HICHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku19.srpnja 2021.
NOVINARSTVO
Preminuo Silvije Tomašević, hrvatski dopisnik iz Rima i Vatikana

Silvije Tomasevic


Silvije Tomašević
(71), nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, preminuo je od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage.

Bio dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije. Rođen 1949. godine, a u novinarstvu je od 1970. kada je počeo pisati za Večernji list. Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana.

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju, a javlja se i za Hrvatsku radioteleviziju. Pisao je za hrvatsku novinsku agenciju HINU, javljao se za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.
Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale. Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani. Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.Izrazi sućuti

Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Silvija Tomaševića u povodu njegove smrti, u kojoj stoji: "Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Silvija Tomaševića, doajena hrvatskog novinarstva. Odlazak gospodina Tomaševića nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko novinarstvo. U svojoj bogatoj karijeri isticao se posebnim stilom, nadahnutim, inteligentnim i britkim komentarima. S užitkom smo pratili njegova javljanja iz Rima i Vatikana gdje je niz godina pratio rad Svete Stolice, a uvijek je bio prepoznatljiv po informiranosti i obrazovanosti. Kao jedan od najvećih hrvatskih novinara i publicista ostavio je neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni. Nedostajat će mnogima koji su pratili njegov plodonosan rad. Molim vas da u ovim teškim trenucima za vašu obitelj, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja."

U povodu smrti hrvatskog novinara Silvija Tomaševića, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević uputio je obitelji brzojav sućuti u kojemu stoji: S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Silvija Tomaševića, velikog novinara i publicista, čovjeka koji je u svojoj bogatoj karijeri ostvario mnoga dostignuća, koji je uvijek bio odan svojoj profesiji te iznimno cijenjen među svojim kolegama u Hrvatskoj, Italiji i šire. U ime Grada Zagreba i svoje osobno ime, primite izraze najiskrenije sućuti.Poštovana obitelji Tomašević, s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku Silvija Tomaševića. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti. Gospodin Tomašević bio je jedan od najpoznatijih i cijenjenih hrvatskih novinara i dopisnika. Izvještavajući iz Vatikana i Italije surađivao je s nizom medijskih kuća, od kojih će našoj publici posebno ostati u sjećanju kao dopisnik za Vjesnik, Večernji list, Slobodnu Dalmaciju i Hrvatsku radio televiziju. Radio je i za radio Vatikan i RAI, a iznimnu stručnost u poznavanju i praćenju rada Svete Stolice potvrdio je autorstvom nekoliko knjiga, od kojih se ističe „Dvojica papa“ o Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI., za koju je nagrađen međunarodnom nagradom Calabria.

Odlaskom Silvija Tomaševića ostat će praznina na hrvatskoj medijskoj sceni i žal mnogobrojnih gledatelja i čitatelja koji su njegove izvještaje sa zadovoljstvom i pozornošću iščekivali i pratili. Stoga Vam još jednom, poštovana obitelji, izražavam duboku sućut, naveo je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora.

 

hic.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre