HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
08.lipnja 2020.
PRODILJEN MORATORIJ
Stranci još 3 godine neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

poljoprivreda , zeleno polje

Stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj još tri godine, doznaje se iz izvora bliskih Europskoj komisiji i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Prijevod odluke takvog sadržaja, doznajemo, završen je krajem prošlog tjedna, a u njoj stoji kako se Republici Hrvatskoj produljuje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima do 30. lipnja 2023. godine.

Prijelazno sedmogodišnje razdoblje u kojem je strancima bila ograničena kupnja poljoprivrednog zemljišta i koje je utvrđeno Ugovorom o pristupanju, vrijedi do 1. srpnja 2020. godine. Hrvatska je prije isteka tog roka podnijela zahtjev Europskoj komisiji za produljenje ograničenja.

Na temelju Sporazuma o pridruživanju iz 2011. godine, Republika Hrvatska je kao jednu od prijelaznih mjera, dogovorila sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima. Prijelaznim se mjerama željelo ublažiti mogući nepovoljan učinak iznenadnog otvaranja tržišta državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj zbog velikih razlika u cijenama zemljišta i kupovnoj moći poljoprivrednika u odnosu na skupinu EU-15 i zbog činjenice da je tržište poljoprivrednog zemljišta još pod utjecajem institucijskih čimbenika zbog kojih je otežano korištenje poljoprivrednog zemljišta, kao što su nedovršena privatizacija i povrat zemlje, nesigurno vlasništvo, neuređene zemljišne knjige i katastar. Hrvatska je osim toga naglasila da je zbog Domovinskog rata (1991. – 1995.) veliki postotak poljoprivrednog zemljišta neiskoristiv zbog mina i provođenja aktivnosti razminiranja.

Hrvatskoj je odobreno sedmogodišnje prijelazno razdoblje predviđeno u Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske EU-u iz 2011. koje istječe u srpnju 2020. godine. Kako u pristupnim dokumentima je ostavljena mogućnost produljenja tog roka za još tri godine, iz Ministarstva poljoprivrede su to zatražili prije isteka prvog roka, obrazlažući kako i dalje stoje razlozi zbog kojih je moratorij i uveden. 
Tako se navodi da naši poljoprivrednici još uvijek imaju nižu kupovnu moć u prosjeku na poljoprivrednike Europske unije, još uvijek postoji neravnoteža između njihove kupovne moći, cijene poljoprivrednih zemljišta, povrat zemljišta još uvijek nije do kraja uređen i dosta je neriješenih predmeta. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, i dok je bila državna tajnica, kako doznajemo, upravo je moratorij na kupnju zemlje strancima smatrala jednim od najvažnijih administrativnih aktivnosti Ministarstva, osobno se angažiravši da Hrvatska osigura maksimalno produljenje roka. 

Upravo moratorij na kupnju zemlje strancima, bio je tema pojedinih „stručnjaka“ i političkih aktera koji su u svojim nastupima posljednjih mjeseci gotovo uvjeravali javnost kako Hrvatska neće osigurati produljenje, gotovo plašeći javnost da će od 1. srpnja 2020. stranci moći kupovati poljoprivredno zemljište.(agrobiz.hr)hic.hr
foto:Pixabay


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre