HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

08.prosinca 2020.
LOKALNI IZBORI U BiH
Propao podmukli plan Bošnjaka za ovladavanjem Stoca

Demir Mahmutćehajić i Salmir Kaplan

Demir Mahmutćehajić
, drugi čovjek bošnjačke “Inicijative za Stolac” na svome je Facebook profilu priznao i detaljno obrazložio propali i podmukli bošnjački plan ovladavanjem Općinskim vijećem Stolac kandidiranjem više neovisnih kandidata, unatoč očekivanom manjem broju glasova od hrvatskih političkih stranaka, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Reuzltati lokalnih izbora za Stolac-OVDJE

Mahmutćehajić, koji je i bivši visoki dužnosnik SDP-a, do u detalje je opisao plan koji je osmislio zajedno s nadređenim Salmirom Kaplanom iz SDA a koji im se kao bumerang odbio od glavu jer je samo pet “neovisnih” kandidata “Inicijative za Stolac” osvojilo mandate za OV Stolac.

Mahmutćehajić je najavio povlačenje s političke scene, nazvavši ovaj poraz poniženjem i šamarom, ali i optužio Salmira Kaplana za kršenje dogovora u njihovom paklenom planu.

Mahmutćehajićevu Facebook objavu prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

“Preksinoć sam sve htio napisati.

Mnogo je onih koji bi željeli da se sada razmaham, imena razbacam, krivca/e proglasim, a nisu ništa pomogli, sa strane su gledali, čekali da ih se zovne.

Naravno, uvijek je mnogo generala poslije bitke i svi su pametni. Odlučio sam se oglasiti što je moguće bezbolnije. Neću prozivati nikoga imenom zbog krivice osim mene i Salmira. Svi ostali se ili trebaju sami prozvati, ili ih ljudi trebaju prozvati. U svakom slučaju ja ću učiniti ono što osjećam da je moralno i ispravno.

U G.Vakufu - Uskoplju Hrvati održali prosvjedi zbog izborne krađe


Kao vodeći čovjek Inicijative za Stolac smatram se odgovornim za ovaj katastrofalni rezultat na ovim izborima. Ovo je poniženje, poraz i šamar od kojeg se vjerovatno nikad neću oporaviti. Vjerovao sam da ćemo zadržati barem sedam vijećnika u OV Stolac, a mi smo pali na pet. Bez ikakvog ustezanja, kalkulisanja, traženja krivca prihvatam odgovornost i ponizno Stočane molim za oprost!

Jedina osoba koja je više odgovorna od mene je Salmir Kaplan. Ovo navodim jer sam bio u uvjerenju da smo on i ja ti koji vode Inicijativu za Stolac. To sam tako predstavljao medijima, javnosti, svima koji su me pitali. Jasno sam objašnjavao da je on prvi, a ja drugi u hijerarhiji. Ni njega ne želim puno napadati, ali kao glavnokomandujući on je najodgovorniji. To je jednostavno tako.

Zbog svoje odgovornosti smatram da je jedino ispravo se izvinuti Stočanima i povući se iz bilo kakvog budućeg političkog djelovanja. Ovo nije bijeg, predaja ili odustajanje nego realizacija da ne mogu više od ovoga što sam do sada dao. Naročito ne na način kako sam do sada učestvovao u političkom djelovanju u Stocu.

Nakon ovoga se osjećam obaveznim da barem djelimično objasnim šta se desilo. Iako ima puno toga, pa nije lako, red je da kažem kako je naš, Salmirov i moj, plan za ovo izbore bio dobar. Realizacija nije bila dobra. HDZ je u zadnjem trenutku prigrlio naš plan i realizovao ga fantastično. Rezultat te njihove realizacije je da će u OV Stolac imati 12 svojih vijećnika (11 iz HNS-a i 1 SNSD). Potpuno je nevažno zašto su oni uspjeli. Važno je samo ono zašto mi nismo uspjeli. O tome mogu da pričam, ali nije moguće u samo jednoj objavi. Zato ću pokušati što kraće, a onda ću nastavljati kako stignem i kako budem mogao.

Naš plan je bio da izaberemo devet vijećnika Dogovorili smo se da pet bude “njegovih”, jedan “zajednički”, tri “moja”. Dalje je bio dogovor da pet “njegovih” on izabere, jedan “zajednički” je bio jasan, a tri “moja” su bili Timur, Arna i Tamara preko liste SDP-a. Daljnji detalji dogovora su bili da se za Tamaru usmjeri dio glasova kad se procjeni da će to biti dovoljno i potrebno. Ovo je važno kako bih razjasnio svima da “moji” nisu izdali. Važno je vidjeti da Arna nije prosula glasove, a ni Tamara. Važno je da se zna da su “moji” stradali u dogovoru, ali da nisu naštetili Inicijativi za Stolac. Važno je isto naglasiti da je Timur jedini koji je ispunio zadani cilj (350 +), a da su svi ostali dobili manje od onoga što je dogovoreno. Važno je da se vidi na koga su se prosuli glasovi, jer ih je prosuto ukupno 1668!!! Ponavljam, prosuto je, izgubljeno, propalo 1668 glasova!!!

Bože, da mogu u zemlju bih propao!

Zašto se ovo desilo? Naravno, svako će imati svoje tumačenje, objašnjenje, čupanje, ali mene to ne interesuje. Ponavljam da sam kriv, odgovoran i da ne tražim nikakav izlaz. Nastavit ću živiti u Stocu. Zajedno sa cijelom mojom porodicom. Neću se sakrivati od ljudi. Pognute glave ću hodati i svaku kritiku, žalbu, pa čak i pljuvačku prema meni prihvatiti. Ono što moram napisati, a radi budućnosti radije nego prošlosti, je kako ja vidim zašto se ovo desilo. Salmir Kaplan je prekršio naš dogovor!!!

Salmir Kaplan je u završnici naših aktivnosti prekršio dogovor, javno izbrisao jednu “moju”, a drugu “moju” nije više ni spominjao nego je pripremao unaprijed alibi za poraz tako što mi je spočitavao da uopšte postoji lista SDP-a (o SDP-u u Stocu ću posebnom objavom) zaboravljajući da je, pred svjedocima, upravo on objašnjavao kako treba da bude lista SDP-a na ovim izborima u Stocu.ramska nošnja

“Moja” Arna je junački prihvatila, a u interesu Stoca, da je prema njoj prekršen dogovor. Njenom aktivnošću nisu prosuti glasovi. Ona je heroj. “Moja” Tamara, nakon što je uvidjela šta se dešava također nije prosipala glasove. Na tome sam joj neizmjerno zahvalan, i dužnik do kraja života. “Moji” su zajedno prosuli samo 37 glasova! Znači, od 1668 prosutih glasova “mojih” je 37.

Sad će ponovo neko reći da tražim izlaz, ali iz čega? Živim i živjet ću u Stocu. Od Stoca nisam dobio ništa. Karijeru nisam izgradio na Stocu i onda otišao u Sarajevo. Potpuno suprotno, ali to nije ni važno. Ono što je važno je da Salmir nije uspio iskontrolisati “svoje”, odraditi što je trebao po dogovoru, prekršio je isti, i nastavio samouvjereno gaziti prema “pobjedi”. Po svakoj osnovi on je odgovorniji od mene.

Da, neću “pljuvati” po njemu. Stao sam uz njega 2016. godine i stajao sam cijelo ovo vrijeme. Branio sam ga od svih mogućih napada. Ni sada ne znam zašto je ovo uradio, ali nije ni važno. Jednostavno je gotovo. Naše “prijateljstvo”, “drugarstvo”, “partnerstvo” je gotovo, završeno i nije ga moguće više pokrenuti.

Za mene je dogovor svetinja, obaveza, veća od života.

Stočani definitivno zaslužuju boljeg od mene. Iskreno sam se trudi. Za kraj bih samo želio reći kako mi je drago što iz svega ovoga niko nije stradao mojom krivicom. Stočani će se oporaviti od ovog. Bilo je i gorih situacija, ali ja ne bih mogao preživjeti da je neko nevin stradao zbog mojih aktivnosti.

Dragi Stočani, još jednom se izvinjavam za ovaj neuspjeh.

Vi ovo sigurno niste zaslužili”, napisao je Mahmutćehajić na Facebooku.

 
dnevnik.ba / HIC.hr
foto:HMS

 
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre