HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

  

 

 20. kolovoza 2021.

STATISTIČKI POKAZATELJI
U Hrvatskoj porasle plaće, usklađuju se i mirovine

novčanik


Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na drugih šest mjeseci prošle godine rasla je 3%, objavio je Državni zavod za stastistiku.

Taj postotak poslužit će za izračun iznosa povećanja mirovina u redovitom usklađivanju.

Točan postotak povećanja mirovina u ponedjeljak će objaviti HZMO, a prema prvim izračunima moglo bi to biti oko 2,5%.

Prosječna mjesečna iplaćena netto plaća u lipnju ove godine iznosila je 7.175 kuna, što je nominalno za 5,9 posto, a realno za 3,8 posto više nego u lipnju godinu ranije, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS.). U odnosu na svibanj 2021. godine plaće su nominalno i realno više za 1,2% . 


Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj dosegnula 9.671 kunu što je nominalno za 4,6 posto, a realno za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

Najviša prosječna neto plaća, 15.823 kune, isplaćena je u naftnoj industriji, a najniža, 4.409 kuna, u proizvodnji odjeće.

Kao i prosječna neto plaća, tako je i najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2021. isplaćena u naftnoj industriji (odnosno djelatnosti proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda) i to u iznosu od 24.371 kune, a najniža također u djelatnosti proizvodnja odjeće, u iznosu od 5.591 kune.

U razdoblju od početka ove godine do kraja lipnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama bila je 7.087 kuna, što je nominalno više za 5,4 posto, a realno za 4,2 posto više nego u istom razdoblju 2020.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u istom razdoblju ove godine iznosila je 9.533 kune i nominalno je bila viša za 3,8 posto, a realno za 2,6 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u lipnju ove godine bilo prosječno 174 plaćena sata ili 4,2 posto više nego u ovogodišnjem svibnju, a najviše plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz, dok ih je najmanje plaćenih bilo u socijalnoj skrbi bez smještaja.

Po satu je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za lipanj iznosila 40,31 kunu, što je za 3 posto niže nego u svibnju ove godine, ali i za 5,7 posto više nego u lipnju prošle godine, dok je po satu prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj bila 54,33 kune ili 2,8 posto manje nego u ovom svibnju i za 4,4 posto više nego u lipnju 2020.

Medijalna neto plaća za lipanj 2021. iznosila je 6.023 kune, a medijalna bruto plaća 7.813 kuna.
(poslovni.hr)

 poslovni.hr / HIC-hr
Foto: ilustracijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre