Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


19.veljače 2015.
HRVATSKA PREDSJEDNICA
Prvi radni hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović
Prvi radni dan hrvatske predsjednice, dolazak u ured na Pantovčaku

ZAGREB: Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jutros su na Pantovčaku dočekali svečano postrojeni pripadnici Oružanih snaga. Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i pri podnošenju prijavaka u stroju, uz odore redovitih postrojbi Oružanih snaga, imati i povijesne odore.

U utorak 18.veljače točno u ponoć istekao je predsjednički mandat Ivi Josipoviću a njegova nasljednica je Kolinda Grabar Kitarović. Primopredaja predsjedničkog ureda na Pantovčaku obavljena je istog dana u večernjim satima. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 19. veljače 2015. godine započela je svoj predsjednički mandat (trajat će do 19.veljače 20120.) nformacija je objavljena na novoažuriranoj internetskoj stranici predsjednik.hr. Na istoj stranici se već nalazi životopis hrvatske predsjednice, njezini govori i izjave ali i informacije o tri prethodna predsjednika RH Franji Tuđmanu (1990-1999), Stipi Mesiću(2000 -2010) i Ivi Josipoviću (2010 -2015).Prvi potezi predsjednice

- Već prvog radnog dana peredsjednica je povukla svoj prvi državnički potez. Nazvala je remijera Zorana Milanovića i pozvala ga da dođe na Pantovčak te najavila da će od njega zatražiti sazivanje tematske sjednice Vlade. Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić potvrdio je za HRT kako je premijer Zoran Milanović razgovarao s predsjednicom Grabar Kitarović te još jednom ponovio svoj poziv predsjednici da dođe na sjednicu Vlade. 'Premijer u svakom trenutku stoji na raspolaganju za konzultacije i razgovor s predsjednicom', ponovio je Jelić. 

- Predsjednica je također razgovarala s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec, predsjednikom Vrhovnoga suda Brankom Hrvatinom, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem, te kardinalom Josipom Bozanićem. Tijekom prijepodneva Ured predsjednice blagoslovio je fra Jozo Zovko.

Predsjednica u svojem uredu ne sjedi za radnim stolom za kojim je sjedio njezin prethodnik Ivo Josipović, već za stolom za kojim je radio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. S njom su danas u uredu bili i njezini suradnici Jadranka Jureško-Kero, Natalija Hmelina Mladen Pavić


Prema najavi prvog će dana na dužnosti predsjednice Republike donijeti odluku o imenovanju savjetnika u svome uredu te odluku o osnivanju Savjeta za branitelje, vanjskog savjetodavnog tijela kojem će na čelu biti Ante Deur. Oko podneva se očekuje posjeta braniteljima u njihovom šatoru u Savskoj 66 u Zagrebu gdje prosvjeduju od listopada.


POSJETA BRANITELJIMA U SAVSKOJ ULICI

Prvog radnog dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar kitarović posjetila je hrvatske branitelje ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Posjet je najavljen u 16 sati no ona je stigla nešto iza 17 sati. Dočekalo ju je mnoštvo branitelja s brojnim zastavama i pjesmom "Zovi, samo zovi", uručili su joj buket, kapu, majicu
i katalog slika..

"Rekla sam da ću biti među vama i održavam obećanje. Tijekom mandata brinut ću o svim braniteljima, invalidima i civilnim žrtvama. Pozivam vas da idućeg tjedna dođete kod mene u ured. Ante Deur, moj savjetnik za pitanja branitelja, nastavit će aktivno raditi. Domovinski rat je u temeljima hrvatske države i za to ćemo se pobrinuti", kazala je Grabar Kitarović.

"Zahvaljujem vam u ime svih nas jer ste održali obećanje. Hvala vam, i odazvat ćemo se pozivu kod vas. Ovdje smo već 123 dana i nemamo partnera da nađemo rješenje problema branitelja. Pokušali smo u Saboru, ali nisu nas pustili da govorimo. Kod nikoga nismo naišli na razumijevanje. Idući tjedan ćemo pokušati u Saboru skupiti jednu trećinu potpisa zastupnika kako bi naši problemi došli na dnevni red. I kardinal Bozanić ponudio je rješenje. Naši zahtjevi nisu veliki. Opravdano je da oni koji su temelj hrvatske države imaju mjesto i u zakonu", rekao je Glogoški.

Nakon što je Glogoški završio sa svojim izlaganjem, Kolinda je poručila da "mora ići jer ima još puno posla". Prišla joj je tada Neda Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja, te kazala: "Nadam se da ćemo zajedno djelovati zbog naše djece. Vjerujem da će idući zastanci biti bez nekog vremenskog okvira".


Dolazak hrvatske predsjednice u Savsku obilježio je jedan incident . Prema javljanju HRT policija je uhitila muškarca koji je pred braniteljskim šatorom prosvjedovao protiv nezaposlenosti. Muškarac, predstavio se kao Marko Grahovac, u jednoj ruci držao je bijele gaće, a u drugoj poruku "Ja imam PTSP od nerada" te "Posao ili kalašnjikov" i "Karamarko, odi doma". Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Dobacivali su mu da je Milanovićev plaćenik. Navodno je njegova namjera bila da predsjednica Grabar-Kitarović vidi njegove poruke. (VIDEO)

Primopredaja predsjedničkog ureda

Primopredaja na Pantovčaku i susret dva predsjednika, iako je bilo predviđeno da će se zadržati u kabinetu oko 30 minuta,sinoć je trajao znatno duže čak sat i pol. Poručili su da je razgovor bio ugodan, te zahvalili jedno drugom, nakon čega je Josipović u službenom automobilu napustio Pantovčak.
Primopredaji su nazočni svi mediji iako je ranije najavljeno da će se primopredaja obaviti iza zatvorenih vrata. Primopredaja na Pantovčaku počela je točno u 17.30 dolaskom nove predsjednice a završila nešto prije 19.00 sati. s predsjednicom na Pantovčak je došla i njezina najbliža suradnica Jadranka Jureško Kero.
Primopredaja predsjedničkog ureda na Pantovčaku
Dvoje predsjednika uputilo se na prvi kat Ureda predsjednika. Uoči primopredaje čekajući ispred Ureda dolazak Kolinde Grabar-Kitarović predsjednik na odlasku Ivo Josipović izjavio je za HRT da se osjeća super.
Po završetku razgovora Grabar Kitarović ispratila je Josipovića do automobila.

Sa Josipovićem iz ureda na Pantovčaku odlaze i njegovi savjetnici. U utorak u prijepodnevnim satima,
posljedni put u ulozi predsjednika, Josipović se sastao s novinarima na zagrebačkom Zrinjevcu. Na pitanje hoće li izabranoj predsjednici dati koji savjet kazao je kako za to nema potrebe. Na pitanje zašto se primopredaja neće snimati, odgovorio je da je to dogovor dvaju timova. 'Ističem - negdje sam pročitao 'novi sukob, nova strahota, nova grozota' - nema nikakva sukoba, timovi su tako dogovorili', rekao je te dodao:'Mi ćemo si sigurno stisnuti ruku, s vama ili bez vas'.PREDSJEDNICA ODABRALA SVOJ NAJUŽI TIM

Hrvatska predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priprema svoj tima a mediji prenose da će biti manji od onoga koji je imao njezin predhodnik.
Predsjednica je za glasnogovornika mladog, javnosti još nedovoljno poznatog, Luku Đurića (34 godine).Diplomirao je na Veleučilištu Vern, a svoju je karijeru započeo u Zakladi Konrad Adenauer, koja se kroz svoje urede u svijetu zalaže za mir, slobodu i pravednost putem političkog obrazovanja.

U razgovoru za HRT Đurić je potvrdio da je predsjednica odabrala najuži tim suradnika, odnosno savjetnika. Većinom je riječ o mladima i široj javnosti - manje poznatim kadrovima. Savjetnik za vanjsku politiku bit će Dario Mihelin, za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, a za obranu komodor Ivica Tolić. Za unutarnju politiku savjetnik će biti Mate Radeljić, a za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić. Šefica kabineta bit će Anamarija Kirinić, Domagoj Juričić bit će predstojnik Ureda, a Natalija Hmelina šefica protokola. Predsjednica će imati i savjetnika za gospodarstvo, a tu će funkciju, do njezine konačne odluke, obavljati predstojnik Ureda Juričić. 
Kolinda Grabar-Kitarović prvog će dana na dužnosti predsjednice Republike donijeti odluku o imenovanju savjetnika u svome uredu te odluku o osnivanju Savjeta za branitelje, vanjskog savjetodavnog tijela kojem će na čelu biti Ante Deur. Riječ je o volonterskom tijelu, a ostali članovi Savjeta bit će imenovani u koordinaciji s braniteljskim udrugama, objavila je Hina a vijest prenijeo hrt. Deur je predsjednik je Zbora gardijskih brigada i jedan je od organizatora prosvjeda u Savskoj ulici.

galerija slika sa inauguracije , pogledajte OVDJEŠTO PLANIRA DALJE IVO JOSIPOVIĆ

Predsjednik na odlasku SDP je pozvao da im se pridruži no u razgovoru s novinarima u utorak očito je to se neće dogoditi.Rekao je " Predlagao sam veliki reformski paket tijekom kampanje, no kako smo mogli čuti, vodstvo SDP-a nije sklono tim reformama. Prema tome, nema smisla da statiram u jednoj politici koja nije dobra", poručio je predsjednik na odlasku najavljujući tako da će biti novosti u njegovoj političkoj budućnosti.

Na pitanje što bi možda mijenjao iz svog predsjedničkog mandata, odgovorio je da je uglavnom riječ o onome što nije mogao mijenjati zbog svoje ustavne pozicije.

"Da sam mogao, promijenio bih gospodarsko stanje. Nastojao sam pomoći s dvadeset mjera onima kojima je najteže. No, Vlada je vrlo malo sluha imala', kazao je Josipović.
Do kraja današnjeg dana planira se naći 's još dosta zanimljivih ljudi' i vidjeti prostorije iz kojih će djelovati ubuduće, traži se još prostor. Sastat će se i sa dekanom Mizičke akademije kojem će pokloniti zbirku crkvenih pjesama koju je dobio od pape Benedikta XVI. Želi da bude izložena na Akademiji. vezane vijesti:

Čestitke hrvatskoj predsjednici

Reakcije na inauguraciju i inauguracijski govor hrvatske predsjednice

Inauguracijski govor hrvatske predsjednice

Dan uoči inauguracije

Dan uoči inauguracije održana generalna proba


Kolinda Grabar Kitarović je od danas je u privremenoj rezidenciji u Vili Weiss.

Sve o predsjedničkim izborimahic.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre