HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Uskrs u Hrvata

veika pisanicauskrs

hrvatske pisanice
poklon suvenir10.travnja 2021.
PREDSTVKA HTV-u
Građanska (državljanska ) inicijativa ne odustaje od svog zahtijeva za smjene u HTV-u

zgrada HRT-aNa portalu smo nedavno objavili otvoreno pismo u kojem hrvatski generali i akademicij traže ispriku, smjene i ostavke odgovornih na HTV-u!

U međuvremenu je pokrenuta i peticija koju je do sada prikupila više od 2000 potpisa, a i dalje se može potpisati na sljedećoj poveznici.

Građanska (državljanska) inicijativa za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u u petak je Nadzornom odboru, Programskom vijeću i povjereniku za korisnike HRT-a uputila predstavku koju prenosimo u cijelosti

Građanska (državljanska) inicijativa za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u.

Nositelji:
Davor Domazet Lošo, admiral u miru
Zdravko Gavran, književnik
Dr. sc. Andrija Hebrang, pričuvni general
Ivan Kapular, general bojnik u miru
prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak
Josip Pečarić, akademik
Ivan Tolj, general bojnik u miru

U Zagrebu, 5. ožujka 2021.

Mi naime od svojih zahtijevanja ne ćemo odustati
(predstavka)Povjerenik za korisnike usluga HRT-a
n/r Tomislav Radić, povjerenik
povjerenik@hrt.hr

Programsko vijeće HRT-a
n/r Zdravko Kedžo, predsjednik
hrt@hrt.hr

Nadzorni odbor HRT-a,
n/r mr. sc. Mladen Čutura, predsjednik
Poštovani,

Obraćamo se vama ovom predstavkom nakon što su upravne i uredničke razine HRT-a ignorirale naše prethodne predstavke, pritužbe i zahtjeve za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u.

Iako bi se na programske sadržaje i njihovu prezentaciju u programima i servisima HRT-a moglo iznijeti vrlo mnogo ozbiljnih prigovora i primjedaba, odlučili smo dignuti glas na primjeru dviju konkretnih emisija, kako bi se lakše mogla ocijeniti i utvrditi i konkretna odgovornost. U tu svrhu najprije smo se šestorica obratili HRT-u javnosti posebnom izjavom, pod naslovom „Porfirijeva dalekovidnica“, i dostavili ju HRT-u. No ona je od svih odgovornih na HRT-u bila ignorirana. Dapače, o njoj nisu izvijestili ni informativni programi HRT-a, dakle postupili su diskriminatorno, izvršili su cenzuru, što smatramo nedemokratskim, neprofesionalnim i za nas osobno uvrjedljivim.

Budući da je visoki upravni i urednički kadar na HRT-u postupio tako, prešli smo na peticiju, koju smo formulirali i dali ju ad hoc na potpisivanje određenom broju ljudi u Hrvatskoj i pratitelja HRT-a izvan Hrvatske. Nakon dva dana, tekst peticije s 539 potpisa, među kojima su i potpisi kompetentnih i uglednih osoba s raznih područja, poslali smo HRT-u i dali na znanje javnosti. Zašto smo se odlučili za peticiju, objasnili smo u posebnoj obavijesti za javnost, pod naslovom „Memorandum 2 (’srpski svet’) na djelu“. Peticiju i obavijest za javnost objavilo je desetak medija, uglavnom portala. No HRT se posve oglušio na tu peticiju, nije nam ništa odgovorio, pa ni to da su nadležne osobe dopis zaprimile, a nije ni informirao svoje gledatelje i slušatelje ni o sadržaju ni o događaju peticije, za koju utemeljeno smatramo da je u javnom interesu o njoj informirati širu javnost. Opet je dakle postupio diskriminatorno i cenzorski.

Nakon takvih za nas neugodnih i, ocjenjujemo, neustavnih, nezakonitih, nestatutarnih i neetičnih postupanja, organizirali smo nastavak prikupljanja potpisa za peticiju. Do ovog trenutka imamo prikupljeno više od 2000 potpisa.

Meritum stvari zbog koje očekujemo primjereno reagiranje vas nadležnih za obavljanje zadaća i usluga sukladno svrhama nacionalne radiotelevizije vidljiv je iz sadržaja dokumenata koje prilažemo ovoj predstavci. Očekujemo da nas izvijestite o tomu što ste poduzeli u tom smislu. U protivnomu, morat ćemo svoju apelaciju usmjeriti na više razine odgovornosti po ljestvici superordiniranosti. Poučeni dosadašnjim iskustvima s HRT-om, i ovaj dokument učinit ćemo dostupnim široj javnosti. Mi naime od svojih zahtijevanja ne ćemo odustati.

Za Građansku (državljansku) inicijativu za utvrđivanje odgovornosti na HRT-u:

Ivan Tolj, general bojnik u miru

 


 HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre