HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri16.kolovoza 2018.
BiH
Blagnad Velike Gospe proslavljen diljem Bosne i Hrecegovine

Uskoplje, Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe (Uznesenje Blažene Djevice Marije) koji se slavi 15. kolovoza je jedan od najvećih blagdana katoličke crkve. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom, a nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je dogmom papa Pio XII, 1. studenog 1950.

Velika Gospa posebno se svečano obilježava u hrvatskom puku diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vjernici se u mnogim župama pripremaju za ovaj blagdan kroz svete mise koje se u narodu zovu devetnice.Tradicionalno se održavaju procesije te mise večer prije blagdana.

Posebno svečano ovih dana je u Hercegovini, gdje se Velika Gospa slavi u najstarijem marijanskom svetištu u Širokom Brijegu. Također blagdan Velike Gospe slavi se i u Posušju, Široki Brijeg, Komušina, Kreševo, Tolisa, Trebinja, Stup, Uskoplje, Jajce, S.Most, Gradac, Nevesinje, Prisoje, Seonica, Dračevo, Rama...


velika-gospa-karta-bih

G.V -USKOPLJE

Blagdan Velike Gospe koji se slavi 15.kolovoza posebno je značajan za Uskopljane. Tog je dana i patron župe Uznesenja Blažene Djevice (UBD) Marije u Uskoplju.

Na svetkovinu, mnoštvo domaćih i iseljenih Uskopljana kao i vjernika iz susjednih župa uveličao je ovo misno slavlje u crkvi BDM u Uskoplju kom je nazočio veliki broj vjernika. Ovo je također jedan od rijetkih dana u godini koji ispuni Uskoplje hrvatima, zato ga provedimo dostojanstveno. Na misi se na sav glas pjevalo Čuj nas majko nado naša...


ČUJ NAS, MAJKO

Čuj nas, Majko, nado naša,

k tebi vapimo mi svi!
Svak ti srce sad iznaša,
srce opuno ljubavi.


Primi, primi mila Majko, naša srdašca.
To je sve što mogu dati tvoja dječica.


Iz nebeskih sjajnih dvora
pogledaj nas, Majko, sad,
samo jedan pogled zgora
baci, Majko, na naš jad.


Primi, primi mila Majko, naša srdašca.
To je sve što mogu dati tvoja dječica.


Sretan onaj koj' te hoće
svojom zvati majčicom,
jer od svake ti ćeš zloće
zaštitom ga branit svom.


Primi, primi mila Majko, naša srdašca.
To je sve što mogu dati tvoja dječica.


Brani i nas, Majko zlata,
budi nama u pomoć,
a najvećima onog sata,
kad nam je s tog svijeta poć.


Primi, primi mila Majko, naša srdašca.
To je sve što mogu dati tvoja dječica.


ŽEPČE

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi kod Žepća svečano je proslavljen patron župe - Velika Gospa. Svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju velikog broja svećenika, predvodio je fra Drago Pranješ, gvardijan u Gučoj Gori. Okupljene vjernike na početku misnoga slavlja je pozdravio osovski župnik fra Antun Perković.

«Današnji blagdan nam otkriva za čime žudi čovjek, o čemu sanja i čemu teži. Bitna oznaka našega života jeste naš hodočasnički život, mi kao hodočasnici žudimo i očekujemo da ćemo poput Marije biti proslavljeni na nebesima u zajedništvu Oca Nebeskog», rekao je, između ostaloga, u propovijedi fra Drago.

Desetljećima svake godine u ovoj župi veliki broj vjernika iz svih dijelova žepačkog kraja dolazi na jutarnje mise koje se služe u 6 sati, čak i pješice kao bi izmolili Gospin zagovor.

Osovska Gospa okupila je mnoštvo vjerničkog puka i ove godine, kako iz okolnih župa tako i onih koji žive i rada diljem svijeta, ali za ovaj blagdan žele biti u Gospinom zagrljaju.DIJSAPORA SE VRATILA U RODNI KRAJ

Konačno su Hrvati brojni u objema svojim domovinama. Barem na jedan dan. Na blagdan Velike Gospe više ih je nego na posljednjim popisima pučanstva. I u RH i u BiH. Iseljeni Hrvati iz cijelog svijeta došli su u svoj rodni kraj. Dugovječna je tradicija u Hrvata štovanja Blažene Djevice Marije. U Hrvatskoj posvećena su joj čak 1162 vjerska objekta te deset katedrala. Jednako je poštuju i katolici u Bosni i Hercegovini. Zato su je proglasili “kraljicom Hrvata”. Gotovo je zavjet svakog Hrvata moliti joj se na blagdan na rodnoj grudi. Iseljenici se za Gospu vraćaju korijenima, djetinjstvu, praznim domovima. Uoči blagdana oživjela su već utihnula naselja po Slavoniji, Dalmaciji, Zagorju, Bosni, Hercegovini... Nakon Velike Gospe mnoga će opet biti pusta.


Današnja dijaspora koja posjećuje svoj rodni kraj za Veliku Gospu razlikuje se od one prijeratne, koja je dolazila ponajviše za Božić. Nekada su to bili uglavnom muškarci srednjih godina, a sada su to cijele obitelji. I još je puno razlika. No jedno je uvijek ostalo isto. Rodbina se veselila njihovim dolascima i tugovala na rastancima, a države su svoju “djecu” motivirale na odlazak. Bivša zato što ih je željela raseliti, a današnja - jer ih ne zna zaustaviti.

Zbog svih tih razloga možda tri, a možda četiri, milijuna Hrvata živi izvan RH i BiH. Malo je zemalja koje imaju jednak broj stanovnika i iseljenika. Bez obzira na tu činjenicu, jednom bi trebali prestati kukati nad tom bolnom istinom i promišljati kako nemoć nad iseljavanjem pretvoriti u prednost. Tijekom povijesti pokazalo se kakva je dijaspora snaga. Bez financijske i svake druge njezine pomoći teško bi izborili državu. I sada je najveći investitor i donator. Njezin novac održava mnoge na životu.

 HIC.hr
foto:
Uskoplje , Velika Gospa