HIC

UNIKATNI POKLONI

pokon paketi


 

 

13.studeni 2019.
NA SVOJ 80.ROĐENDAN
Preminula je Mani Gotovac

Mani Gotovac

Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Bolovala je posljednjih mjeseci, a na svoju nedavnu promociju knjige 'Rastanci' nije uspjela doći. Preminula je u utorak na svoj 80. rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov - Rastanci, koje je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

Mani Gotovac (r. 1939.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu bila je kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu (1961. – 1990.). Urednica je emisije Jer meni treba odgovor u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990.–1992.). Osnivačica je i urednica emisija Scena na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu, te Kako volim kazalište na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987.–1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992.–1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998.–2002.) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (2003.–2007.).

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada. (hrt.hr)

'Nepogrešivo je znala kako teatru nije mjesto samo u kazališnim kućama'

Manine prijatelje i suradnike vijest o njezinoj smrti je zatekla, iako su znali da je bila teško bolesna. Slažu se da je njezin odlazak veliki gubitak za hrvatsku umjetnost.

"Mani Gotovac živjela je teatar i to na onaj način na koji se danas rijetko živi teatar. Naime, vjerovala je da teatar čak važniji od života i to je dokazivala u svemu što je radila. Kao kazališna kritičarka na Hrvatskom radiju, dramaturg u brojnim antologijskim predstavama iz novije povijesti hrvatskog teatra, ravnateljica Teatra ITD, intendantica HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ostavljala je onaj trag koji se danas čini presudnim, znajući da će ostati zapamćen samo onaj teatar koji zna prepoznati vrijeme i prostor u kojem nastaje.

I gdje god je radila senzibilizirala bi cijelu sredinu u kojoj je radila i stvarala ne predstave, već događaje što su se izravno upisivali u povijest ne samo teatara, već i u osobnu povijest onih koji su te događaje pratili. Mani Gotovac nepogrešivo je znala kako teatru nije mjesto samo u kazališnim kućama, već kako je teatar svuda oko nas te je tako gdje god bi se nalazila „zrcalo svijeta“ činila vidljivim svima nama, vjerujući da teatar može i naš vlastiti život učiniti podnošljivijim.

Pomičući granice teatru i životu ona je uspijevala, kao rijetko tko, svojom strašću učiniti teatar važnim i nezaobilaznim dijelom i naših života. Stoga je njezin gubitak još veći - kazala je za Jutarnji list Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.(jutarnji.hr)


HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre