HIC  

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

22.rujna 2018.
BiH
Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov stigao u BiH

Sergej Lavrov

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov posjetio je Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu se sastao s tročlanim Predsjedništvom i svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom. Nakon Sarajeva, u Banjoj Luci je razgovarao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.


Ruski ministar vanjskih poslova u Sarajevu je rekao kako Moskva neupitno podržava Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH te je odbacio navode da podupire bilo koju političku stranku na skorašnjim izborima.

Rusija polazi od bezalternativnosti Daytonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i ustavne ovlasti dvaju entiteta i triju naroda u Bosni i Hercegovini. Zainteresirani smo da se rezultati izbora zasnivaju na tim načelima, rekao je Lavrov nakon sastanka sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom u Sarajevu.

Vlast treba uključiti predstavnike svih naroda i pridonijeti konsolidaciji, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prethodno je ruski šef diplomacije razgovarao sa sva tri člana BiH Predsjedništva, bošnjačkim Bakirom Izetbegovićem, srpskim članom državnog vrha Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Upitan o tome ima li Moskva favorita na izborima sazvanima za 7. listopada u BiH, Lavrov je rekao da su ruski favoriti građani i da nemaju nijednu stranku ili političara kojega izravno podržavaju. Time je odbacio navode čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim posjetom podupire baš njega.

Lavrov je pozdravio razgovore između Kosova i Srbije, izrazivši očekivanje da će se dogovor postići bez pritiska Sjedinjenih Država ili Europske unije.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, šef ruske diplomacije izjavio je da se Rusija protivi pokušajima Zapada da je eliminira s Balkana u rješavanju više prijepora, poput Makedonije, Crne Gore, srpsko-kosovskog rješenja ili izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći da bi to moglo rezultirati sukobima.

Uvjereni smo da se ta pitanja trebaju rješavati uz suglasnost svih zainteresiranih naroda. Nedopustive su akcije vanjskih igrača da naprave umjetni izbor ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare zajedno s Dodikom.

On nije izravno spomenuo zapadne zemlje, ali je očito aludirao na SAD i Europsku uniju. Rekao je kako je Rusija bila dio rješenja za postizanje mira u Bosni i Hercegovini, kao i rješenja za Kosovo.

Usprotivio se i mogućnosti revizije Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu koji ne bi uključio suglasnost obaju entiteta i triju naroda. Ocijenio je kako je Dodik privržen provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma čak iako su ga Sjedinjene Države stavile na poseban popis sankcioniranih osoba upravo tvrdeći da potkopava Dayton.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odbacio je tvrdnje kako Rusija ima negativan utjecaj na ovaj entitet i Bosnu i Hercegovinu. Uoči dolaska ruskog ministra vanjskih poslova iz BiH organiziran je zajednički susret sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji je boravio u Banjoj Luci. 


HIC.hr
foto:twitter

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre