Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


15.listopada 2015. 
DRŽAVNI POSJET
Kolinda Grabar Kitarović doputovala u Kinu
Na poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u državnom posjetu NR Kini.

kolinda Grabar Kitarović u Kini 

Nakon svečanog dočeka na trgu Tiananmen održan je bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Tijekom sastanka hrvatska predsjednica kazala je kako nas s Kinom  veže dugotrajno prijateljstvo i otvorenost koji se produbljuju ovim posjetom na desetu obljetnicu Partnerstva u općoj suradnji. Naše partnerstvo odvija se danas u novom kontekstu, Hrvatska je punopravna članica Europske unije i NATO-a te je i u ovim organizacijama Kina dobila još jednoga postojanog prijatelja, kazala je. Osvrnuvši se na obilježavanje 40 godina odnosa između EU-a i Kine, predsjednica je kazala kako Republika Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, snažno podupire suradnju između Unije i Kine u sklopu Strateške agende suradnje 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će i sljedeća hrvatska vlada nastaviti jačati hrvatsko-kinesko partnerstvo, posebice u gospodarstvu, što će ona predano poticati , objavljeno je na stranici predsjednica.hr. 

Predsjednik NR Kine Xi ocijenio je kako Predsjednica Republike od stupanja na dužnost pokazuje prijateljstvo prema kineskom narodu i aktivno potiče jačanje odnosa te kako je siguran kako će ovaj posjet dati novu vitalnost bilateralnim odnosima. Uspoređujući svoj program “Kineski san” s Predsjedničinim programom “Za bolju Hrvatsku”, predsjednik Xi izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska pod vodstvom Predsjednice postići još više na svom razvojnom putu. 

Predsjednik NR Kine ocijenio je kako predstojeći sastanak Predsjednice u Šangaju s predstavnicima kineske poslovne zajednice i hrvatskih tvrtki koje rade u Kini potvrđuje naglasak posjeta kao i budućnosti hrvatsko-kineskih odnosa na gospodarstvo. Na zauzimanje Predsjednice, izrazio je spremnost za razgovor o većem uvozu hrvatske robe na kinesko tržište. 

Kazavši kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“ kao i za jačanje kineske suradnje s državama Srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, Predsjednik Xi pozdravio je inicijativu Predsjednice Republike “Jadran-Baltik-Crno more”. 

Dvoje predsjednika složili su se kako je bilateralna suradnja između Hrvatske i Kine izrazito dobra u brojnim područjima, posebice u kulturi, turizmu, znanosti i obrazovanju, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj i lokalnoj razini. Nadalje, Predsjednica je istaknula zadovoljstvo velikim porastom posjeta kineskih turista Hrvatskoj kao i porastom broja kulturnih događanja koja približavaju bogatstvo kineske kulture hrvatskim građanima.

Predsjednici su se usuglasili i o brojnim ključnim pitanjima na međunarodnoj agendi, poput održivog razvoja i klimatskih promjena, porasta terorizma te migrantske krize.

Predsjednik Xi sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjednice Grabar-Kitarović u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj.

U nastavku službenog posjeta, Predsjednica će se sutra sastati s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom, održat će radni ručak s glavnim koordinatorom inicijative Kina+16, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wang Chaom te posjetiti istraživački centar kineske tvrtke Huawei. 

Grabar-Kitarović u petodnevnom je posjetu Kini. Naglasak predsjedničina posjeta bit će na razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine, a teme razgovora s kineskim domaćinima bit će i bilateralni odnosi, globalna vanjskopolitička pitanja te stanje u hrvatskom, odnosno kineskom susjedstvu. 

HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre