Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija28.svibnja 2015. u 16, 40
ZAJEDNO U PROSVJEDU
Na Markovom trgu branitelji iz Savske 66
s radnicima RIZ-a i Imunološkog zavoda.

Branitelji na Markovom trgu

ZAGREB: Radnicima tvrtke RIZ Odašiljači te Imunološkog zavoda koji danas prosvjeduju na Markovu trgu pridružili su se i branitelji koji više od 200 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66.  Branitelji kažu da su došli dati podršku radnicima koji prosvjeduju, ali očekuju i da ih premijer Zoran Milanović danas primi. Iako to službeno nisu htjeli priznati, proširila se priča da tijekom dana, ako ih premijer ne primi, planiraju dizati šator na Markovu trgu.

Radnici Imunološkog zavoda prosvjednim pozivom zatražili su od Vlade da konačno riješi njihovo pitanje i odluči hoće li potvrditi Visiu Croaticu kao jedinog vlasnika ili ne. Protiv privatizacije su, ali najbitnije im je da se donese odluka.

U međuvremenu radnici i RIZ-a i Imunološkog zavoda su se razišli, prosvjednici Imunološkog zavoda su najavili da će se okupljati ispred Sabora svaki tjedan dok Vlada ne donese odluku o sudbini Zavoda. 

Branitelji iz Savske 66 su ostali na Markovom Trgu a kako stvari stoje tamo namjeravaju i ostati dok ih Milanović ne primi. Na Markovom trgu primjećeno je pojaćanje policije.

Milanović je ,uoči svečanosti u povodu obljetnice Dana Oružanih snaga, ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na upit novinara hoće li primiti prosvjednike, samo odmahnuo rukom.
Ministar branitelja Predrag Matić izjavio da problemi branitelja nisu nerješivi, osim "politikantskih" te dodao kako ga je iznenadila nova situacija. Istaknuo je da je Milanović tijekom sedam mjeseci prosvjeda i dosadašnje tri i pol godine mandata pokazao kako drži do svog ministra. Imam argumente, imam ih i napismeno, a isto tako mogu u svakom trenutku održati predavanje od 45 minuta što smo sve napravili za branitelje, što planiramo napraviti, istaknuo je Matić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić  o prosvjedu na Markovom trgu rekao je da po zakonu mogu prosvjedovati do 22h, a onda ukoliko se ne maknu bit će uklonjeni i ide prekršajna prijava.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ o prosvjedu na Markovu trgu rekla je da su njihova vrata na 5. katu u Savskoj 66 uvijek otvorena.


U nastavku pratite razvoj događaja:

16:28 Ministar Ranko Ostojić donio je, čini se, odluku kako će postupiti.Ukoliko se branitelji ne maknu do 22 sata, bit će uklonjeni, izjavio je.

16:08 Pokuša li ih policija potjerati u 22 sata branitelji se namjeravaju skloniti u crkvu, neslužbeno doznaje N1 televizija iz nekoliko izvora među braniteljima. Na Markov trg u posjet prosvjednicima došao je i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

16:02 Na pitanje što će biti ako branitelji na Markovu trgu ostanu nakon 22 sata, ministar unutarnjih poslovaRanko Ostojić je kazao da će to policija naknadno odlučiti.

Ministar uprave Arsen Bauk nakon sjednice Vlade kazao je da mu je drago da su branitelji došli na Markov trg kako bi "zajedno obilježili izlazak iz recesije", što će omogućiti bolju skrb države o braniteljima.

15:35 Prije 10 minuta u zgradu Vlade na Markovu trgu ušao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

14:02 - Anica Kovač braniteljima na Markov trg navodno šalje dva janjca.Braniteljima su podršku došli dati Krešimir Bubalo i Josip Salapić koji je rekao da premijer mora pokazati dobru volju.'To bi mu bio ljudski i državnički potez da sluša sve, a ne samo one koji su njemu dali glas', rekao je Salapić. Na Trgu je skupina do pedesetak branitelja koji pod suncobranima čekaju da ih na razgovor primi Zoran Milanović.

13:18 - Branitelji su održali konferenciju za medije.

'Došli smo na Trg svetog Marka dati podršku radnicima Imunološkog, očekivali smo da će donijeti odluku. Nitko iz Vlade nije izašao razgovarati s tim ljudima. Ovdje smo i očekujemo da će nas primit premijer. Pokušavamo, ignorira nas, ali valjda će nas na Dan oružanih snaga primit u Vladu', rekao je Đuro Glogoški i još jednom poručio da će ostati na Trgu dok ih ne primi.

'Možda smo bili udaljeni u Savskoj. Sad smo tu, ako bude potrebno možemo noćiti', poručio je i dodao kako očekuju razgovor s premijerom i njegovo razumijevanje.

Na pitanje jesu li tu neprijavljeno, rekao je kako samo čekaju razgovor, a ne prosvjeduju.


12.30 sati - U 14 sati, s druge strane Markova trga, imaju dogovoren razgovor s klubovima HDZ-a i HDSSB-a, koji su im dali potporu oko ustavnog braniteljskog zakona.

12.15 sati - Scenografija na Markovu trgu mijenja se iz minute u minutu. Policija je branitelje ostavila unutar ograde koja se diže za vrijeme prosvjeda, ali je taj "kavez" malo smanjila u odnosu na jutros.

Branitelji su donijeli dva suncobrana s kojih visi veliki transparent "100 posto za Hrvatsku", na desetke stolica, stolove i klupe, kašete jagoda, boce vode, salvete.... Trenutačno ih je tamo 30-ak, ali čini se da bi se broj, kako dan odmiče, mogao povećavati.

12.05 sati - Zoran Milanović samo je odmahnuo rukom na pitanje hoće li primiti branitelje na Markovu trgu, javlja N1 televizija

12.00 sati  - Prosvjed je komentirao i ministar branitelja Predrag Matić.

 - Sad će vam doći premijer, pitajte ga hoće li ih primiti, kazao je Matić te dodao da branitelji iz Savske ne žele razgovarati sa svojim ministrom, javlja N1 televizija

 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne želi da državni vrh zajedno polaže vijence pa je trubač jutros skoro pao u nesvijest, kazao je Matić.

11.00 sati – Vlada već duže vrijeme ignorira sve u Hrvatskoj pa tako i pitanje Imunološkog zavoda i želimo da Vlada donese odluku želi li da Imunološki zavod bude u sklopu države ili ga žele privatizirati. Osim toga, očekujemo i da će danas, na Dan oružanih snaga, predsjednik Vlade imati razumijevanja te primiti hrvatske branitelje koji su začetnici oružanih snaga – izjavio je predsjednik Udruge 100-postotni HRVI Đuro Glogoški koji je na pitanje što ako ih premijer ne primi odgovorio da vjeruju i nadaju se da će ih primiti.

foto galerija s Markovog trga u jutarnjem listu

vcernji.hr/jutarnji.hr/ hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre