HIC samo najbolje iz Hrvatske
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
BiH vijesti

hrvatski šah

Hrvatski šah, set

31.siječnja 2022.
NASTAVIT ĆE SE USKORO
Pregovori u Neumu o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH završeni bez dogovora

Neum

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH završili su u nedjelju bez konačnog sporazuma trodnevne pregovore u Neumu čiji je cilj bio dogovoriti izmjene izbornog zakona, ali su "približili stajališta", izjavili su pregovarači.

Čelnici vladajućeg HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) te nekih oporbenih stranaka od petka su u Neumu iza zatvorenih hotelskih vrata pregovarali o različitim modelima izmjena izbornog zakona kako bi ga prilagodili presudama Europskog suda za ljudska prava i ustavnog suda BiH.

Cilj je uklanjanje diskriminacije građana na temelju etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta te legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti. Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer posredovao je u pregovorima zajedno s ravnateljicom pri službi za vanjske poslove Europske unije Angelinom Eichhorst.

Nakon posljednje runde pregovora, Palmer je novinarima izjavio kako je važno da su se politički čelnici okupili i izravno razgovarali o teškim pitanjima koja neće tek tako nestati.

- Usvajanje odgovarajućeg izbornog modela mora osigurati Hrvatima u BiH odgovarajuće predstavljanje u svim tijelima vlasti a institucije u Federaciji BiH moraju biti jake i funkcionalne, kazao je Palmer.

Dodao je da će SAD i EU nastaviti posredovati, ali rješenja moraju naći domaći političari. Upozorio je kako je riječ o paketu u kojemu ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Eichhorst je kazala kako su, unatoč izostanku konačnog dogovora, razgovori bili dobri, bilo je napretka i najvažnije je da će se nastaviti.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako su na stolu bila četiri modela načina biranja članova tročlanog predsjedništva BiH iz Federacije BiH, a najprihvatljivim se čini elektorski uz dvije izborne liste.

- Određeni iskorak postoji, neki će kazati ostalo je još malo razlika no u svakom slučaju postoji dobra osnova, rekao je Čović.

Po njegovim riječima, moguće je da se pregovori nastave u idućih sedam do deset dana i da se postigne konačno rješenje za način biranja članova predsjedništva države i zasupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, pri čemu hrvatska strana inzistira da se u to tijelo Hrvati biraju iz županija s hrvatskom većinom.

Dodao je kako se ovlasti parlamentarnih domova ne smiju reducirati kako to predlaže bošnjačka strana, no moguće su izmjene u načinu biranja predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao kako je unatoč izostanku konačnog dogovora važno to što je u vezi s Domom naroda stvar praktično rješena, a izbora članova predsjedništva "jako blizu".

Čelnik Saveza za bilju budćnost (SBB) Fahrudin Radončić je istaknuo da je bošnjačka oporba jedinstvena da se ne dopusti prevaga etničkog elementa u odnosu na interese BiH kao države.

To što nema konačnog dogovora opisao je kao dokaz da oporba dosljedno štiti interese mutietničke BiH uz uvažavanje zahtjeva Hrvata za legitimnim predstavnicima u tijelima vlasti no bez prelaska nekih od "crvenih crta".

Siguran je da će izbora na jesen svakako biti, a u međuvremenu treba raditi na harmoiniziranju hrvatsko-bošnjačkih odnosa jer na njihovoj neslozi jača samo Milorad Dodik.

Opći izboru u BiH trebaju se održati u listopadu, a izborno povjerenstvo mora ih raspisati najkasnije do 5. svibnja. Prije toga bi se u parlamentu BiH morale usvojiti izmjene izbornog zakona i djelomično promijeniti ustav da bi se rješenja o kojima se političari dogovore mogla primijeniti u novom izbornom ciklusu.

Za promjene izbornog zakona potrebna je natpolovina većina zastupnika u Zastupničkom domu no ustav se može promijeniti jedino uz dvotrećinsku zastupničku potporu pa je nužno da uz HDZ BiH i SDA u tome sudjeluje i dio oporbenih stranaka.

Predstavnici nekih od njih, poput Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića i Radončićevo SBB-a sudjelovali su u pregovorima u Neumu no SDP BiH, Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja je u koaliciji sa SDA te su pregovore bojkotirali tražeći da se prije provedbe izborne reforme otkloni blokada rada državnih tijela vlasti koju već dulje od pola godine provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba.

Političke stranke iz Republike Srpske također nisu sudjelovale u pregovorima uz obrazloženje kako je izborna reforma stvar dogovora Hrvata i Bošnjaka, jer se prvenstveno odnosi na Federaciju BiH.

Europski sud za ljudska prava ranije je kroz pet različitih presuda utvrdio kako su građani BiH diskriminirani na izborima ako su pripadnici nacionalnih manjina ili se uopće etnički ne izjašnjavaju, odnosno ako kao pripadnici konstitutivnih naroda žive u entitetu iz kojega se ne mogu kandidirati za članove predsjedništva BiH ili zastupnike u državnom Domu naroda.

Presudom Ustavnog suda BiH iz 2016. utvrđeno je pak kako sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH mora održavati autentičnu izbornu volju pipadnika određenog konstitutivnog naroda, odnosno da to nije tijelo koje predstavlja županije.

Hrvatske stranke su tražile da se ta analogija primijeni i na predsjedništvo države kako bi se osiguralo da Hrvat koji bude izabran u državni vrh predstavlja volju hrvatskog biračkog tijela. (HRT)

U Neumu počeli pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

28.siječnja 2022.: U Neumu su počeli pregovori o izbornom zakonodavstvu u BiH . Sinoć je održana radna večera na kojoj su sudjelovali predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler i predstavnici OESS-a.

Pored njih, na pregovore je stigao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda.

Predstavnici oporbene stranke iz Federacije BiH SDP, Naše stranke i DF-a odbili su poziv u Neum.

Iz SDP-a BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz Republike Srpske, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

U idućih nekoliko dana saznat ćemo donosi li grad na jugu zemlje toplu političku klimu i promjene, novi sporazum ili nezadovoljstvo i blokade , piše hms.ba.

Iako se problematizira mjesto održavanja pregovora, konačna potvrda dogovora, ako ga bude, mora uslijediti u Parlamentu BiH.


Stavovi bosanskohercegovačkih političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotstavljeni, a teško je reći može li medijacija međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima u sada već izbornoj godini.

Oči i uši domaće, ali i međunarodne javnosti usmjerene su u Neum gdje se u nedjelju očekuje odgovor na pitanje može li ovaj grad ponuditi politički i izborni sporazum.

Cijeli događaj odvija se iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost i nepristupačan novinarima. Iz međunarodne zajednice poručili su kako će rezultate pregovora otkriti po završetku, i to priopćenjem za javnost./Fena/HMS/


Palmer i Eichhorst iz Neuma: Puno je posla, ali dobro smo počeliNakon današnjeg susreta u Neumu s liderima bosanskohercegovačkih stranaka posebni američki izaslanik Matthew Palmer te direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst dali su izjave o tijeku razgovora.

“Zadovoljstvo je biti u Neumu, gdje su se okupile sve stranke, raditi na ovoj važnoj temi jačanja integriteta izbornog procesa. Teški su tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa. Diskusiji su se priključili i stručnjaci da pomognu riješiti teža tehnička pitanja. I lideri i stručnjaci okupili su se oko istog cilja, kako bi se postigao dogovor koji bi u parlamentu mogao dobiti većinu glasova. Puno je posla, ali dobro smo počeli”, rekao je Palmer i dodao:

“Atmosfera je pozitivna. Očekujemo da će nam se sutra pridružiti članovi međuresorne grupe. Nismo zainteresirani trošiti nečije vijeme. Da ne postoji put naprijed, odgovarajući pristup, da ne vjerujemo da je sve to moguće, ne bismo bili ovdje. To ne znači da je lako, ovo su teška pitanja.”

 

 

Eichorst je poručila da je važno da se iznesu najnovije informacije, te da je danas napravljen okvirni dokument od 17 stranica:

“Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim događanjima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila s temom unaprijeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu na 17 stranica, koji su timovi suradnika objedinili kroz različita viđenja i ideje. Ti dokumenti će dalje prolaziti stručni uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku svjedočiti zaista konstruktivnim pristupima i viđenjima svih sudionika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu.”

“Možemo vidjeti da postoji ne samo volja za ozbiljne pomake, nego i jači osjećaj hitnosti i važnosti postizanja dogovora. Postoji taj osjećaj predanosti da institucije moraju funkcionirati i da ljudi imaju pravo na slobodne izbore. Zato smo oprezno optimistični.” (hrN1)Plenković se konzultirao s predsjednikom Europskog vijeća Michelom o izmjenama
Izbornog zakona u BiH

 

Erdogan prihvatio Milanovićevu ideju za riješenje krize u BiH
HIC.hr
foto:arhiv

 
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre