ADRESAR HRVATA
IZVAN RH 2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 19.svibnja 2015.
PROŠLO JE 100 DANA OD INAUGURACIJE
Ispunjava li hrvatska predsjednica svoja predizborna obećanja ?
ZAGREB: Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) na predsjedničkim izborima 11. siječnja 2015. pobijedila je Ivu Josipovića , tada aktualnog predsjednika koji je na tu dužnost došao iz redova SDP-a. Novoizabrana predsjednica prisegnula je 15. veljače.
Kako su protekla prva tri mjeseca na dužnosti predsjednice RH te što ih je obilježilo u emisiji Otvoreno
na HTV-u govorili s potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner (HDZ) i Nenad Stazić (SDP) te publicist dr. sc. Vjeran Zuppa i novinar Dražen Ćurić. 

Nenad Stazić 
(SDP) o prvih 100 dana hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović je rekao:
nije preseliila ured u visoku ulicu, nije imenovala savjetnika za gospodarstvo, pokazala je kako ne platiti porez (mislio je na sredstva koja je dobila za izbornu kampanju) a u Afganistanu je 'pojela dobar čobanac'. Po njemu prvih 100 dana predsjednice je prošlo kao neizvršavenje predizbornihobećanja, nepoštivanje Ustava i zakona te ne slušanje povijesti. 'U tome je našla idealnog partnera - HDZ. Osim toga, sama je predložila mimohod u Zagrebu, a onda uvukla kandžice', dodao je. 

Željko Reiner (HDZ) je kazao kako je predsjednica Grabar-Kitarović pozicionirala Hrvatsku u EU-u. Pritom je nabrojio što sve vlada Zorana Milanovića nije napravila, a obećano je u predizbornoj kampanji. Također je kazao kako je njemu i svim građanima dosta priča 'Drž'te lopova' kojom se prikriva nesposobnost sadašnje vlasti. Dodao je kako je na proteklim izborima SDP bezrezervno podržavao kandidate s pravomoćnim presudama - Željka Sabu i Andra Vlahušića. 

'U 100 dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nastavila svoju predizbornu kampanju, obavila nekoliko važnih vizita u Europi i izvan nje te nastavila vizitirati problem', kazao je Vjeran Zuppa. Vrlo suptilnim potezom okarakterizirao je njezine potajne posjete Jasenovcu i Bleiburgu. Odgovarajući Reineru na kritiku današnje Vlade kazao je kako je 'političko licemjerje par exellance, kad slušamo kako nam bivši ministar Ivan Šuker drži lekcije o tome kako je zemlja dovedena u propast'. Dodao je kako tijekom kampanje Grabar-Kitarović nije izrekla ni jednu jedinu riječ o gospodarstvu.  

Dražen Ćurić je kazao kako predsjednica mora vršiti pritisak na Vladu. Smatra kako je na gospodarskim pitanjima jako teško dobiti izbore, pa stranke pribjegavaju ideološkim temama. Kazao je kako ni predsjednica ni premijer nisu izašli iz okvira Ustava i pitanje je tko će u njihovoj 'borbi' odnijeti pobjedu. 'Ovakva borba najviše odgovara strankama - SDP-u i HDZ-u, a predsjednica mora biti oprezna', kazao je Ćurić te dodao kako je premijer Milanović - 'sve samo ne osoba s kojom je lako komunicirati'.

U emsiji se vodila žestoka rasprava između Reinera i Stazića o Jasenovcu i Bleiburgu, te o pozivu predsjednice na konzultacije s čelnicima stranaka. U igri je 'premijerova taština ega', 'umatanje u celofan', poručio je Reiner. Stazić je kazao kako je svojim pozivom, kojim izlazi iz okvira Ustava Grabar-Kitarović željela 'isprovocirati premijera' i 'pokazati ga kao osobu koja nije za dijalog'.


Ako je suditi po anketama javnopg mnijenja hrvatska predsjednica omiljena je te dalje ima povjerenje hrvatskih građana što dokazuje i najnovija anketa Nova TV od 5.svibnja. Na vrhu ljestvice najpopularnijih hrvatskih političara upravo je hrvatska predsjednica s 31,3 posto Svi drugi političari su znatno niže na ljestvici. Svoj glas u ovoj anketi dalo je Zoranu Milanoviću tek 4,8 posto ispitanika

hrt/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre