HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci
29.kolovoza 2020.
DIJASPORA
U Parizu preminuo Ante Glibota

Ante Glibota


U Parizu je od posljedica koronavirusa preminuo jedan od prominentnijih hrvatskih intelektualaca u dijaspori  Ante Glibota (75). U posljednjih mjesec dana umrla mu je sestra i brat a sada i on napisao je na facebooku urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić.

Glibota se rodio u Slivnom, u Zabiokovlju u obitelji hrvatskih domoljuba koji su zbog svog domoljublja bili zatvarani (otac, najstariji brat). Glibota je 1969. godine završio Ekonomski fakultet u Zagrebu, a radio je u Agrokombinatu i Chromosu.

S Vladimirom Veselicom 1970. pokrenuo je Hrvatski gospodarski list (HGG), glasilo koje je studiozno govorilo i ukazivalo na izvorišta gospodarske eksploatacije Hrvatske.

Za progona hrvatskih proljećara Glibota je 11. siječnja 1972. godine završio u zatvoru, gdje je bio s Tuđmanom. Bio je najmlađi u skupini intelektualaca skupa s Franjom Tuđmanom, Vladom Gotovcem, Markom Veselicom, Vlatkom Pavletićem, Šimom Đodanom, Hrvojom Šošićem, Jozom Ivičevićem, Zvonimirom Komaricom i Antom Bačićem.


Nakon što je bio u zatvoru, nije mogao naći budućnost u Hrvatskoj, jer je režimu bio nepoćudan. Otišao
je u emigraciju u Francusku. Ondje je ostvario vrlo plodnu karijeru kao autor studija, izdavač, galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar, kurator prestižnih umjetničkih manifestacija (u Francuskoj i diljem svijeta). Bio je direktor Paris Art Centra od 1979. do 1994. godine. Za rad kuratora na području umjetnosti i arhitekture, multimedijalnih aktivnosti, dobio je međunarodna priznanja za znanstveno, intelektualno i umjetničko stvarateljstvo.

Kad se Hrvatska borila za međunarodno priznanje, Glibota se priključio toj borbi. Nekoliko godina radio je na međunarodnom priznanju Republike Hrvatske: pokretao je peticije koje su potpisivali poznati svjetski uglednici, u Maastrichtu je organizirao na gradskom stadionu skup Hrvatske dijaspore, kontaktirao s uglednicima. Prikupljao je iznimno značajnu humanitarnu pomoć. Za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu pribavio je značajnu zbirku grafičkih radova i knjiga.

1990-ih je bio vlasnik Croatia Recordsa. Spada među Hrvate s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima.

Od 1985. član je Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu i počasni član Američkoga instituta za arhitekturu.

Dobitnik je "Velike zlatne plakete" Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), na čijem je čelu bio Mladen Pavković, a 2017. braniteljske udruge su ga proglasile "Osobom godine".

 

 
ATENA maslinovo ulje

 


HIC.hr

foto:Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre