HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-aktualno

UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

11.siječnja 2020.
FILM
Preminula glumica Neda Arnerić

Neda Arnerić u mladim danima
foto: Neda Arnerić u mladim danima

Srbijanska glumica Neda Arnerić, preminula je u Beogradu u 67. godini života, javljaju srbijanski mediji.

Kurir 
navodi da je beživotno tijelo glumice pronašao njezin brat Predrag. Htio je posjetiti sestru, ali vrata od stana bila su zaključana. Budući da se nitko nije javljao na pozive, Predrag Arnerić je nazvao bravara koji je otvorio vrata. Po ulasku u stan naišao je na grozan prizor - preminulu Nedu na stolici. Hitna pomoć je odmah konstatirala smrt, a tragovi nasilja nisu bili vidljivi.

Neda je krajem veljače prošle godine primljena u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Kako su neslužbeno tada doznale srpske Novosti, glumica je na prijemu u bolnicu imala alkohol u krvi, koji je u kombinaciji sa lijekovima protiv depresije doveo do trovanja.

Arnerić je u prosincu 2018. godine ostala bez supruga, poznatog liječnika Milorada Mešterovića, koji je preminuo nakon duge borbe sa teškom bolešću. Prije tri godine u njihovom stanu u Beogradu dogodio se još jedan tragičan događaj kada je Neda pala sa balkona na trećem katu i tom prilikom teško ozlijedila kralježnicu.


FILMSKA OSTVARENJA NEDE ARNERIĆ

Neda Arnerić je bila jedna od najvećih filmskih diva u bivšoj državi. Glumila je u više od 110 filmskih i televizijskih uloga više od 40 kazališnih predstava, a nikad nije završila glumačku akademiju koju je
upisala sa 16 godina.

Spomen imena Nede Arnerić publiku zasigurno najviše asocira na kultne srpske filmove kao što su “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana s legendarnom erotskom scenom i serije “Otpisani” i “Grlom u jagode”.

Rođena je u Knjaževcu, 15. srpnja 1953. a njezina obitelj podrijetlom je s Korčule. Završila je gimnaziju
u Beogradu. Godine 1980. diplomirala je povijest umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Vječna djevojčica srpske kinematografije ili pak jugoslavenska Shirley Temple, kako su je tijekom karijere zvali, počela je svoju umjetničku karijeru još kao dijete. Redatelji su je doslovno obasipali ulogama, a gluma je tako postala smisao njezina života. Glavni Nedini aduti bili su oduvijek ljepota i mladenačka drskost u kombinaciji s iznimnim glumačkim talentom, kojima je utisnula trajni pečat u
brojnim kazališnim i filmskim ulogama.

Prvu ulogu odigrala je u filmu 'San' 1966.. Zapažene uloge ostvaruje u filmovima 'Višnja na Tašmajdanu', 'Sutjeska', 'Valter brani Sarajevo', 'Varljivo leto '68'. (1968). i dr.


Za ulogu Delfine, u filmu 'Ispravi se, Delfina' reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je Zlatne arene u Puli (1988) za ulogu u filmu
"Haloa – Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića

Devedesetih je, između ostalog, glumila u uspješnici 'Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji 'Policajac sa Petlovog brda'.  Dobitnica je 'Zlatne arene' na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu 'Haloa – Praznik kurvi', reditelja Lordana Zafranovića.

Dobitnica je mnogih srbijanskih filmskih nagrada. Od 2000. do 2004. bila je zastupnica u Skupštini Srbije. Godine 2016.  u Zagrebačkom kazalištu mladih igrala u predstavi "Živjet ćemo bolje".torbe tkanica


hrt.hr/HIC.HR
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre