HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlatnici i srebrnjaci


15.kolovoza 2020
KATOLIČKI BLAGDAN
Blagdan Velike Gospe proslavljen diljem BiH

Gospoina , Uakoplje
foto: proslava Velike Gospe (Gospoina) u Uskoplju

Vjernici katolici danas su hodočastili u Marijanska svetišta diljem Bosne i Hercegovine kako bi proslavili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u narodu prepoznate kao Velika Gospa. U Hrvatskoj taj dan je državni blagdan a u BiH za katolike blagdan je neradni dan.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950., a tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.


U Bosni i Hercegovini na blagdan Velike Gospe patron župe obilježava se u mjestima: Breške, Dolac, Haljinići, Komušina, Koraće, Kreševo, Osova, Tolisa, Trebinja, Suho Polje, Stup, Uskoplje, Dolina, Ivanjska, Jajce, Marija Zvijezda, Sanski Most, Gradac, Sokoline, Goranci, Nevesinje, Prisoje, Seonica, Široki Brijeg, Međugorje,Dračevo i Šćit.

Posebno svečano blagdan Velike Gospe se proslavlja u svetištima: Gospe Olovske u Olovu, Gospe od Kondžila u Komušini, Kraljice mira u Međugorju i Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu…


Koraće
Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u istoimenoj župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini. Svečano hodočasničko slavlje s početkom u 11 sati predvodio je domaći sin fra Mladen Jozić, župnik u Svilaju. Glavnoj svetkovini prethodila je trodnevnica od srijede, 12. do petka, 14. kolovoza.

Olovo
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije - Velika Gospa, 15, kolovoza 2020. proslavljena je u Gospinom svetištu u Olovu. Središnje Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.


Rama
U župi Rama-Šćit, svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa, zaštitnik župe. Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, svečano Euharistijsko slavlje uz suslavlje pet svećenika predslavio je fra Ante Vučković, profesor filozofije na KBF-a Sveučilišta u Splitu.

Riječi pozdrava, dobrodošlice, čestitke, obavijesti i zahvale izrekao je fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je mješoviti župni zbor.

Nakon završetka slavlja Sv. mise, zbog koronavirusa izostalo je narodno kolo, a iako je bilo kišno vrijeme, nazočni su pronašli načina kako bi se družili uz čašicu razgovora.

Na samu svetkovinu i kao u dane priprave, vjernici su imali priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi te obaviti pučke pobožnosti.

Velika Gospa ili Gospojina u ramskome kraju štuje se od davnina i na taj dan okupi se mnoštvo vjernika, a u posljednje vrijeme postao je i dan susreta brojnih Ramljaka. Inače na Ščitu slavi se patron župe Mala Gospa slavi se početkom rujna -(kta/m.r.)


Široki Brijeg
U hercegovačkom najstarijem marijanskom svetištu, u Širokom Brijegu, unatoč pandemiji, okupio se
veliki broj vjernika i hodočasnika.
Široki Brijeg svjedok je žrtvi i stradanja iz kojih su franjevci sa svojim pukom uz zagovor svoje Majke
pronalazili put nade. - Unatoč svim ovim nedaćama i okolnostima u vremenu u kojem se nalazimo, kad smo se mnogo osjetili bespomoćni pred navalom ove napoznate nam svima bolesti ipak naš narod, kako je fra Didak Buntić volio reći, da je kršan i krepak narod, da je žilav narod pronašao je snage nadići i svoje strahove i okupiti se oko Majke nebeske Gospe, poručio je fra Ivan Marić, gvardijan Franjevačkog samostana Široki Brijeg. Svjedočenje vjere kroz život u skromnosti i poniznosti put
je budućnosti, poručeno je iz najstarijeg marijanskog svetišta u Hercegovini.


Uskoplje
Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa (Gospoina) proslavljen je i u Uskoplju kao patron župe. Na sam dan Velike Gospe slavljene su tri svete mise. Pučku Svetu misu u 11,00 sati predvodio je fra Ivan Šarčević, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu.
Pod večernjom sv. misom u 18,00 sati bio je blagoslov djece. Unatoč koronavirusu i kiši koja je padala tijekom pučke mise odaziv vjernika i ove godine bio je dobar. U Uskoplje su stigli brojni Uskopljaci koji
žive i rade diljem svijeta.


HIC.hr
Foto: arhiv