HIC grbovi-500-100


HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
registar četnika agresora na RH
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 


07.listopada 2019.
28. OBLJETNICA RAKETIRANJA BANSKIH DVORA
Premijer položio vjenac na spomen ploću na zgradi Vlade

spomen ploća na Banskim dvorima

Premijer Andrej Plenković danas je položio vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora. Podsjetivši na zračni napad JNA na Banske dvore, Plenković je ocijenio kako je to bio prekretnički trenutak u procesu osamostaljivanja Hrvatske.

"Srećom, državno vodstvo je preživjelo napad, nakon toga je uslijedila ključna i definitivna odluka Sabora koji je na tajnom zasjedanju u zgradi Ine raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše države", kazao je.

Ovaj je dan važan u kontekstu respekta i poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Tuđmanu, jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu za stjecanjem neovisnosti i, u konačnici, međunarodnoga priznanja te postizanja činjenice da je Hrvatska postala međunarodni subjekt", rekao je premijer novinarima.


Državni praznik i 18.studenog ?

Na upit o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima odgovorio je kako ni jednog niti drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

"Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

"Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države", rekao je premijer.

Prije 28 godina, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi JNA napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tadašnji predsjednik Tuđman u trenutku napada pregovarao je s predsjednikom Predsjedništva SFRJ-a Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.


Ocijenjeno da se radi o atentatu

Tada je ocijenjeno kako se radilo o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama u prvom redu bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi. Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove - Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Dan nakon tog atentata Hrvatski sabor proglasio je Danom neovisnosti. Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, održat će se u ponedjeljak poslijepodne Svečana akademija, na kojoj će govoriti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i general u miru Stjepan Adanić.

Ministar Grlić Radman pri toga posjetit će rodnu kuću dr. Tuđmana. S predsjednikom HDZ-a Krapinsko-zagorske županije saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom i načelnikom Općine Veliko Trgovišće Robertom Grebličkim zapalit će svijeće ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu.hrvatski spomenar 1991. - 1996.godine OVDJE

HIC.hr
foto:vlad.hr


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre