23. listopada 2008.
Odgovor gradonačelnice grada Dubrovnika Dubravke Šuice
(...)na upit novinarke Slobodne Dalmacije Olivije Gustin Čuljak u povodu priopćenja Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dubrovnik

U nastavku objavljujemo odgovor gradonačelnice Grada Dubrovnika Dubravke Šuice na upit novinarke Slobodne Dalmacije Olivije Gustin Čuljak u povodu priopćenja Udruge antiašističkih boraca i antifašista Dubrovnika vezano za ispraćaj posmrtnih ostataka nekadašnjeg dubrovačkog gradonačelnika dr. Nika Koprivice.

"Smatrajući svojom moralnom dužnošću i obvezom, Grad Dubrovnik ispratio je posmrtne ostatke gradonačelnika Grada Dubrovnika dr. Nika Koprivice, smaknutog bez suđenja i dokazane krivnje, te ispravio povijesnu nepravdu da ni nakon više od 60 godina njegovi prijatelji, štovaoci i sljedbenici nisu mogli posjetiti njegovo posljednje počivalište.
Nad pogubljenim dr. Nikom Koprivicom, gradonačelnikom Grada Dubrovnika koji se u najtežim danima za svoju državu i svoj narod nije libio uhvatiti opasnog i odgovornog posla gradonačelnika Dubrovnika, izvršen je ratni zločin radi kojeg je podnesena i kaznena prijava Županijskom odvjetništvu u Dubrovniku, po kojoj se i danas vodi postupak.
Oni koji danas nakon više od 60 godina ne mogu i ne žele prihvatiti da je 1944. godine na Daksi izvršen ratni zločin, za koji do danas nitko nije odgovarao i kojim se pokušalo u Dubrovniku uništiti hrvatska državotvorna nit i kojim je ubijen cvijet dubrovačke inteligencije i gospodarstva, te su pogubljeni istaknuti domoljubi i Božji službenici, te pripadnici drugih naroda i narodnosti kako srpskog tako i talijanskog naroda i drugih naroda, ne mogu govoriti u ime antifašizma niti tekovine antifašističke borbe.
Stoga u cijelosti ostajemo pri ulozi organiziranja i izrečenih riječi u sudjelovanju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka dr. Nika Koprivice i odgovornosti prema hrvatskom narodu i građanima Dubrovnika u obilježavanju ovog događanja.
Kako je naglašeno i u govoru nad grobom nismo se okupili kako bismo se bavili temom zločina, njegovim nalogodavcima i izvršiteljima, niti smo se okupili s osjećajima mržnje, osvete ili bilo kojih drugih negativnih emocija kako je rečeno, okupili smo se nad grobom kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvi dr. Niku Koprivici koji se ni u najtežim danima za svoju državu i svoj narod nije libio prihvatiti tako odgovornog i u to vrijeme tako opasnog posla kao što je posao gradonačelnika.

Dubravka Šuica, prof.
gradonačelnica"

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre