HIC grbovi-500-100

 

zlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

02.lipnja 2021.
AVIOPRIJEVOZ
U Zagreb sletio prvi Rayanairov zrakoplov

Rayanair

U Zračnu luku Franjo Tuđman danas je sletio prvi zrakoplov aviokompanije Ryanair. Prvi let najvećeg niskobudzetnog avioprijevoznika stigao je iz Bruxellesa.

Ryanair je zagrebačku bazu odlučio otvoriti dva mjeseca ranije od prvotno planiranog zbog velikog broja rezervacija i zahtjevima iz Zagreba, ali i velike potražnje za letovima prema Zagrebu. Iz kompanije najvljuju povezivanje Zagreba sa 12 eurospskih gradova.


11.svinbnja.2021
.Zračni prijevoznik Ryanair izvijestio je u utorak da će svoju novu bazu u Zagrebu otvoriti dva mjeseca ranije od planiranog odnosno 23. srpnja, a najavio je i premještanje nekih ruta za ranije termine u lipnju umjesto u srpnju, uz napomenu da je to zbog jake potražnje.

Prvobitno je Ryanair krajem ožujka otvaranje baze u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman najavljivao za jesen, no sada kaže da će to zbog jake potražnje učiniti 23. srpnja.

Mijenja i datume rute od Zagreba do Milana Bergama koju pokreće već 17. lipnja umjesto srpnja, što će, kako ističu iz te kompanije, omogućiti hrvatskim kupcima da rezerviraju letove za London Stansted, Bruxelles-Charleroi, Gothenburg-Landvetter, Milan-Bergamo i Rome-Ciampino od lipnja, odnosno srpnja.

Daljnjih devet ruta, a koje su ranije najavili za Zagreb, i još više letova bit će dostupno za rezervaciju od rujna, uključujući i dvije nove za Malmö i Düsseldorf Weeze.

- Hrvatski potrošači sada mogu rezervirati ljetne praznike čak i ranije po još nižim cijenama, a uz mogućnost korištenja Ryanairove nulte naknade za promjenu ako se planovi promijene, dodaju iz Ryanaira, napominjući i da su pokrenuli prodaju sjedala po nižim cijenama za putovanje do 31. listopada i koje treba rezervirati do ponoći 13. svibnja na njihovim web stranicama.

Iz zagrebačke baze od otvaranja 23. srpnja najavljuju pak pet ruta/odlaznih letova za London Stansted i Milano-Bergamo (po četiri puta tjedno), za Rim Ciampino (tri puta tjedno) te za Göteborg-Landvetter i Bruxelles Charleroi (po dva puta tjedno), s time da će letovi za Milan-Bergamo i Bruxelles-Charleroi početi već u lipnju.

Komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness komentirao je da su "oduševljeni" što su ubrzali otvaranje nove baze u Zagrebu zbog hrvatskih potrošača i otvaranja ruta prema raznim europskim središtima, kao i s time što su dodali još dvoje nove rute (za Malmö i Düsseldorf Weeze od rujna)
(hrt.hr)
Rayanair dolazi u Zagreb


01.travnja 2021.: Niskotarifni Ryanair dolazi u Zagreb, a hrvatska metropola bit će jedna od baza irskog avioprijevoznika, objavio je u utorak na virtualnoj konferenciji za novinare Eddie Wilson, predsjednik Uprave Rayanaira. Cijena leta startat će od 19,99 eura.

 

Ukupna investicija vrijedna je 200 milijuna eura, no iz kompanije nisu željeli govoriti o detaljima, uključujući ni pitanje mogućih subvencija. Dolaskom Ryanaira u Zagreb kompanija će otvoriti 60 lokalnih radnih mjesta.

U Zagrebu će biti stacioniran dva zrakoplova na 36 tjednih linija u početku na 12 novih ruta. Zasad je u planu povezivanje s drugim međunarodnim lukama, no ne i domaćim letovima iako takvu mogućnost u Ryanairu ne isključuju u budućnosti.

“Našim dolaskom povećava se broj putnika, a oni za Zagreb znače nove turiste i novi nišni turizam kao ‘weekend break’ destinaciju ili vrata prema drugim gradovima. I malim poduzetnicima ovo otvara put prema drugim tržištima i vjerujem da će ovo transformirati Zagreb”, poručio je Wilson.

Destinacije iz Zagreba su Bruxelles, Dortmund, Frankfurt, Karlsruhe, Memmingen, Milano, Rim, Podgorica, Oslo, Göteborg, Pariz i London, objavili su na konferenciji za novinare.


Mjesecima se priča o dolasku Ryanaira u Zagreb, a predstavnici aviokompanije već su nekoliko puta bili u gradu kako bi dogovorili detalje novog projekta, kojim će Zagreb napokon dobiti niz linija i omogućiti povoljna putovanja iz i prema hrvatskoj metropoli.

Isto tako, Ryanair je u Hrvatskoj prisutan još od sredine 2000-ih, no njihova najava da će svoju regionalnu bazu otvoriti u Zagrebu je ipak odjeknula kao bomba u domaćim poslovnim i turističkim krugovima.

hrvatski šah, komplet


Dolaskom Rayanaira u Zagreb Croatia Airlines stavljena u nezavidnu situaciju

I dok mnogi u Hrvatskoj i Europi zadovoljno trljaju ruke jer će imati priliku da, uz dobro i dugoročno planiranje, putuju do neke europske prijestolnice za 50-ak eura pa i manje, pitanje je kako će se njihov dolazak u hrvatsku metropolu odraziti na hrvatske zračne luke te operatere, prije svega Croatia Airlines (CA) koja je i bez Ryanaira bila u ozbiljnim problemima.

Zrakoplovni analitičar Gojko Mavrinac, glavni urednik portala Croatianaviation, ističe da, osim što je Ryanair odlučio uvesti linije prema istim gradovima prema kojima prometuje i Croatia Airlines (Rim, Milano, Frankfurt, Bruxelles, London, Pariz), definitivno će uzeti ogroman postotak putnika nacionalnog avioprijevoznika i zadati mu još jedan veliki udarac.

“CA na dolazak Ryanaira bi morala reagirati promptno, no činjenica jest da hrvatski avioprijevoznik ne može ući u borbu, prije svega cijenama, s tako velikom aviokompanijom. Ryanair je ušao u glavnu bazu CA u kojoj planira širiti svoje poslovanje i Croatia se sada nalazi u jednoj nezahvalnoj i gotovo bezizlaznoj situaciji, nadam se da su u Buzinu sjeli još jučer za stol i pokušavaju iznaći rješenje”, kaže Mavrinac.

Dodaje da putnici danas traže povoljne karte i Ryanair će to ponuditi u Zagrebu i time uzeti veliki “dio kolača” Croatia Airlinesu koja financijski očito ne može ući u borbu s ovim europskim gigantom.

“Potrebna je korjenita promjena poslovanja kako bi kompanija mogla opstati u Zagrebu unatoč dolasku Ryanaira koji već u ljeto 2022. godine planira čak 40 destinacija iz glavnog grada Hrvatske, daleko više nego što ih je CA imala u normalnim okolnostima do 2019.”, smatra Gojko Mavrinac.

Iz Croatia Airlinesa su komentirali da je nesumnjivo kako će najavljeni letovi irskog avioprijevoznika iz Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu biti izravna i dodatna konkurencija nacionalnom avioprijevozniku.

“CA će u najvišoj mogućoj mjeri prilagoditi svoje poslovanje novonastalim tržišnim okolnostima. Treba istaknuti da se dio novonajavljenih linija odnosi na letove u sekundarne zračne luke u destinacijama u koje nacionalni avioprijevoznik redovito leti u primarne zračne luke, odnosno glavna prometna čvorišta (Bruxelles, Frankfurt, Rim, London, Pariz) i to tijekom cijele godine, čime kontinuirano pruža zračnu povezanost Hrvatske sa svijetom.

CA kao mrežni prijevoznik svoje je poslovanje maksimalno prilagođavao potrebama tržišta te putnika pa tako i u razdoblju dolaska prvih niskobudžetnih avioprijevoznika u MZL Zagreb, primjerice WizzAira, Easyjeta, Spanaira, Norwegiana i drugih, i to kvalitetom usluge koja se temelji na sigurnosti i točnosti letenja, suradnji s uglednim avioprijevoznicima, osobito u sklopu udruge Star Alliance, čime se putnicima pružaju mogućnosti vezanih letova diljem svijeta”, komentirali su za Poslovni dnevnik iz CA.

Injekcija za turizam

Iako je posao vjerojatno dogovoren prije Ryanairove najave dolaska u Zagreb, drugi po veličini hrvatski aviooperater, privatni TradeAir, je objavio da uskoro planira preuzeti i peti zrakoplov za svoju flotu. Kako prenosi avioradar.hr, radi se o Airbusu319 koji će se pridružiti Fokkeru F-100 i trima Airbusima A320.

Vlasnik TradeAira Marko Cvijin kaže da je za peti njihov zrakoplov već dogovoren angažman. Dolazak Ryanaira će obradovati zagrebački turizam koji je lani, zbog korone i potresa, pao za 76%, a čemu svjedoče i predstavljene brojke o 340.000 dolazaka gostiju i 770.000 noćenja u 2020.

Predkoronske 2019. je Zagreb imao 1,3 mil. dolazaka i 2,4 mil. noćenja. Istodobno s najavama otvaranja Zagreba, Ryanair je objavio i nastavak operacija za Zadar, gdje godinama ima bazu u ljetnoj sezoni, te povećanje postojećih 20 ruta s još njih 17.

 

 


poslovni.hr/ HIC-hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre