HIC MIC-banner-koronavirus
vijesti-gospodarstvo


zlatnici i srebrnjaci
29.rujna 2020.
BRODOGRADNJA
3. maj nakon tri godine blokade računa isporučio prvi brod

brod 733-Algoma Interpid

Razloga za zadovoljstvo zasigurno imaju i u Ministarstvu financija, kojemu se uoči primopredaje vraćaju državna jamstva koja je Vlada izdala u rujnu prošle godine kako bi riječki škver mogao dobiti kredit.

Riječko brodogradilište  3. maj nakon tri godine blokade računa isporučio je prvi brod. Brod 733-Algoma Interpid ugovorila je kanadska tvrtka Algoma Central Corporation. Ovo je prva isporuka u tom brodogradilištu nakon tri godine i 427 dana blokade računa. 

Brod 733-Algoma Interpid jesamoiskrcavajući brod za rasuti teret. Ugovoren je za cijenu od 36 milijuna dolara. U listopadu 2018. gradnja broda bila je otkazana, ali početkom rujna prošle godine 3. maj je potpisao novi ugovor s kupcem o njegovu dovršetku. Nedugo nakon toga je Vlada riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit za dovršetak toga broda, u iznosu od 26 milijuna eura.

Plenković: Neustrašivi trećemajac - Edi Kučan  

Na svečanosti primopredaje broda sudjelovao je i premijer Andrej Plenković koji se okupljenima obratio riječima:
"Drage radnice i dragi radnici 3. maja u ime Vlade RH od srca vam čestitam, ovo je vaš uspjeh!"

Naglasio je da prijevod imena broda "Interpid" znači neustrašiv. Neustrašivim trećemajcem nazvao je Edija Kučana, direktora Brodogradilišta. 

- Taj element srca, znanja, umijeća i upravljanja, ali i ključnog povjerenja kojega smo nas dvojica uspostavili bio je presudan da Vlada RH donese odluku da podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili ovdje na navozima. Ovo što je gospodin Kučan napravio u onakvim okolnostima je iznad svih realnih očekivanja, ali prije svega je to njegov rad i posvećenost 3. maju, rekao je Plenković. 

Uspjeh kojem svjedočimo je potvrda vašega rada, znanja i entuzijazma, ali i da nakon razdoblja krize u brodograđevnom sektoru, 3. maj pokazuje snagu da dovrši ovako važan i kvalitetan projekt, kazao je Plenković.

- Nismo željeli nastaviti s konceptom koji je doveo do krize. Vlada je ponavljala da nije odustala od brodogradnje i da će podržati svako rješenje koje će s jedne strane omogućiti stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova, a s druge strane smanjiti gubitke za državu. Iz tog razloga mi smo prošlog ljeta donijeli odluku o podršci nastavka brodogradnje u 3. maju, kazao je  među ostalim premijer Plenković.

Potom je u izjavi novinarima rekao da je ponosan na trećemajce što su "oni ispunili naša očekivanja i njihova obećanja".

- To znači da je brod dovršen u roku, a kredit će biti vraćen od prodaje ovoga broda. Kanadski naručitelj je izuzetno zadovoljan brodom. Postoji želja da se suradnja 3. maja i kanadskog naručitelja nastavi i u budućnosti. Ovo je potvrda naše politike da želimo održivu brodogradnju, kazao je. 

Direktor Brodogradilišta Edi Kučan je izjavio kako smatra da ne bi danas niti došlo do primopredaje da nije bilo potrebnog povjerenja. Kaže da je kanadski naručitelj planirao da se danas potpiše i ugovor za brod 527, ali se to ne može jer je brod 527 u stečajnoj masi Uljanika.


ATENA maslinovo ulje


Kučan: Vratit ćemo državno jamstvo i kredit

Kučan je prije svečane primopredaje rekao da je ono što je dogovoreno i ostvareno.

- Vratit ćemo državno jamstvo. Danas vraćamo i kredit kojim smo gradili ovaj brod i dio kredita koji smo imali za pokretanje proizvodnje. Znam da su svi bili skeptični hoćemo li uspjeti brod izgraditi. Agažirali smo stare stare kooperante koji su pokazali u potpunosti volju, kazao je Kučan. hrt.hr/HIC.hr
foto: novilist

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre