HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

14.kolovoza 2022.
PROMET NA CESTAMA
Produženi je vikend, gužve na prometnicama; Policija izdala upozorenje uoči blagdana Velike Gospe

gužva na prometnicama


Produženi vikend nastavlja se gužvama i kolonama na prometnicama u svim smjerovima. Velika je smjena turista kojima se pridružuju i hodočasnici u marijanska svetišta, a zbog prometnih nesreća uzrokovanih neopreznom vožnjom stvaraju se velike kolone.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Ploča i Kleka kod mjesta Raba, došlo je do prometne nesreće pa se vozi se otežano u koloni.

Velika je gustoća prometa na autocesti A1. Između čvora Zadar II i tunela Bristovac u smjeru Zagreba, duga je kolona vozila u pokretu uz povremene zastoje, javio je HAK.

Kolone su pred naplatama Lučko i Demerje u smjeru Zagreba oko 1 km.

U Istri prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 3 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon.

Pojačan je promet zagrebačkom obilaznicom (A3) iz smjera Jankomira prema naplatama Lučko gdje se stvorila kolona od oko 2 kilometra.

Na Krčkom mostu pojačan je promet u oba smjera, kolona je duga oko 4 kilometra.

Povodom blagdana Velike Gospe tijekom cijelog produženog vikenda očekuje se veliki broj putnika na cestama, a policija je tim povodom izdal UPOZORENJE


Policija izdala važno upozorenje: Uoči blagdana Velike Gospe pripazite na ove stvari


Povodom vjerskih hodočašća i blagdana Velike Gospe 14. i 15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama, upozoravaju iz policije.


Blagdan Velike Gospe slavi se u ponedjeljak 15. kolovoza te na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta i na put kreću osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.

U tom razdoblju, promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan, stoga iz policije skreću pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Pješacima se savjetuje da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila, kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti, kao što je i propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Ove godine blagdan Velika Gospa pada u ponedjeljak i produženi vikend, tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama. Policija vozače moli za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića.

Strogo je zabranjeno kretanja zaustavnom trakom, podsjećaju, uz posebni naglasak na održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Uoči i na dan Velike Gospe policijski će službenici posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu. U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.


Hodočašće u Sinj

Velik broj hodočasnika uputit će se na hodočašće Gospi Sinjskoj kako bi prisustvovali središnjoj vjerskoj svečanosti za blagdan Velike Gospe.

Povodom hodočašća i održavanja središnje vjerske svečanosti 15. kolovoza, policija očekuje kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika kretat će se iz smjera Splita i Solina, cestama ŽC 6253 i D-1, iz smjera Imotskog cestom D-60.

Također se očekuje značajan broj hodočasnika koji će se kretati iz smjera Vrlike cestom D-1, iz smjera BIH cestom D-219, iz smjera Muća cestom D-6 preko Sutine i iz smjera Šestanovca i Blata na Cetini cestama LC 6150 i ŽC 6260.

Stoga iz policije obavještavaju vozače o zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC-6253 (stara cesta Solin-Klis) 14. i 15. kolovoza od 20.00 sati do kraja potrebe te će svi vozači biti preusmjeravani na državnu cestu D-1 (brza cesta Solin-Klis).

Policija još jednom upozorava sve vozače koji će prometovati navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.

Također upozoravaju sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i
dionicom ceste D1 
(brza cesta Solin-Križice). Upućuju hodočasnike da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika. (dnevnik.hr)Više iformacija potražite na stranici HAK-a

 08.kolovoza 2022:
:Iz Hrvatskih autocesta priopćili su da su na prometnicama kojima upravljaju od petka do nedjelje zabilježili prolazak više od 891 tisuće vozila.

To je 2,23 posto više nego lani te za 0,18 posto manje nego rekordne 2019. Smatraju da je broj vozila neznatno manji zato što su se vozači iz Hrvatske autocestama koristili u četvrtak, a ne u petak kako je to uobičajeno - zbog produljenog vikenda. Na cestama poginulo 19 osoba

Proteklog vikenda na hrvatskim cestama poginulo je 19 osoba, uključujući 12 poljskih hodočasnika na putu za Međugorje, a zaustavljeno je 12 ponavljača najtežih prometnih prekršaja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Od ukupno 3.897 prometnih prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1258), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (482) i vožnja u alkoholiziranom stanju (295). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 180 vozača.

Najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, njih 76, počinili su vozači od 18 do 24 godine kojima je najčešće izmjerena koncentracija bila od pola do jednog promila.

Najveća brzina od 205 kilometra na sat zabilježena je kod vozača na šibensko-kninskom području, dok je na međimurskom području izmjerena najveća koncentracija alkohola od 3,5 promila.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, a tom je prilikom zatečeno 12 ponavljača koji su počinili 13 novih prometnih prekršaja.

Kažnjeni poljski, bugarski, češki i BiH vozači autobusa

Policajci Mobilne jedinice prometne policije utvrdili su tijekom vikenda u preventivno-represivnoj akciji nadzora vozača autobusa kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan prekršaje tri poljska, dva bugarska te kod jednog bosanskohercegovačkog i jednog češkog prijevoznika.

Policija je precizirala kako je nadzorom utvrđeno da je vozač bosanskohercegovačkog prijevoznika upravljao autobusom i pritom koristio karticu vozača koja nije valjana pa je kažnjen novčanom kaznom od 11.400 kuna i oduzimanjem kartice vozača.

Kod jednog poljskog prijevoznika je utvrđena manipulacija potvrdom kojom je vozač izjavio da je bio na odmoru premda je imao vidljive prijelaze državne granice te mu je naplaćena kazna u iznosu od 12.600 kuna, dok su druga dva poljska prijevoznika nepravilno koristila tahograf pa su kažnjeni s po 500 kuna.

Kod češkog prijevoznika utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor, za što su mu naplaćene kazne u iznosu od 500 i 150 kuna, dok su kod dva bugarska prijevoznika utvrđena nepravilna korištenja tahografa za što su kažnjeni sa 1.533 i 500 kuna.

U policiji ističu da će narednim vikendima pojačano nadzirati vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku te i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.
(HRT)
Promet je veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019.
1.kolovoza 2022: Tijekom proteklog vikenda, od 29. do 31. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta zabilježen je promet od 959.998 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 53,66 milijuna kuna, što je vikend s najvećim brojem vozila u povijesti HAC-a.


Prema priopćenju HAC-a, u odnosu na usporedivi vikend prošle godine promet vozila veći je za 2,2 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za jedan posto.

U odnosu na usporedivi vikend do sada rekordne 2019. godine promet vozila veći je za 5,7 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 1,5 posto.


Kumulativno, od početka godine do kraja srpnja zabilježen je promet veći od 35,5 milijuna vozila. U odnosu na isto razdoblje od sedam mjeseci prošle godine, promet vozila veći je za 20 posto, a iznos naplaćene cestarine veći je za 23 posto.


"Još bitnije je da je promet veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu i to za čak osam posto, a i ove, kao i prethodne dvije godine, u cilju potpore turističkoj nije uvedena sezonska cestarina od 10 posto", zaključuju iz HAC-a.


HRT.hr/HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre