HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

15.rujna 2020.
OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA
U Banjaluci preminuo ratni zločinac Momčilo Krajišnik

Momčilo Krajišnik

U Banjoj Luci je umro ratni zločinac Momčilo Krajišnik (75). Ležao je u bolnici a preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom na odjelu intenzivne njege.

Rođen 1945., Krajišnik je bio osnivač Srpske demokratske stranke (SDS), kao i član Predsjedništva BiH od 1996.do 1998. godine.
U travnju 2000. godine pripadnici francuskih specijalaca, u sklopu SFOR-a, uhitili su ga na Palama. 
Šest godina kasnije na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na 27 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, progone i ubojstva nesrpskog stanovništva na području BiH. Godine 2009. Haški sud mu je smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Na slobodu je pušten u kolovozu 2013. godine nakon odslužene dvije trećine kazne. 

Podsjetimo, 2009. godine, nakon gotovo dvije i pol godine od izricanja prvostupanjske presude, Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske.

Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH od 1991. do 1992. te za deportacije i progone. Oslobođen je optužbe za genocid i sudjelovanje u genocidu.

Suci su zaključili kako je postojao udruženi zločinački pothvat Krajišnika, Radovana Karadžića i
drugih vođa Republike Srpske. Cilj je bio etnički očistiti teritorij koji je odredilo vodstvo RS-a protjerivanjem i drastičnim smanjenjem broja Bošnjaka i Hrvata.

Krajišnikova uloga u zločinima ocijenjena je ključnom. Žalbeno vijeće proglasilo ga je odgovornim za ubojstvo oko 3000 Bošnjaka i Hrvata te za prisilno preseljenje više od 100.000 nesrba iz većeg dijela BiH.

Predsjednik Žalbenog vijeća Fausto Pocar kazao je da je Krajišnik, bez obzira na to što je oslobođen više točaka optužnice, osuđen za ozbiljne zločine koji traže oštru i primjerenu kaznu.

Krajišnik je u rujnu 2006. nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora. Na nepravomoćnu presudu žalili su se i Tužiteljstvo i obrana. Krajišnik je u žalbi naveo da je od početka svojeg političkog djelovanja bio posvećen očuvanju mira u BiH i postizanju prihvatljivog političkog rješenja. 

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. veljače 2000. Uhićen je i prebačen u Haag u travnju iste godine. Suđenje je trajalo od veljače 2004. do kolovoza 2006., od kada se čekala pravomoćna presuda.

hrt/ HIC.hr
foto
:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre