HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
kultura

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


20.srpnja 2022.
ZADUŽIO JE HRVATSKU I EUROPSKU KULTURU
U Zagrebu preminuo akademik Viktor Žmegač


Viktor Zmegać
U Zagrebu je u 94. godini preminuo akademik Viktor Žmegač - istaknuti akademik, sveučilištni profesor , hrvatski germanist i kroatist, književnik, povjesničar, muzikolog, teoretičar književnosti i umjetnosti.

Viktor Žmegač rođen je 21. ožujka 1929. u Slatini, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Virovitici i Osijeku. Studij germanistike i jugoslavistike završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a germanistiku i muzikologiju studirao je u Göttingenu.

Doktorat znanosti stekao je 1959. s temom Die Musik im Schaffen Thomas Manns (Glazba u djelu Thomasa Manna). Tema disertacije već na početku Žmegačeva znanstvenoga puta ukazuje na dva područja koja će postati središtem njegova profesionalnog djelovanja i života: književnost i glazbu. Od 1971. do umirovljenja radio je kao profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a povremeno je gostovao na stranim sveučilištima u Njemačkoj i Austriji. Od 2002. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih nagrada. Odlikovan je Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke.

Bio je redoviti član HAZU-a, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, inozemni član Saske akademije u Lepzigu... Dvostruki je dobitnik Nagrade grada Zagreba i Nagrade Fonda Miroslav Krleža (DHK), dobitnik je godišnje i životne nagrade Vladimir Nazor, Gundolfove nagrade za germanistiku (Akademija za jezik i književnost SR Njemačke), Herderove nagrade (Zaklada FSV i Sveučilište u Beču), znanstvene nagrade Alexander von Humboldt, nagrade Bavarske akademije umjetnosti...Od 1959. godine do 2021. skupio je, 31 naslov. Mnogi od naslova utjecali su na brojne čitatelje, spomenimo samo neke: “Krležini evropski obzori”, “Povijesna poetika romana”, “Bečka moderna”, “Književnost i glazba”, “Od Bacha do Bauhausa”, “Majstori europske glazbe”, “Četiri europska grada”, “Portreti gradova”... (24sata.hr)


Objavio je više od 20 stručnih knjiga na hrvatskom i njemačkom jeziku, od kojih je posljednja, "Vrhunski europski romani", objavljena potkraj prošle godine. Akademik Žmegač svojim je radom zadužio ne samo hrvatsku nego i europsku kulturu.

Međunarodni ugled stekao je kao germanist, pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku. Iz njegova bogatoga opusa izdvajaju se sljedeći naslovi koje je objavljivao kod domaćih i stranih izdavača: Kunst und Wirklichkeit (Zürich 1969), Književno stvaralaštvo i povijest društva, (Zagreb 1976), Geschichte der deutschen Literatur vom 18. Jahrhundert bis zur Gegenwart, (urednik i koautor, 3 sveska, Frankfurt am Main, 1978–1984, nekoliko izdanja), Težišta modernizma, (Zagreb 1986), Povijesna poetika romana, (Zagreb 1987), Der europäische Roman. Geschichte seiner Poetik (Tübingen 1990), Tradition und Innovation. Studien zur deutschen Literatur seit der Jahrhundertwende, (Wien-Köln-Weimar 1993) Der historische und der typologische Jude, (Tübingen 1996) Duh impresionizma i secesije (Zagreb 1993).
vecernji.hr

Njegovim odlaskom završava jedna epoha, a u hrvatskoj i europskoj kulturi ostaje praznina koja se neće
moći nadoknaditi. Njegove brojne knjige pak pozivaju nas da ih ponovno pročitamo i poslušamo što nam je imao za reći.

 S tugom u srcu smo primili vijest da je preminuo gospodin Viktor Žmegač, naš kućni autor koji je u
Matici hrvatskoj objavio 11 knjiga. Njega su doista iznimno cijenili i voljeli čitatelji.
Zadnju svoju knjigu objavio je u Matici hrvatskoj prošle godine, a zadnji tekst koji je napisao, objavio je prije šest dana u Matičinu dvotjedniku Vijenac. Odlazak gospodina Žmegača veliki je gubitak za hrvatsku, njemačku i europsku kulturu. Sjećat ćemo ga se po njegovim predivnim knjigama, rekao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.


HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre