HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

19.travnja 2021.
POKOPAN U KAPELICU SV.JURAJ
Britsnska kraljevska obitelj se oprostila od princa Filipa

pokopan princ Filip


Britanska kraljevska obitelj u subotu 17.travnja se oprostila od princa Philipa. Vojvodu od Edinburgha pokopali su u kraljevskoj grobnici, no lijes će preseliti u drugu grobnicu tek nakon što kraljica umre, kako stoji po kraljevskom protokolu.Lijes princa Philipa položen je u kraljevsku grobnicu u kapeli sv. Jurja u Windsoru.

Kraljica Elizabeta sama je sjedila na sprovodu princa Philipa, a čelnica britanske monarhije je brisala suze na početku posljednjeg oproštaja od ljubavi svog života.

"Danas smo ovdje u kapeli sv. Jurja kako bismo u ruke Boga predali dušu svog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburgha", rekao je u svom govoru dekan David Conner na početku sprovoda. Istaknuo je kako se sa zahvalnošću prisjeća princa Philipa, čiji je život bio pravi blagoslov za sve ljude. "Nadahnula nas je njegova nepokolebljiva odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera", rekao je.

Povorka s lijesom princa Philipa stigla je do kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor u subotu nešto iza 15 sati. Naujuži članovi kraljevske obitelji odradili su sve u skladu s protokolom. Zbog pandemije koronavirusa, svi su preko lica imali zaštitne maske te su bili na propisanoj distanci jedni od drugih.

Prvi uz lijes je hodao princ Charles, odmah uz svoju sestru, princezu Anne, a iza njih su hodali prinčevi Edward i Andrew. Kraljica je do kapelice išla automobilom na začelju kolone. Lijes svoga supruga dočekala je skupa s nadbiskupom Canterburyjem u samoj kapeli.

Vojvodu od Edinburgha pokopan je u kraljevskoj grobnici, no lijes će preseliti u drugu grobnicu tek nakon što kraljica umre, kako stoji po kraljevskom protokolu.

Cijeli svijet je dočekao i trenutak kada su se na sprovodu pojavili prinčevi William i Harry koji posljednjih mjeseci nisu u dobrim odnosima. Braća nisu hodala jedan pored drugoga, kako će već i ranije najavljeno. To je prvi put da su se susreli nakon što se Harry preselio u SAD. Pa ipak , bar na kratko, zabilježen je pomak u poremečenom odnosu brače za što je zaslužna Chaterine žena princa Williama. Po odlasku iz kapele sv. Jurja su zajedno šetali prema dvorcu Windsor te su ležerno razgovarali. Mnogi se slažu i kako bi njihov djed bio posebno ponosan zbog toga. Unatoč svemu, prinčevi su se izgleda pomirili, a ključnu ulogu u tome imala je Williamova supruga, Kate Middleton.

Nakon izlaska iz kapele, William je razgovarao s dekanom Windsora, Davidom Connerom, dok je Harry pričao s Kate odmah iza njega. Stariji princ se okrenuo kako bi nešto pitao Kate te su nastavili šetati skupa s Harryjem, a Kate u tom trenutku usporila i ostavila braću da na miru porazgovaraju. Komentari na društvenim mrežama nakon tog se trenutka samo nižu, a brojni Britanci smatraju kako je Kate pomirila braću samim time što je točno znala što radi i napravila pravi potez.

pogledajte galeriju jutarnjeg listaPreminuo princ Philip, suprug engleske kraljice Elizabete II

kraljica ElizabetaII i princ Filip

09.travnja 2021: Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II, umro je jutros u 100. godini života, objavila je Buckinghamska palača na svom twitteru. Princ je već neko vrijeme bio narušenog zdravlja, a nedavno je proveo u bolnici nekoliko tjedana. 

Princ se oženio princezom Elizabeth 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljicom. Bio je kraljevski supružnik s najdužim stažem u britanskoj povijesti.

"Glavna lekcija koju sam naučio s vremenom jest da je tolerancija glavni sastojak sretnog braka. Možda nije ključna stvar kada stvari idu dobro, no kada zagusti definitivno je značajna", otkrio je princ Filip tajnu dugog braka za njihovu 50. godišnjicu. Philip je poznat po 'zabavnim' izjavama, no one su često graničile s dobrim ukusom, a mnogi su ih povezivali i s njegovom glupošću, pa kraljici zasigurno nije bilo lako s njim.

Kraljevski par ima četvero djece, osmero unučadi i 10 praunučadi.

Kraljica Elizabeta II je službeno na britanskom tronu najduže je u povijesti a princ Philip je proveo 65 godina podržavajući kraljicu sve do 2017.godine kada s epovukao. Princ se te godine umirovio od kraljevskih dužnosti, no čitavo vrijeme i dalje stoji čvrsto uz kraljicu, bez obzira na sve.Iz javne uloge povukao se 2017. godine i od tada se uglavnom držao podalje od pogleda javnosti.

U svojim aktivnim godinama princ je pomogao postaviti novi smjer za monarhiju pod vodstvom mlade kraljice, zagovarajući samu Britaniju, kao i ekologiju, znanost i tehnologiju.Poznanstvo bračnog para


Ovaj je kraljevski par prošle godine u studenom proslavio 73. godišnjicu braka. Kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala Philipa, no njihova ljubavna priča započela je ipak nekoliko godina kasnije, točnije kada je kraljica napunila 13 godina. Naime, u srpnju 1939. godine dogodio se fatalni susret i ljubav na prvi pogled, a Philip je tada imao 18 godina.Nakon ponovnog susreta počeli su se dopisivati, a tada nisu niti slutili da će Elizabeta postati kraljica jer je bila najstarija kći mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja. Njezin otac George VI. postao je kralj 1937. godine, nakon što je preminuo Elizabetin djed, a njezin ujak abdicirao u prvoj godini kraljevanja.

Princ Philip dobio je 1947. godine kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabetu, koju su od milja na dvoru nazivali Lilibet, a to je učinio u Škotskoj prstenom kojeg je sam dizajnirao. Kralj je imao zadrške prema Philipu, no dopustio je vjenčanje. Kralju se nije sviđalo što nije bio financijski neovisan, no nikome nije smetalo što su rođaci u četvrtom koljenu.

Večer prije njihova vjenčanja Philip je dobio nekoliko kraljevskih titula, a titulu Vojvode od Edinburgha i danas koristi. S tim događanjima započinje prva sezona hit-serije "Kruna" čija aktualna četvrta sezona ruši sve rekorde gledanosti.

Pet godina nakon vjenčanja, Elizabeta je postala kraljica nakon smrti svog bolesnog oca, a kraljevski brak s Philipom najduži je u britanskoj povijesti. Par ima četvero djece.

Hrvatski šah, setNestašni princ Philip

Ipak, nije sve uvijek bilo med i mlijeko. Philip je kroz godine itekako imao problema s egom i činjenicom da mu je supruga "veća frajerica", odnosno kraljica. "Izgledao je preplavljeno, kao da je cijela težina svijeta pala na njegova leđa. Odmah je shvatio da je njihovu idiličnom životu tog trenutka došao kraj. Uzeo je novine, stavio ih na glavu i tom je položaju bio pet minuta", rekao je njegov prijatelj Mike Parker o trenutku kada je par saznao sudbonosne vijesti.

Prema njegovim navodima, Philip se nije mogao naviknuti na život u Buckinghamskoj palači, a pogotovo na pravilo da se svaki sastanak sa suprugom morao organizirati preko njezinog osoblja.  Često su prema njemu bili bezobrazni, a najteže mu je palo što se morao odreći karijere i što su djeca morala uzeti majčino prezime Windsor, a ne njegovo Mountbatten.

Elizabeta mu je oprostila i brojne afere koje je imao, navodno i za vrijeme medenog mjeseca, što je palača dobro zataškala. 

Povezivali su ga s glumicom Pat Kirkwood koja je u jednom trenutku izjavila nešto što je izazvalo buru u javnosti. "Moj bi život bio puno jednostavniji da je Philip umjesto posjeta mojoj sobi za presvlačenje odlazio kući svojoj trudnoj ženi".

Povezivali su ga i s Galinom Ulanovom, jednom od najpoznatijih balerina na svijetu te s princezom Aleksandrom, ujedno i kraljičinom rođakinjom. Dugo je već godina blizak i s Penny Romsey koja mu je partnerica u utrkama kočija, ali nikada nije potvrđeno da je među njima bilo nešto više od prijateljstva. 

1992. godina bila je posebno loša za kraljevski par i općenito kraljevsku obitelj. Propali su brakovi čak troje njihove djece, a iste godine izbio je i požar u dvorcu Windsor koji je prouzročio veliku štetu. 2002. su preminule Kraljica Majka i Elizabetina sestra, princeza Margaret. (RTL.hr)

 

HIC.hr
foto:Guliver/Shutterstock

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre