HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

07.prosinca 2020.
SIP PREKINUO BROJANJE DOPISNIH GLASOVA
U GV-Uskoplju Hrvati održali prosvjedi zbog izborne krađe

prosvjed u Uskoplju zbog nelegalnih izbora

Više stotina Hrvata iz općine Gornjeg Vakufa-Uskoplja prosvjedovalo je u nedjelju tvrdeći da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odlukom o obustavi brojanja dijela glasova poslanih poštom onemogućilo da hrvatski kandidat postane načelnik Uskoplja, gradića u srednjoj Bosni.

Noseći transparente 'Uzeli sta nam već previše', 'Uskoplje zove Mostar #danas mi sutra vi', 'Centralna institucija za korupciju (CIK)' , aludirajući na odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, mještani su upozorili na izbornu krađu.

Mladi novoizabrani vijećnik iz Hrvatske koalicije koja okuplja HDZ BiH i HDZ 1990. Stanko Kustura rekao je da prosvjed predstavlja odgovor na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora.

Izjavio je da prosvjednici traže očitovanje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i potpuno izvješće o glasovima pristiglim putem pošte te da će tek onda priznati eventualni poraz. "Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojanje glasova putem pošte", rekao je Kustura.

Prema službenim rezultatima koje je SIP objavio u petak, u Gornjem Vakufu-Uskoplju razlika između službenog pobjednika lokalnih izbora Seada Čauševića iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Dražena Matišića, zajedničkog kandidata HDZ-a BiH i HDZ 1990., iznosila je svega 130 glasova.

hrvatski šah, komplet


Iz neobjašnjivih razloga u SIP-u su prestali brojati dio glasova pristigle poštom, tvrde iz hrvatskih stranaka. Prema tim tvrdnjama nekoliko stotina glasova pristiglih poštom ostalo je neprebrojano, a hrvatski kandidat imao je 831 takvih prebrojanih glasova dok je bošnjački kandidat dobio svega 132 dopisnih glasova.

Istodobno za glasovanje poštom prijavilo se ukupno 1600 osoba. Prosvjed zbog odluka SIP-a u nedjelju je uputio i Hrvatski narodni sabor BiH koji je pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojanja glasova pristiglih putem pošte.

"Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SAD-a, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Pri tome najavljuju da će iskoristiti svaki pravni mehanizam "u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini". Posebno su istaknuli primjer srednjobosanske općine Gornji Vakuf-Uskoplje.


SIP objavio rezultate izbora tek 6.prosinca

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH na službenim stranicama 6.prosinca objavilo je utvrđene rezultate ovogodišnjih Lokalnih izbora 2020. godine.

Iako je već odavno završeno brojanje glasova s biračkih mjesta u BiH, rezultati glasanja odnosno rezultati glasova dospjelih iz inozemstva koji su se obrađivali u Centru za brojanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nisu bili poznati sve do 6.prosinca . Ovaj uistinu bitan proces posebno je bio od velike važnosti za nekoliko multietničkih sredina među kojima je i Gornji Vakuf-Uskoplje.

Posljednjih dana pojavile su se špekulacije kako sva pristigla pošta odnosno glasački listići za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje nisu evidentirani i prebrojani, iako je javnosti dostupan broj od 1600 prijava odnosno registriranih osoba za glasovanje putem pošte, a prema utvrđenim rezultatima prebrojano je tek 831 glas.

Stoga, naše sumnje vezane za ovaj proces su u potpunosti opravdane jer je brojanje, kako imamo informacije, prestalo u trenutku kada je se značajno smanjila razlika između kandidata HDZ-a BiH Dražena Matišića i kandidata SDA Seada Čauševića, i to na samo 130 glasova razlike.

Je li u pitanju “izborna krađa i prevara” slična onoj od prije 4 godine kada je se isto dogodilo i u općini Novi Travnik gdje je kandidat HDZ-a BiH Stjepan Dujo izgubio od kandidata SDA Refika Lende za nešto više od 100 glasova?

Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH da objavi koliko je ukupno glasačkih listića stiglo u Centar za brojanje, koliko je ukupno odbijenih glasačkih listića te razloge zašto su glasački listići odbijeni, a svakako i da objasne navode iz medija i špekulacije o prestanku brojanja s obzirom na to da su neke stranke već unaprijed krenule slaviti prije objave službenih i utvrđenih rezultata.

Svaki glasač koji je uložio vrijeme, napor, ali i financijska sredstva, mora u potpunosti biti uvažen jer je to osnovno ljudsko pravo i volja da svojim glasom utječe na budućnost svoje lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine u cijeli.

Ovom prilikom pozivamo i sve druge institucije, međunarodne organizacije i nevladin sektor da se uključe u ovu problematiku i u zaštitu biračkog prava svakog pojedinca. Ovo nije vezano samo za općine u Županji Središnja Bosna i glasače HDZ-a BiH, nego je riječ o zaštiti osnovnih prava svakog državljanina Bosne i Hercegovine, a što potvrđuju i kritike na račun Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje proteklih dana dolaze iz svih krajeva BiH, stoji u priopćenju Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna.Vidović: Idemo dalje ako treba sve do Ustavnog suda

Pozivam Središnje izborno povjerenstvo da objasni situaciju, da objave glasove koji nisu ispravni i razloge odbacivanja istih. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti" komentirao je izborne nepravilnosti Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna.Oštećeni su ne samo kandidati, nego i brojni građani koji žive u inozemstvu, koji su željeli ostvariti svoje izborno pravo, a koji ili nisu dobili glasačke materijale ili njihovi glasovi nisu uopće prebrojani, rekao je. (dnevnik.ba)


Brojne kritike izražene su na račun Središnjeg izbornog povjerenstva BiH iz cijele BiH, od Kalesije, Teslića , općine Ćelić (Drijenče), Srebrenika do Gornjeg Vakufa-Uskoplja, ali i brojnih drugih.
Središnje izborno povjerenstvo je tako mandat načelnika dodijelilo i mrtvom čovjeku (Travnik) dok je u zadnjem trenutku kandidat SDA u Kalesiji pobijedio za samo jedan glas!

Podsjećamo slična situacija prije četiri godine bila je s Novim Travnikom. Tko je taj stručnjak koji odlučuje koja je pošta ispravna, a koja ne. No mi idemo dalje, ako treba sve do Ustavnog suda.


vecernji.hr / HIC.hr
foto:

 
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre