HIC grbovi-500-100
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

15.studenog 2021.
SLUŽBENI POSJET VATIKANU
Predsjednik Milanović se sastao s papom Franjom

Milanovic kod pape Franje u VatikanuPredsjednik Zoran Milanović
boravi u službenom posjetu Vatikanu. Došao je u ponedjeljak ujutro, a na početku posjeta, papa Franjo ga je zajedno sa suprugom primio u Apostolskoj palači.

Milanović je rekao da je atmosfera susreta bila lijepa te da je papu pozvao u posjet Hrvatskoj. Predsjednik se sastao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Rekao je da je jedna od tema razgovora bila BiH i sve stvari koje nas muče, "koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti".

- Isto tako i s Papom, da sad ne budem indiskretan, jer Papa je u nekim stvarima bio dosta direktan. I o cijepljenju... U Vatikanu su, inače, svi cijepljeni. Tu očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, i maska se nešto slabo nosi, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje kakav je bio papin pogled na situaciju u BiH i uopće na zapadnom Balkanu, Milanonović je rekao da se s Papom ne može razgovarati o takvim detaljima - "mada je razgovor bio dosta neformalan, ali postoje neke granice".

- Međutim, s kardinalom Parolinom i (tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom) Gallagherom, s njima apsolutno da. To su prijatelji koji hoće pomoći. Znaju dosta, ne znaju sve. Gallagher sad ide u Srbiju kod Vučića, neću reći da sam ga pripremio, ima ga tko pripremiti, ali smo razgovarali dosta o tome, rekao je Milanović. Dodao je da je njihov stav onakav kakav nama odgovara, da oni mogu pomoći, ali da si možemo pomoći i sami.

- Da podsjetim, mi smo članica EU-a i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao honest broker, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome, poručio je.

Rekao je da je inteligentni zaključak da Hrvati još uvijek haju za BiH te pozvao - "nemojmo to potrošiti".O Međugorju: "Bilo bi dobro da se gospa ne pojavljuje svaki dan"

Milanović je između ostalog spomenuo komercijalizaciju Međugorja koja, kako je rekao, stoji na putu ozbiljnijem reguliranju statusa Međugorja, što je mnogim ljudima u Hrvatskoj i u Hercegovini u interesu.
- Bilo bi dobro da se Gospa ne pojavljuje svaki dan, dodao je.

Uobičajeno je da Papa razmjenjuje darove s državnim poglavarima na kraju privatne audijencije. Milanović je Papi poklonio Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Riječ je o rimokatoličkom misalu napisanom na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. Napisao ga je Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Naime, misal podsjeća na posebnost crkve u Hrvata koja je stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora anticipirala da će crkva priznati sve jezike.

- Poklonio sam mu jedan glagoljaški misal, jednu rijetku i kvalitetnu i za hrvatski identitet vrlo važnu knjigu, a pričao sam mu o tome kako je glagoljica hrvatsko pismo prije svega bila stoljećima, a tek onda latinsko. Ono malo Hrvata što je znalo pisati vrlo su često bili glagoljaši, polupismeni popovi koji su čuvali tu tradiciju - baš tako, popovi glagoljaši - i koji su čuvali identitet i Hrvatima je bilo dopušteno, valjda iznimno, da koriste glagoljicu i staroslavenski jezik u liturgiji, rekao je Milanović.

Otkrio je da je Papa njemu poklonio svoje govore i jedan umjetnički rad vinogradara koji beru lozu kao oblik duhovne i materijalne obnove.Milanović je rekao i da je Papa pozvan u Hrvatsku.


- Pozvan je, ali vidjet ćemo. On ima i godina već i nisam siguran da je potreba da Papa bude globetrotter nakon 80. godine, ali je u Hrvatskoj više nego dobrodošao, rekao je Milanović. Također je rekao da Papa nije otvorio pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca.

O izboru veleposlanika

Milanović je otkrio i da je s kardinalom Gallagherom razgovarao o temi veleposlanika RH u Svetoj Stolici.
- On je to priupitao. Rekao sam da, nemojte me tjerati da se sad zezam, kome da se obrati. Rekao sam da je problem sistemski i da o tome ne mogu govoriti kao hrvatski predsjednik jer bih morao tužakati premijera, a to ću napraviti čim se vratim u Hrvatsku. Ali ne ovdje, pred stranim silama, rekao je.

Na novinarsko pitanje hoće li potvrditi Davora Ivu Stiera za novog veleposlanika rekao je da neće izravno odgovoriti zato što se ne služi uličarskim metodama da objavljuje imena ljudi koja bi trebala biti u diskreciji. Milanović je rekao i da je Stier uređivao ustaške novine, ali da to više nije prepreka da ga se imenuje.
- Ja sam radio sa Stierom, bio sam mu šef, promaknuo sam ga, poslao sam ga u Bruxelles 2003., onda sam otišao u politiku, onda se njemu dopala politika preko Jadranke Kosor, koju je brutalno prevario, i onda je počeo vrlo grubo govoriti o meni, i ja bih sad to trebao zamjeriti? Baš me briga, rekao je Milanović, koji je Stiera nazvao potrošenim političarem.


Predsjednik Milanović još će posjetiti Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje će se susresti s
rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

Ovo je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici. Godine 2012., kao premijer, sastao s tadašnjim papom Benediktom XVI. Papa Franjo u osam godina pontifikata nije još bio u Hrvatskoj.  

 

HRT.hr/ HIC.hr
foto:
ika
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre