HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci11.rujna 2020.
POZV UPUTIO NJEMAČKI PREDSJEDNIK
Predsjednik Milanović boravi u službenom posjetu Njemačkoj

Zoran MilanovićNa poziv predsjednika Savezne Republike Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi 10. i 11. rujna 2020. u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Milanović se prvog dana boravka susreo s predstavnicima hrvatskih udruga u Njemačkoj.Susret je održan u Hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu. U Njemačkoj prema podacima živi oko 430 tisuća Hrvata, a samo u Berlinu ih je oko 15 tisuća.

- Profil naših iseljenika je drugačiji nego prije pedeset godina, raznovrsniji i šarolikiji. Danas imamo više ljudi koji su visoko obrazovani, rekao je Milanović nakon sastanka.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao "zanimljiv i dinamičan razgovor" u kojemu se,  između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj.


Poseban naglasak tijekom posjeta Njemačkoj stavljen je na gospodarstvo pa će se Milanović sastati i s predsjednikom Njemačkog gospodarskog udruženja srednjih poduzetnika.

ATENA maslinovo uljeDrugog dana službenog posjeta predsjednik Milanović se sastao s njemačkim predsjednikom
Franka-Waltera Steinmeiera. Na početku susreta hrvatski predsjednik primljen je uz vojne počasti
i intoniranje himni. Ovo je prvi posjet nekog stranog državnika uz vojne počasti nakon vi šemjesečne pauze uzrokovane korona krizom.

Nakon susreta dvojice državnika priopćeno je da njemački predsjednik podržava politiku pomirenja u Hrvatskoj koju provodi hrvatski predsjednik.

- Predsjednik Milanović je u svojim prvim mjesecima kao predsjednik države poduzeo važne korake u procesu pomirenja prema Srbima i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj i na tome smo mu zahvalni, rekao je Steinmeier.

On je naglasio da je hrvatskog predsjednika podržao na tom "hrabrom putu".

- Ovaj put koji je pokrenula Hrvatska će, nadam se, biti inspiracija i za druge za gradnju mostova, kazao je njemački predsjednik.

Zoran Milanović se zahvalio svom domaćinu na pozivu u Berlin i podršci na putu pomirenja u regiji.

- Ja politiku pomirenja provodim dvadeset godina i po prvi puta smatram da u Hrvatskoj imamo sugovornike za takvu politiku, rekao je Milanović i naglasio kako će s takvom politikom nastaviti i dalje.

Steinmeier i Milanović razgovarali su i o jačanju i funkcioniranju Europske unije posebice u uvjetima korona krize.

- Korona je neizostavna tema. Tu je Njemačka, kao i u mnogim stvarima uzor. Iako je teško govoriti o sličnost između zemlje koja ima 82 milijuna stanovnika i Hrvatske koja im 4 milijuna i koja je u svom gospodarskom životu dosta oslonjena na turizam i protok ljudi, što je rezultiralo malo većim brojem korona slučajeva. Uvjeren sam da će se to u sljedećim tjednima početi smirivati i da će županije koje su na njemačkoj crvenoj listi uskoro automatski ispasti s te liste, rekao je predsjednik Milanović.

- Razgovarali smo o pandemiji i njezinim posljedicama. Ukazali smo na to da broj zaraženih, koji u Europi opet raste, pokazuje da opasnost nije prošla. Pokušavamo ciljanim lokalnim mjerama spriječiti širenje zaraze. Intenzivno smo razgovarali o izazovima koje proistječu iz pandemije za europsko zajedništvo. S jedne strane s pokazuje da teške posljedice pandemije, uključujući i posljedice na gospodarstvo, možemo savladati zajedno, rekao je njemački predsjednik.

Steinmeier o uspješnom hrvatskom predsjedanju EU-om

Steinmeier pohvalio Hrvatsku za dobar posao koji je obavila tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

- Jačanje EU-a je najvažnija zadaća i Hrvatska je to svojim predsjedanjem pod teškim uvjetima uspjela. Sada je na nama red do kraja ove godine nastavimo s ovim radom, rekao je Steinmeier.

Visoka ocjena odnosima Njemačke i Hrvatske

Oba predsjednika su pohvalila izvrsne odnose između Njemačke i Hrvatske.

- Njemačka politika je prema Hrvatskoj uvijek bila predvidiva u pozitivnom smislu. Što znači pouzdana, rekao je Milanović.

Oba predsjednika su istaknula napore za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moria.

- Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to, rekao je Milanović.

Njemački predsjednik Steinmeier odbacio je tvrdnje kako je zajednička politika Europske unije kada je u pitanju odnos prema migrantima propala.

- Njemačka će se u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom i zajednički s Europskom komisijom zalagati za zajedničku izbjegličku politiku, rekao je Steinmeier.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana i s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgangom Schaeubleom, a dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom.


hrt.hr / HIC.hr
foto: 24 sataCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre