Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

Politika

13. rujna 2007.
TEORETIČAR ZAVJERE UMIROVLJENI ADMIRAL U SUDSKOM POSTUPKU ZA ZLOČINE U MEDAČKOM DŽEPU OPTUŽIO UNPROFOR
Domazet: Srbe su pobili Kanađani
Kanađani su podijelili 800 najviših odličja za bitku u kojoj su, kako tvrde, ubili 26 Hrvata. Budući da nije bilo bitke i da nisu ubijeni Hrvati, može se zaključiti koga su zapravo ubili - tako je Domazet izložio teoriju o likvidiranim Srbima

PIŠE JASNA BABIĆ

Kao svjedok u jučerašnjem nastavku suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, nakon višesatnog izlaganja različitih vojnih doktrina, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo optužio je za zločine u Medačkom džepu kanadsku postrojbu UNPROFOR-a.

Ratni dnevnik Zbornog područja Gospić, koji je prepun njegovih zapovijedi, pripisao je neukosti lokalnih zapovjednika HV-a: dok je u "Džepu 93" osobno sudjelovao kao obavještajni izaslanik Glavnog stožera HV-a, koji samo daje neobvezne "sugestije" za vođenje akcije, u Gospiću su pogrešno shvatili da im on zapovijeda.

 

'Izuzeti' dokumenti

Prema Domazetu, njegovim su se "sugestijama" u HV-u pokoravali posve dobrovoljno i u mnogim drugim ratnim operacijama.

- Kanađani su podijelili 800 najviših odličja za bitku u kojoj su, kako tvrde, ubili 26 Hrvata. Budući da nije bilo nikakve bitke i da nisu ubijeni nikakvi Hrvati, onda je moguće zaključiti koga su zapravo ubili - tako je Domazet izložio teoriju o likvidiranim Srbima koji su nabrojeni u optužnici. Tu zločinačku ulogu kanadske postrojbe koja je htjela napakostiti Hrvatima objasnio je velikim brojem kanadskih vojnika srpskog porijekla.

Potvrdio je prekjučerašnje svjedočenje Petra Stipetića da, unatoč gnjevu HV-a zbog povlačenja iz oslobođenog područja, nije bilo nikakvog sukoba s UNPROFOR-om. Ali je osporio Stipetićeve tvrdnje da je prilikom njihove primopredaje načelničke dužnosti u Glavnom stožeru Domazet "izuzeo" dokumentaciju o 9. gardijskoj brigadi kojom je u Medačkom džepu zapovijedao Mirko Norac.

- Nije točno da je ta dokumentacija nestala? Ili nije točno da ste je vi uzeli? - pitao je Ademijev branitelj Čedo Prodanović. Domazet je tiho uzvratio: "Nisam je uzeo".

U potpunosti odbacujući tezu o tzv. dvostrukoj zapovjednoj liniji, koju nastoji dokazati Ademijeva obrana, Davor Domazet zanijekao je također postojanje "sektora 1", kojeg je, prema navodima optužnice, kontrolirao Mirko Norac.

- Meni je nezamisliva dvostruka linija zapovijedanja, a da se pri tome još ne kaže crta - rekao je Domazet, dodavši tome i ovo pitanje: "Ako su postojale dvije crte, od kojih je jednu činio predsjednik Tuđman i ministar Šušak, a drugu - bivši oficiri JNA, onda se ja pitam tko je bio njihov zapovjednik?"

 

Ademi: Lošo je vodio akciju

 

Nakon Domazetova izlaganja kako je samo "sugerirao", a ne zapovijedao u "Džepu 93", Ademi je iskoristio pravo na primjedbu.

- To nije točno. Po ovlaštenju Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera, Domazet je akcijom zapovijedao - rekao je Ademi, kojem se zločini nad srpskim civilima pripisuju po tzv. zapovjednoj odgovornosti.

Slobodna Dalmacija

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre