nalazi se na dobrom putu da ove godine zabilježi veću količinu opožarenog područja nego prošle godine, koja je bila rekordna.

U protekle tri godine izbilo je pet najvećih požara u povijesti te savezne države, pri čemu je spaljeno više od 25.000 četvornih kilometara i uništeno 3.700 građevina. Požar Dixie drugi je po veličini, iza prošlogodišnjeg August Complexa, sastavljenog od nekoliko manjih požara koji su se spojili u veliku vatrenu stihiju. Očekuje se da će u sljedećim danima temperature premašivati 37,8 stupnjeva Celzijusa.Nakon požara Turska suočena s poplavom


vecernji.hr /HIC.hr
Foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre