HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci23.srpnja 2020.
RASPAD KOALICIJE REZULTIARO FORMIRANJE PRVOG ŽENSKOG KLUBA
Raspala se jedna oporbena koalicija, Dario Zurovac ide samostalno u Sabor

konstituirajuća sjednica 10.saziva Hrvatskog sabora

Već na konstituirajućoj sjednici 10.saziva Hrvatskog sabora u srijedu je došlo do raspada jedne predizborne koalicije.Zastupnik Dario Zurovec iz Fokusa odbio ići u zajednički klub s kolegicama iz Stranke s imenom i prezimenom i stranke Pametno, no, one su do svog kluba u Saboru došle uz pomoć GLAS-a.

Premda se očekivalo da će Dario Zurovec oformiti zastupnički klub s predizbornim partnericama Dalijom Orešković i Marijanom Puljak on je to odbio jer.

Zurovec je na Facebooku objavio da je on " igrač građana koji su mu dali povjerenje na izborima. "FOKUS je oporbena stranka, jednako kao i partneri s kojima smo zajednički izašli na izbore, no za daljnje političko djelovanje mi želimo ostati u centru. Između tehničkih prednosti koje donosi klub i dosljednosti u zagovaranju politika izabrali smo ovo drugo. Smatram da se i bez kluba mogu jasno zalagati za prije svega porezno i regulatorno rasterećenje, efikasnost i transparentnost te jačanje gospodarstva", poručuje Zurovec.

Kako se neslužbeno doznaje, predizborni trojac razišao se zbog tri jaka ega i međusobnih razlika. Može se čuti da je Zurovca, gradonačelnika Svete Nedelje, navodno pokušao vrbovati HDZ, jer je on i ranije bio u toj stranci. U HDZ je ušao s 18 godina, a tu je stranku napustio 2015. godine u vrijeme Tomislava Karamarka.

Formiran prvi ženski klub u Saboru

Orešković i Puljak su tako bile ugrožene da ostanu bez kluba koji u Saboru omogućuje šire područje djelovanja. Spasila ih je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je jedina iz te stranke ušla u Sabor i koja im se pridružila. Tako je u Saboru nastao prvi ženski klub. Mrak Taritaš je kazala da je imala ponude iz nekoliko klubova, pa i iz SDP-a.

Želimo naglasiti važnost žena u politici, kazala je Anka Mrak Taritaš. Dodala je kako su spremne odgovorno, pametno, jasno i glasno raditi u Saboru. Njihova vrata su, naglasila je - otvorena svima onima iz liberalnih stranaka koji osjete da im je kod njih mjesto.
Predsjednica tog kluba tri centrističke stranke bit će Marijana Puljak koja je novinarima popodne kratko poručila: "Formirali smo klub s GLAS-om. Fokus je dobrodošao, može se pridružiti i kasnije".

 


hrt.hr / HIC.hr
foto:  Goran Mehkek/Cropix (jutarnji.hr)

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre