Politika7. travnja 2008.
Bush Hrvatima: Nitko vam više neće oduzeti slobodu
>Naše su zemlje udaljene tisućama milja, no danas, na ovom tlu uz Jadran, stojimo zajedno, kao slobodni ljudi<, rekao je američki predsjednik a premijer Sanader naglasio je da posjet Busha znači ispunjenje težnji mnogih hrvatskih naraštaja

May God bless Croatia! (Neka Bog blagoslovi Hrvatsku!). Tom se porukom predsjednik SAD-a George W. Bush oprostio od oko 6000 hrvatskih građana na Trgu svetog Marka u Zagrebu u subotu drugoga dana svog službenog posjeta Hrvatskoj. Nakon što je u Banskim dvorima završio razgovore s premijerom Ivom Sanaderom, američki se predsjednik obratio građanima s pozornice smještene ispred južnog portala crkve svetog Marka, pozdravivši ih na hrvatskom jeziku sa >dobro jutro<. U svom je govoru Bush istaknuo da danas s ponosom stoji na tlu slobodne i nezavisne Hrvatske.
>Naše su zemlje udaljene tisućama milja, no danas, na ovom tlu uz Jadran, stojimo zajedno, kao slobodni ljudi. Hrvatska se danas razlikuje od ratom zahvaćene Hrvatske, kakva je bila prije deset godina. Nadišla je sukobe i uspostavila mir sa svojim susjedima. Amerikanci se dive vašoj hrabrosti i ustrajnosti. Zaprijeti li vašoj zemlji ikakakva opasnost, SAD i NATO stajat će uz vas i nitko vam više slobodu neće oduzeti<, rekao je Bush još jednom izražavajući Hrvatskoj dobrodošlicu u NATO savez.
Bush je ustvrdio da su sloboda i demokracija ugrožene diljem svijeta, ali da još ima onih koji se pitaju je li sloboda vrijedna žrtve.
>Vi u Hrvatskoj možete reći: Isplati se boriti za slobodu. Velika crkva iza mene stoji ovdje od srednjega vijeka i kroz stoljeća je svjedočila tiraniji i ratovima, ali proljeće je napokon ovdje. Gorljiva žudnja za slobodom otopila i željeznu zavjesu. Mnogi ne znaju zašto toliko truda treba da se napravi demokracija. Neki se pitaju je li im bilo bolje u tiraniji i jesu li bol i patnja bili vrijedno toga. I njima treba reći da dođu ovdje u Hrvatsku i da vide da je tomu tako. U ovom velikom povijesnom trenutku vi imate vrlo važnu ulogu<, poručio je Bush Hrvatima te se osvrnuo na teškoće uspostavljanja demokracije.
>Možete svima reći da je sloboda jedini pravi put i da je vrijedna svih žrtava<, nastavio je Bush. Podsjetio je i papu Ivana Pavla II. koji je tijekom prvoga posjeta Hrvatskoj 1994. došao moliti s Hrvatima za kulturu mira. >Danas na ovom trgu ispred ove velike crkve s ponosom možemo reći: Te molitve su bile uslišane<, dodao je Bush.
Na pozornici smještenoj uz Banske dvore uz čelnike Sabora i Vlade te druge hrvatske dužnosnike govore američkog predsjednika i hrvatskog premijera pratile su njihove supruge Laura Bush i Mirjana Sanader, američka državna tajnica Condoleeza Rice, kao i predsjednici Albanije i Makedonije, Bamir Topi i Branko Crvenkovski te premijeri tih zemalja Sali Berisha i Nikola Gruevski.
Bush je izrazio svoje žaljenje što uz Hrvatsku i Albaniju svoju pozivnicu u NATO u četvrtak u Bukureštu nije dobila i Makedonija te je napomenuo kako će ta zemlja biti pozvana u NATO savez čim riješi spor oko imena. >Njezin je poziv samo odgođen, a američko je stajalište jasno - Makedonija bi trebala što prije zauzeti svoje mjesto u NATO-u. NATO savez je otvoren svim zemljama u regiji<, poručio je Bush pozdravivši pritom napore Bosne i Hercegovine te Crne Gore u približavanju Savezu.
Predsjednik SAD-a zahvalio je hrvatskim, albanskim i makedonskim vojnicima na angažmanu u Afganistanu, te albanskom i makedonskom kontingentu u Iraku.
>Hrvatski, makedonski i albanski vojnici hrabro se bore u Afganistanu i Iraku te pomažu u borbi protiv terorizma i ostvarenju slobode tih naroda. Kad će do toga doći, pitanje je vremena, a onda će svi znati da smo zajedno stali uz njih, u ovim teškim trenucima<, rekao je Bush.
Prije američkog predsjednika okupljenim građanima govor je održao premijer Ivo Sanader koji je Busha pozdravio kao >vođu zemlje koja je tako snažno pridonijela ostvarenju sna o mirnom, demokratskom i slobodnom svijetu, uključujući i naš san o slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj<. Premijer je rekao da je upravo Amerika, zajedno s drugima, pomogla da i Hrvatska ostvari taj san.
Američkom je predsjedniku rekao da stoji pred narodom u kojem su mnogi odrasli i sazrijevali uz Glas Amerike, u >teška i nesklona vremena komunističke diktature<. Zahvalio je Americi na snažnoj potpori koju je davala Hrvatskoj na putu prema članstvu u NATO-u, te dodao da je Hrvatska, dobivanjem pozivnice za Savez, ostvarila jedan od dvaju strateških ciljeva.
>S pozivnicom našoj zemlji da se pridruži NATO-u i s novom energijom u našim pregovorima za pridruživanje EU, ovaj posjet američkog predsjednika znači ispunjenje težnji mnogih hrvatskih naraštaja. Hrvatska se vraća onamo gdje pripada. Hrvatska se vraća kući<, kazao je hrvatski premijer.
Sanader se osvrnuo na susjedne zemlje i poručio da i one imaju pravo ostvariti svoje težnje. U tom je kontekstu izrazio žaljenje što Makedonija nije dobila pozivnicu za NATO, poručio da ima puno pravo na potporu i ohrabrenje, te dodao da ćemo pronaći rješenje da nam se Makedonija uskoro pridruži u NATO-u.
Govoreći o Bosni i Hercegovini, kazao je da Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo živjeti u mirnoj demokratskoj zemlji u kojoj sva tri naroda uživaju ista prava. U Crnoj Gori, nastavio je, imaju pravo da svoje državne ciljeve ugrade u euroatlantsku kuću, a Kosovo, pak, ima pravo živjeti u novom demokratskom poretku, uz punu zaštitu manjinskih zajednica. Premijer nije zaboravio ni Srbiju. Ustvrdivši da je Srbija >platila cijenu svoje promašene bivše politike<, istaknuo je da i Srbija ima pravo na svoje mjesto u Europi i svijetu. Nakon Markova trga Bush je otišao u Vilu Prekrižje, gdje je priređen ručak za američke goste, te predsjednike i premijere Albanije i Makedonije.

Rukovanje s građanima
Po završetku govora, predsjednik Bush se s pozornice spontano spustio među okupljene građane i rukovao se s njima. Nakon toga ponovno se popeo na pozornicu gdje se rukovao i fotografirao s članovima folklornih ansambala odjevenima u narodne nošnje. Oni su uoči Sanaderovog i Bushevog obraćanja, okupljenima na Markovom trgu izvodili tradicionalne narodne pjesme iz okolice Zagreba, a uz njih nastupio je i kvartet Gubec te s dalmatinskim repertoarom pjesama klapa Nostalgija iz Zagreba. Grupa Rivers iz Rijeke izvodila je američke hitove. Pozornica ispred portala crkve svetog Marka bila je ukrašena umanjenim replikama šarenog krova crkve poznatog po prikazima nekadašnjeg hrvatskog grba i grba Zagreba.

Jurica Körbler
Silvana Oruč Ivoš
Marijan Lipovac
Mile Franičević, Vjesnik

7. travnja 2008.
Bush odaslao snažne poruke cijeloj regiji
I slovenski mediji suglasni da već dugo nijedan strani državnik Hrvatskoj nije uputio tako odlučnu potporu kao što je to učinio George W. Bush koji je pred okupljenim građanima Hrvatsku nazvao jednom od najljepših zemalja svijeta
ZAGREB - Posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj povijesni je događaj ne samo za tu zemlju, nego i za cijelu regiju. To je ukratko ocjena većine svjetskih medija koji su pratili dvodnevni posjet američkog predsjednika Hrvatskoj.
Američki mediji istaknuli su da je subotnji govor predsjednika Busha na Markovu trgu u Zagrebu središnji događaj njegova posjeta Hrvatskoj, navodeći da je zajedno s tisućama Hrvata proslavio ulazak njihove zemlje u NATO i pozvao na uključenje ostalih zemalja regije u Savez. Agencija AP navodi da je američki predsjednik toplo pozdravljen i često prekidan pljeskom, a ljudi su ispunili i sporedne ulice kako bi čuli govor. Na pozornicu je bačena ruža kad je dolazio, a građani su ga grlili i ljubili na odlasku. Dnevni list The Washington Times izvješćuje da je >Bushev govor dočekan s oduševljenim pljeskom i uzvicima, ali ne i ulagivanjem koje je Bush doživio u prijašnjim posjetima regiji, primjerice u Gruziji i Albaniji<. List ujedno piše da je Bush odao priznanje stasanju hrvatske demokracije u posljednja dva desetljeća te da je njezinu borbu za slobodu i izgradnju dobrih odnosa sa susjedima ponudio kao primjer za turbulentni Srednji istok. Većina američkih medija također ističe da je predsjednik Bush na sastanku s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom obećao poboljšanje trgovinskih odnosa i ublažavanje ograničenja za putovanja između SAD-a i Hrvatske.
Posjet američkog predsjednika Hrvatskoj na naslovnicama je gotovo svih dnevnih listova u BiH, a izvještaji o njegovim aktivnostima u Zagrebu bili su na prvom mjestu i u svim informativnim emisijama elektroničkih medija. >Historijski Bushov posjet< stoji na naslovnici najtiražnijeg bosanskohercegovačkog lista Dnevnog avaza čiji novinar prenosi gotovo cijelu kronologiju boravka američkog predsjednika u hrvatskoj metropoli. I slovenski su mediji suglasni da već dugo nijedan strani državnik Hrvatskoj nije uputio tako odlučnu potporu kao što je to učinio Bush koji je pred okupljenim građanima Hrvatsku nazvao jednom od najljepših zemalja svijeta i ustvrdio da joj više nitko ne može uzeti slobodu jer su tu SAD i NATO-savez. Analitičari naglašavaju kako poruke koje je američki predsjednik iz Zagreba uputio Hrvatskoj i zemljama u okruženju - predstavljajući Hrvatsku kao >priču o uspjehu< za sve zemlje u regiji - podsjećaju na one što ih je iz Ljubljane 21. lipnja 1999. poslao Bill Clinton. Vjesnik

 

7. travnja 2008.
Busheve poruke za hrvatsku budućnost
Hrvatska ovih dana dobivanjem pozivnice za NATO postaje dio europske i svjetske priče, u Europi - kako je Bush rekao - koja stoji na pragu nove povijesti pune nade

Mnogo je poruka koje su izrečene za dvodnevnog posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Zagrebu, ali je najvažnija sigurno ona u kojoj najmoćniji čovjek svijeta poručuje Hrvatskoj da joj više nitko nikad neće oduzeti slobodu.
Iako političari, pogotovo oni najutjecajniji, često svoje izjave vole zamatati u diplomatski celofan, Busheve u Zagrebu bile su posve jasne: Hrvatska je danas posve drukčija nego prije desetak godina, Amerikanci se dive vašoj hrabrosti, ako ikad vašem narodu ubuduće zaprijeti opasnost, Amerika i NATO bit će uz vas.
Za sve koji su prošli teške devedesete godine, jasnije, konkretnije i važnije poruke nisu se mogle čuti. Bush, kao lider svjetske velesile, u posjetu maloj europskoj državi, bio je konkretan do mjere koju vjerojatno ni domaćini nisu posve očekivali.
Ponajprije, drugi, pa i oni najveći i najmoćniji, cijene nas više nego mi sami sebe, a Hrvatska ovih dana dobivanjem pozivnice za NATO postaje dio europske i svjetske priče, u Europi - kako je Bush rekao - koja stoji na pragu nove povijesti pune nade.
Amerika, vidjelo se to i posljednjih godina, ima politički stil različitiji od Europe i drugih svjetskih sila. Mnogo izravniji i konkretniji. Ako se s nečim ne slaže, to će jasno reći, kao i obrnuto.
Osjetila je to i Hrvatska. Američka administracija, u prvo vrijeme pomalo začuđena događajima na Balkanu devedesetih, shvatila je vrlo brzo korijene zla koje je posijao srbijanski nacionalizam. Amerika je u presudnim trenucima pomogla Hrvatskoj u njezinoj borbi za samostalnost, ali i slobodu. Isto tako, tražila je od Hrvatske striktnu primjenu demokratskih standarda, pogotovo kad je riječ o suđenjima optuženima za ratne zločine.
Konkretno, sve što smo kapitalizirali tijekom Domovinskog rata bilo je na kušnji kad je trebalo ostvariti punu suradnju s Haagom. Kad smo imali hrabrosti povući poteze koje je svijet od nas tražio, Amerika je Hrvatskoj otvorila vrata.
Sam George Bush prije dvije godine u Bijeloj kući Sanaderu je, koji je bio prvi hrvatski premijer u službenom posjetu SAD-u, konkretno spomenuo datum kad možemo očekivati pozivnicu. To se i dogodilo.
Kad je obećanje ispunjeno, a preduvjet je bilo da Hrvatska obavi svoj dio posla, Bush je došao u Zagreb i izrekao komplimente što svakako gode ušima malog naroda koji još, priznajmo, nije ostvario punu satisfakciju, a to je ulazak u euroatlantske integracije.
Amerika je dala vjetar u leđa Hrvatskoj, činila je to u ratu, čini to i sada. Izravno i jasno. I po tome je Bushev posjet Hrvatskoj, bez sumnje, povijesni. Amerika je vodeća zemlja svijeta, i to je realnost, ali i zemlja koja je najveći >izvoznik< i promotor demokracije.
U svijetu velikih i moćnih, mala Hrvatska, zasigurno, nema veliki utjecaj. Ali, nakon pobjede koju su Hrvati sami postigli u nametnutom ratu i hrabrosti na provedbi reformi, upravo ta mala Hrvatska postaje važna zemlja u regiji i pouzdani i korisni američki saveznik.
I to su političke činjenice koje su definitivno potvrđene i ovim posjetom predsjednika Busha.
Kad Bush kaže da ljudi ove regije dobro znaju što dar slobode znači, nisu to samo vješto poredane efektne riječi, nego mnogo više od toga. To je istina, jer je malo tko u svijetu osjetio na svojoj koži toliko agresije, napada i aspiracija prema vlastitom teritoriju kao Hrvati. Uz bolne posljedice.
Koliko je samo bio bolan, ali i krvav put do vlastite države. I to se nikad ne smije zaboraviti, kao ni one koji su dali život za Hrvatsku, da bi sljedeće generacije uživale u miru.
Veliki narodi, poput Amerikanaca, znaju što je borba za slobodu i slobodni svijet. Uostalom, Amerikanci su u dva svjetska rata bili na strani pravde i slobodnog svijeta. Mali narodi, a među njima Hrvati, valjda zbog mentaliteta koji vlada na ovom prostoru, često zaboravljaju prošlost. Ponekad ih baš tako veliki i moćni, poput američkog predsjednika, trebaju podsjetiti što znače zvonke riječi poput slobode i mira. Bush je to učinio u Zagrebu, vrlo efektno. Sloboda je jedini pravi put prema napretku, sigurnosti i miru. Bush je bio još konkretniji, rekavši da svi koji u to sumnjaju trebaju doći u Hrvatsku i >vi im možete pokazati kako se za slobodu vrijedi boriti<.
Posjet predsjednika Busha pokazao je i to da nam, očito, treba doći najmoćniji čovjek svijeta reći da smo uspješni, da smo obavili dobar posao i da smo na dobrom putu. Hrvati, skeptični kakvi već jesu, možda od drugih trebaju čuti istinu o samima sebi da bi u nju povjerovali. A Hrvatska je zaista posljednjih godina učinila velike korake naprijed, prepoznate i cijenjene. Daleko smo od zemlje koja se po svim standardima može smatrati besprijekornom, ali malo je takvih. Daleko smo još od konačnih ciljeva, ali smo na dobrom putu. I pravom putu. Najmanje što nam treba je skepsa, vlastito podcjenjivanje i sumnja u sve i svakog. Američki komplimenti gode, kao uostalom i svaka pohvala koja dolazi iz Europe, ali više od svega treba goditi da je zauvijek iza nas razdoblje kad smo bili zemlja slučaj. Danas smo od >problema< postali >dio rješenja<, uspješna priča i politički čimbenik na koji računaju i najmoćniji.

Bush: Amerikanci vam se dive
Laura i ja smo ponosni što stojimo na tlu neovisne Hrvatske. Naše zemlje razdvajaju tisuće milja, ali nas ujedinjuju duboka vjera u Boga i blagoslov slobode koji nam je dao. Danas na rubu velikog Jadranskog mora stojimo zajedno kao jedan slobodan narod, rekao je predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush obraćajući se građanima Hrvatske s Markova trga.
Drago mi je, naglasio je, što sam ovdje s političkim vođama Albanije, Hrvatske i Makedonije, i Sjedinjene Države cijene vodstvo koje ste iskazali u borbi za slobodu. Istaknuo je da mu je drago što su Albanija i Hrvatska pozvane u NATO te kako očekuje da uskoro i Makedonija zauzme svoje mjesto u tom velikom savezu za slobodu. >Amerikanci se dive vašoj hrabrosti, dive se vašoj ustrajnosti i radujemo se trenutku kad ćemo vas moći pozdraviti kao partnera u NATO-u. Ako vašem narodu ubuduće zaprijeti bilo kakva opasnost, Amerika i NATO bit će uz vas. I nitko vam neće moći oduzeti slobodu<, poručio je između ostalog, američki predsjednik.
>Ovo je povijesno razdoblje za koje su se molili naraštaji Hrvata. Uvijek se sjećajte radosti ovog povijesnog trenutka i neka ta priča o mirnoj Hrvatskoj nađe svoj put prema onima u svijetu koji žive u ropstvu i još uvijek čekaju radosno proljeće. Bog blagoslovio Hrvatsku i hvala vam<, zaključio je svoj govor predsjednik SAD-a.

Sanader: Hrvatska se vraća kući
>Ovo su posebni dani za Hrvatsku<, bile su uvodne riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera koji se uz američkog predsjednika Busha obratio okupljenim građanima na Markovu trgu. >Kad se danas osvrnem na Hrvatsku i na naš san o životu u slobodnoj demokratskoj zemlji, o životu u uređenoj i uljuđenoj zemlji ravnopravnih građana jednakih šansi, tada vidim kako je upravo Amerika, zajedno s drugima, pomogla da i mi ostvarimo svoj san<, istaknuo je, zahvaljujući američkom predsjedniku na potpori i prijateljstvu. Naglasio je da je na sastanku na vrhu u Bukureštu Hrvatska dobila pozivnicu za NATO, što, kako je rekao, >s novom energijom u našim pregovorima za pridruživanje EU i uz posjet američkog predsjednika znači i ispunjenje težnji mnogih hrvatskih naraštaja<. >Ukratko, Hrvatska se vraća tamo gdje pripada. Hrvatska se vraća kući<, izjavio je Sanader. Upozorivši da su prošla vremena u kojima su savezi bili upereni protiv drugih, kazao je da se u današnjem svijetu saveznici traže oko istih, najviših vrijednosti ljudske civilizacije - slobode i demokracije. >Hrvatska će, sve snažnije usidrena u EU i NATO, nastaviti svoju odgovornu misiju na jugoistoku Europe. U podudarnosti ciljeva EU i NATO-a vidimo dodatni poticaj i prostor takvom našem djelovanju<, zaključio je Sanader zahvalivši američkom predsjedniku na posjetu, na potpori i na prijateljstvu.

Jurica Körbler, Vjesnik

7. travnja 2008.
Hrvatska u novoj sigurnosnoj strukturi
Sjedinjene Države su trajno tražile od svojih europskih partnera da u sigurnosnom smislu zaokruže jugoistok Europe
ZAGREB - >Nitko vam više neće oduzeti slobodu.< Ta rečenica, jedna od naupečatljivijih iz Busheva govora na Markovu trgu, zasigurno će još često citirati. Ne samo zbog toga što je efektna, nego i zato što otvara važan sigurnosni aspekt novog hrvatskog pozicioniranja. Hrvatska je napravila pomak i uklopila se u sigurnosnu strukturu u kojoj više nema mjesta bila kakvoj pomisli o neutralnosti. Ulaskom u NATO Hrvatska ostvaruje ono što je stalno željela - da njezine granice budu sigurne zajedno s ostalim najvažnijim i naprednijim demokratskim zemljama svijeta. Ta definicija pojednostavljeno rečeno znači - NATO. Riječ je doktrini po kojoj se mir i prosperitet osiguravaju daleko izvan granica jer ćemo, taj mir i sigurnost, kako je rekao Bush, morati braniti u našem dvorištu
Sjedinjene Države su trajno, bez obzira koji im je predsjednik bio na čelu, tražile od svojih europskih partnera da u sigurnosnom smislu zaokruže jugoistok Europe, pa se u tom kontekstu može govoriti o kontinuitetu američke vanjske i sigurnosne politike u toj regiji. Upravo je zato i Bush izrazio žaljenje što, uz Hrvatsku i Albaniju, pozivnicu za NATO nije dobila i Makedonija.
Iako je NATO u posljednjih petanestak godina doživio, a to i danas traje, velike unutarnje transformacije i postao važan politički čimbenik u međunarodnim odnosima, tu se u prvom redu radi o sigurnosti. Dakle, Busheva je rečenica točna, jer se Hrvatsku uistinu nitko neće usuditi napasti. No, ima nešto još važnije. Kako je opasnost od klasičnog frontalnog napada nekog susjeda iz dana u dan sve manja, treba naglasiti da je zajednička obrana vrijedno postignuće zbog drugih opasnosti. Riječ je, kako to stručnjaci nazivaju, o >asimetričnim< ugrozama od kojih se nitko pa ni SAD ne može sam obraniti - o međunarodnom terorizmu, širenju oružja za masovno uništenje, organiziranom kriminalu. Bivši glavni tajnik NATO-a George Robertson često je znao ponavljati kako nema napretka bez sigurnosti, ali da nema ni sigurnosti bez napretka. U tom kontekstu ne čudi što je američki predsjednik posebnu pažnju posvetio hrvatskim vojnicima u misiji u Afganistanu.

Bruno Lopandić, Vjesnik


7. travnja 2008.
Sanader: Ovo je bio veliki tjedan za Hrvatsku i hrvatsku politiku
Pozivnica u NATO i posjet američkog predsjednika bit će dodatni poticaj državnoj upravi i svima u državi da završimo potrebne reforme, prije svega radi hrvatskih ljudi, rekao je premijer
ZAGREB - Posjet američkog predsjednika sigurno je vrhunac naših bilateralnih odnosa, ali i vrhunac učvršćenja međunarodnog položaja Hrvatske. Ono što su naraštaji Hrvata sanjali, događa se ovih dana. Mislim da su ovo povijesni i veliki dani za Hrvatsku, izjavio je u nedjelju novinarima premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prije početka izborne skupštine zagrebačkog HDZ-a. Istaknuo je da su pozivnica Hrvatskoj u NATO, dobivena u četvrtak u Bukureštu, i posjet američkog predsjednika snažno odjeknuli u hrvatskoj i svjetskoj javnosti.
>Hrvatska je postala dio elitnog kluba, ona je unutra. Naravno, nismo ispunili sve ciljeve jer još radimo na ulasku u EU. Ova pozivnica i posjet američkog predsjednika bit će dodatni poticaj državnoj upravi i svima u državi da završimo potrebne reforme, prije svega radi hrvatskih ljudi, a onda da bismo ispunili uvjete za drugi elitni klub<, dodao je Sanader. Ustvrdio je da spomenuti događaji proteklog tjedna pokazuju da Vlada ne radi u petoj, nego u šestoj brzini.
Na posjet Georgea Busha Zagrebu Sanader se osvrnuo i u svom govoru izaslanicima HDZ-ove skupštine, koje je, poput Busha na Markovom trgu, pozdravio s >dobro jutro<.
>Ovo je bio veliki tjedan za Hrvatsku i hrvatsku politiku. Jednom se događa pozivnica za elitni savez vodećih demokratskih zemalja svijeta. Ovo nije zadnji posjet američkog predsjednika Hrvatskoj, ali sigurno će proteći Save dok dođe sljedeći put. Željeli bismo da u posjet dođe svaki predsjednik SAD-a jer svaki od njih, bez obzira kojoj političkoj opciji pripada, naš je prijatelj<, naglasio je Sanader. Kritički se osvrnuo na zahtjeve SDP-a da se o ulasku Hrvatske u NATO raspiše referendum.
>Ovih se dana vidi tko može nadići partikularni stranački interes, povući pravi potez i priznati da je nešto uspjeh kad je riječ o referendumu za NATO. Mi smo u kampanji jasno kazali da HDZ poštuje što kaže Ustav, a on kaže da je referendum potreban kad se prenosi dio suvereniteta. Za NATO to nije slučaj pa referendum nije potreban. U kampanji smo jasno rekli da nismo za referendum i sve koji tako misle pozvali smo da glasaju za HDZ. Prije dvije godine potpora NATO-u u anketama bila je 30 posto, a sad je 60 posto. Čemu od gotovoga raditi veresiju<, poručio je Sanader.

Marijan Lipovac, Vjesnik

 

5. travnja 2008.
Dobrodošlica prijatelju!
Predsjednik Bush prvi je američki predsjednik koji je doputovao u službeni, dvodnevni posjet Hrvatskoj
Prenosim pozdrave svoje zemlje vašoj prekrasnoj zemlji, čast mi je da ste naš dobar saveznik i dižem čašu vama i divnim ljudima u Hrvatskoj<, rekao je američki predsjednik George W. Bush u zdravici koju je održao neposredno nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Predsjedničkim dvorima. Bush je kazao kako pozdravlja činjenicu da je Hrvatska dobila pozivnicu kojom postaje >jedan od najbližih američkih saveznika<.
Predsjednik Bush prvi je američki predsjednik koji je u petak doputovao u službeni, dvodnevni posjet Hrvatskoj.
>Drago mi je što sam došao u vašu divnu zemlju, vi ste mala zemlja, ali ja sam impresioniran vašim velikim srcima i jakom košarkaškom momčadi<, kazao je Bush u kratkoj i nadahnutoj zdravici, koju je održao pred šezdesetak hrvatskih uglednika koji su bili pozvani na večeru u Pučku (kamenu) dvoranu u Predsjedničkim dvorima.
>Vi ste prvi predsjednik SAD-a koji službeno posjećuje Hrvatsku. Amerika je neosporno najmoćnija zemlja današnjeg svijeta koja je u dva velika svjetska sukoba dala nemjerljiv doprinos u borbi protiv zla i tiranije. To je bila prošlost, a u budućnosti zajedno moramo graditi svijet napretka i blagostanja za sve<, kazao je u zdravici hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Predsjednik Mesić ocijenio je da se američko-hrvatski odnosi razvijaju uzlaznom linijom, a da Hrvatska pruža ruku prijateljstva svakom tko želi surađivati s njom. >Zahvaljujem SAD-u što Hrvatsku podržavaju u ulasku u Europsku uniju i NATO<, rekao je predsjednik Mesić.
Hrvatski državni vrh svečano je dočekao američkog predsjednika na Pantovčaku, nakon što je od hotela >Westin< dugačka kolona od 35 vozila, u kojoj je bio i predsjednički >cadillac<, stigla u petak u 17.30 sati.
>Pozdrav vojnici<, rekao je američki predsjednik pred strojem Počasno-zaštitne bojne. Taj pozdrav, izrečen na hrvatskom jeziku, bio je upućen Hrvatskoj vojsci, ali i svima koji su gradili i izgradili Hrvatsku, kojoj je predsjednik Bush došao čestitati na dobivanju pozivnice za NATO.
U Predsjedničkim dvorima američkog predsjednika i njegovu suprugu Lauru dočekali su predsjednik Stjepan Mesić i njegova supruga Milka, a bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i premijer Ivo Sanader te ostali najviši politički i vojni dužnosnici.
Predsjednik Bush uoči dolaska u Hrvatsku posebno je naglasio kako dolazi kao prijatelj, proslaviti i pozivnicu za NATO, ali i pohvaliti Hrvatsku za demokratske reforme koje je uspješno provela i postala lider u regiji.
Šesnaest godina poslije američkog priznanja Hrvatske George W. Bush je iz Bukurešta, gdje je održan summit NATO-a, doputovao u Zagreb. Zrakoplov Air Force One američkog predsjednika sletio je u petak u 14.55 sati na zagrebački aerodrom.
Uz predsjednika Busha i njegovu suprugu Lauru u američkom izaslanstvu su između ostalih državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. Sedamdesetak novinara čekalo je dolazak američkog predsjednika još od jutarnjih sati, jer službeno nije objavljeno vrijeme njegova dolaska.
Boeing 757 američkog predsjednika sletio je u Zračnu luku >Zagreb< neposredno nakon Boeinga 747, jednog od zrakoplova koji su bili u pratnji američkog izaslanstva. Ususret predsjedničkom zrakoplovu neposredno prije slijetanja poletjela su dva hrvatska MiG-a 21, a Air Force One pratili su američki lovci F16. Počasna garda Hrvatske vojske bila je postrojena pred predsjedničkim zrakoplovom, a Busha i njegovu suprugu Lauru pozdravili su hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegovi suradnici. Na dočeku je bio i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke.

Hrvatska kao partner
Nakon što su odsvirane himne te nakon zajedničkog fotografiranja bračnog para Bush i Mesić, dvojica predsjednika razgovarala su, zajedno sa svojim suradnicima, gotovo sat vremena iza zatvorenih vrata. Bila je to, bez sumnje, prigoda da se ponajprije razgovara o stanju u regiji, jer je Amerika u više navrata jasno rekla kako smatra Hrvatsku partnerom, ali i zemljom kojoj će se obraćati za pomoć i savjete kada je riječ o stabilizaciji jugoistoka Europe.

Mjere osiguranja
Nakon slijetanja u Zagreb, dugačka kolona vozila s predsjedničkim automobilom, koji Bush uvijek koristi, uputila se prema hotelu >Westin< u kojem su smješteni američki predsjednik i njegovi suradnici. Hotel je u >sterilnoj zoni<, potpuno okružen policijom i ljudima iz osiguranja, a iz blizine su uklonjeni svi automobili dok su šahtovi zavareni. Svaki kutak hotela prije dolaska američkog predsjednika, koji je najštićenija osoba na svijetu, pregledali su mnogobrojni agenti američkog osiguranja, a snajperisti su bili postavljeni na krovu hotela i okolnih zgrada. George W. Bush i njegova supruga Laura smješteni su u predsjedničkom apartmanu od 180 četvornih metara u kojem su se nakratko odmorili prije odlaska na Pantovčak. Za posjet američkog predsjednika vladao je i veliki medijski interes, pa oko tisuću novinara prati Bushev posjet Zagrebu. Prosvjedi protiv Busha nisu uspjeli jer im se nije odazvao veći broj građana Zagreba.
Jurica Körbler
Vjesnik


5. travnja 2008.
Bush pozdravio hrvatske vojnike na službi u Afganistanu

Nakon što se na zagrebačkom aerodromu susreo s hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misiji ISAF-a u Afganistanu američki predsjednik se uputio prema ruskom Sočiju, na sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je u 13.40 sati susretom i fotografiranjem s hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misiji ISAF-a u Afganistanu završio službeni posjet Hrvatskoj i nakon toga se sa zagrebačkog aerodroma zrakoplovom Air Force One uputio prema ruskom Sočiju, na sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga aktivni su u okviru operacije ISAF već četvrtu godinu. Trenutno je
razmješten 11 nacionalni kontingent, što znači da je od početka angažmana u veljači 2003. do sada obavljeno već 11 šestomjesečnih rotacija. U 2008. planira se daljnje povećanje kontingenta sukladno odluci Vlade, koja ove godine predviđa povećanje do maksimalno 300 vojnika.
Ponos, čast i zadovoljstvo - bile su riječi kojima su hrvatski vojnici i vojnikinje, sudionici mirovne misije ISAF-a, opisivali svoje dojmove nakon kraćeg susreta i fotografiranja s američkim predsjednikom George W. Bushom. Satnik Ivan Knez i natporučnica Maja Čavlović, zapovjednica voda Vojne policije HV-a u Afganistanu, u društvu zapovjednika hrvatske kopnene vojske generala pukovnika Mladna Kruljca, novinarima su prepričali da im je Bush čestitao na uspješnom sudjelovanju u mirovnoj misiji u Afganistanu i rekli kako im je bila čast i zadovoljstvo kratko popričati i fotografirati se s njim.
General Kruljac je rekao da je čak i američku stranu iznenadilo što se Bush nakon fotografiranja odlučio rukovati sa svakim od pedesetak hrvatskih vojnika, postrojenih ispred američkog predsjedničkog zrakoplova.
Svi su također rekli kako su ponosni što je Hrvatska u četvrtak u Bukureštu dobila pozivnicu u NATO, te naveli kako u svojem sudjelovanju u mirovnoj misiji u Afganistanu imaju samo pozitivna iskustva.
Busha, suprugu Lauru i suradnike iz Hrvatske su ispratili ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, američki veleposlanik Robert Bradtke te predstavnici Ureda predsjednika koji su ih u petak i dočekali. [M.F./Ma.L./ S.O.I./Hina], Vjesnik

 

  Isprintaj Proslijedi  
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre