HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

10.veljače 2021.
POSLJEDICA POTRESA
Iz zraka snimljeni zastrašujući rascjepi zemljišta na području Banovine

rascjepi zemljišta na Banovini

Između mjesta Budaševo i Topolovac kod Siska nastao je, kao posljedica potresa, rascjep u zemlji dug 150 metara.

"Na ovim ispitivanjima radi grupa geologa koja ispituje samo nosivost ovog tla, je li došlo do nekog procesa, slično kao u Mečenčanima, ali ovdje nije opasno s obzirom na krški reljef u podzemlju", kazao je državni tajnik Tugomir Majdak za RTL Danas. Na istom polju pored Siska ima još 20 rascjepa, a iako nisu opasnost za ljude, pitanje je može li traktor od 10 tona izdržati bez da propadne.

"S druge strane vezano uz ispitivanja, moramo ustanoviti je li došlo do izbijanja toksičnih čestica na površinu zemljišta, odnosno, ima li pojave teških metala", dodao je Majdak i ustvrdio da slijede pedološka istraživanja kako bi poljoprivrednici mogli za mjesec dana krenuti u svoje uobičajene radove. Naveo je i preporuke za poljoprivrednike koje na ovom području obrađuju zemlju.

"Imamo koordinatore na razini svakog naselja, odnosno Stožer civilne zaštite, dakle u Donjim Kukuruzarima, kada poljoprivrednici moraju izaći na teren imamo Civilnu zaštitu i HGS za pomoć poljoprivrednicima. Pošto rascjep nije opasan, trenutno nema mehanizacije na ovom području, a ispitivanjem ovog površinskog sloja, doći ćemo do rješenja za saniranje ove površine", kazao je Majdak.


Rupe u zemljištu

Osim štete na kućama i zgradama, potres na Banovini je izazvao i druge, neočekivane probleme. U zemlji se svakoga dana otvara sve više rupa, a postojeće se sve više šire. Ljudi u Mečenčanima, koji blizu njih žive, sve više se suočavaju sa strahom i neizvjesnošću.

Najveći je problem to što se rupe nalaze u neposrednoj blizini kuća. Iz Mečenčana, blizu Hrvatske Kostajnice uz kuću Nenada Tomaševića velika rupa se pojavila odmah nakon potresa. On kaže da prizor koji je tada ugledao nije bio nimalo lijep. Kako sam kaže dva su se kruga spojila u jedan krater koji se povećao i došao do stepeništa. To je automatski bio alarm da Stožer civilne zaštite stavi crvenu etiketu - neuporabljivosti, stanovanja i neulaženja, rekao je . Sada živi malo dalje, preko puta ceste, i svakog dana svjedoči novim rupama, već ih je 88 što je i policija službeno potvrdila.

-Ne bih, kaže baratao nekim brojkama. Ovo je bila prva rupa koja se otvorila, a najveća je ona od 4. siječnja a nakon toga ih je sve više. U svakom slučaju, rekao je, neugodan je osjećaj, ali ja sam po prirodi realni optimist. Mislim da treba slušati struku, dodao je. 


Policija je na terenu, mjesta na kojima su rupe ograđuj. Najveći problem je što su u neposrednoj blizini kuća. Mještani su u strahu, nikad ne znaju što će im novo jutro donijeti. Neki su se već morali iseliti, a drugi čekaju što će reći stručnjaci. Za one koji će morati iseliti pripremaju se kontejneri na sigurnom mjestu.

HIC.hr
foro:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre