HIC kuglice za borPREDSJEDNIČKI IZBORI

Grb Republike Hrvatske


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

22.studeni 2019.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
Predsjednički kandidati mogu početi s prikupljanjem potpisa


glasačka kutija


Nočas od ponoći počeli su teći rokovi u kojima potencijalni kandidati za Pantovčak moraju prikupiti po 10.000  potpisa i time potkrijepiti svoju predsjedničku kandidaturu za izbori za predsjednika Republike koji će se održati 22. prosinca.

Potpise trebaju prikupiti u 12 dana i to samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.

Obrasci se mogu isprintati s mrežne stranice DIP-a i ne mogu se zamijeniti nekim drugim, starim obrascima, poručuje potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini, i službeno će početi izborna promidžba. 

DIP će kandidature zaprimati već od danas u svojoj zgradi u Visokoj 15, a četiri posljednja dana u zgradi Hrvatskog sabora. 

Kako bi se spriječile gužve, DIP poziva predsjedničke kandidate da najave dolazak.


 

Petogodišnji mandat

Hrvatska predsjednika države bira na mandat od pet godina, biraju ga punoljetni hrvatski državljani u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se natjecati za još jedan mandat, svoje mjesto na Pantovčaku vide i bivši premijer Zoran Milanović, kao i Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić, Vlaho Orepić...

Prvi potpisi

S potpisima za kandidaturu u ponoć i jednu minutu krenuo je Dario Juričan kod vrtova na Savici u Zagrebu, a u jedan sat bio je na Trgu bana Jelačića.

Aktualna predsjednics Kolinda Grbar-Kitarović počinje prikupljanje potpisa u Zadru. U 10:30 posjetit će štand za prikupljanja potpisa potpore na Narodnom trgu.

Potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović počinje prikupljanje potpisa podrške kandidaturi za predsjednika Republike Hrvatske u Puli. na Narodnom trgu od 9 sati. Prikupljanje potpisa nastavit će istoga dana u Umagu, Rijeci i Fužinama. 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić potpisat će kandidaturu za predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića na istočnoj strani tržnice Utrine. Osim predsjednika SDP-a potpise će tom prilikom dati i Glavni tajnik stranke Nikša Vukas, predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk i predsjednik SDP-a Zagreb Gordan Maras.
Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro posjetit će svoj štand za prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsjednika Republike u 10 sati na zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića.


torbe tkanica


S kandidaturom i poseban račun za financije

Skupe li potrebnih 10.000 potpisa, potencijalni predsjednički kandidati svoje kandidature mogu DIP-u predati i prije krajnjeg roka, a pri tome trebaju voditi računa da najkasnije s danom predaje moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe. Za sada je to učinilo njih jedanaest.

Sredstva s tog računa mogu koristiti samo za podmirenje troškova promidžbe, ne i za podmirenje osobnih troškova kao što su troškovi za osobnu odjeću, otplatu dugovanja i slično. 

O otvaranju posebnog računa potencijalni su predsjednički kandidati dužni pisano obavijesti DIP koji im izdaje lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja. Riječ je o računalnom programu putem kojega se dostavljaju i druga propisana izvješća i podaci te objavljuju na mrežnoj stranici DIP-a. Taj način dostave, odnosno taj sustav novost je na skorim izborima za predsjednika države, ali je uspješno primijenjen na izborima za Europski parlament, podsjeća Fabijančić- Križanić. 

Novi sustav, smatra, nije težak za kandidate, široj javnosti jamči preglednost i transparentnost, a DIP-u olakšava nadzor.   

 

Novosti u financiranju

Svaki kandidat na promidžbu može potrošiti do osam milijuna kuna. Promidžbu može financirati iz vlastitih, sredstava stranke koja ga je predložila te iz donacija - fizičkih i pravnih osoba koje mu mogu donirati do 30.000 odnosno 200.000 kuna. 

Donacije u novcu uplaćuju se na poseban račun, a donatori su dužni primatelju dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu, odnosno lokalnim proračunima ili zaposlenicima.

Po novome, ako je donacija veća od 5000 kuna, tada treba zaključiti ugovor, a za svaku se mora izdati potvrda, napominje potpredsjednica DIP-a. 

Novost je i da potencijalni  predsjednički kandidati koji su otvorili poseban račun, a neće postati kandidati, moraju isti zatvoriti 15 dana nakon objave zbirne liste kandidata, naglašava Fabijančić-Križanić.

Prva financijska izvješća predsjednički će kandidati DIP-u morati podnijeti sedam dana prije izbora, a DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tako učiniti dostupnim javnosti.

S obzirom na to da su izbori i financijski zahtjevan posao, Vlada je kandidatima za naknadu dijela troškova u proračunu osigurala 2,8 milijuna kuna, no na nju mogu računati samo kandidati koji osvoje više od 10% glasova. Eventualni drugi krug izbora

Ako ni jedan kandidat za predsjednika države Republike Hrvatske ne dobije u prvom krugu većinu glasova svih birača koji su glasovali, održava se drugi krug izbora nakon 14 dana.

Znači, ne dobije li 22. prosinca ni jedan predsjednički kandidat većinu glasova birača koji su glasovali, za dva tjedna, 5. siječnja 2020. održat će se drugi krug u koji će ući dva kandidata s najviše dobivenih glasova.

hrt /HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre