HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri16.kolovoza 2018.
CRNA GORA
Blagnad Velike Gospe proslavljen u Boki Kotorskoj

otočić Škrpjela , Boka Kotorska

Zvona s brojnih crkava u Boki kotorskoj već u jutarnjim satima u srijedu najavila su blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije koji se tradicionalno obilježava na otoku Gospe od Škrpjela svetim misama, u prisustvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.

“Velika Gospa posebno se slavi ovdje na otoku Gospe od Škrpjela koji je najvažnije svetište istočnog dijela Jadrana. To je biser Boke Kotorske, „ploveća“, jedinstvena pinakoteka na Jadranu koja šalje jednu divnu poruku, rekao je za Hinu upravitelj Gospe od Škrpjela don Srećko Majić.

Podsjetio je da su braća Martešići 1452. godine na hridi našli sliku Bogorodice.

“Dvjesto godina se na tom mjestu potapaju brodovi, kamenje. Koliko je bilo potrebno vjere, truda, nade, i to je poruka nama. Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovu trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta“, kazao je za don Srećko Majić.

Središnju svetu misu služio je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić, koji je u propovijedi pozvao vjernike na mir, praštanje i suživot.

Vjernici u Crnoj Gori proslavljaju blagdan Velike Gospe svetim misama na otoku isusovaca Gospe od Milosti, u tivatskom zaljevu i u Baru, u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.narod.hr/HIC.hr
foto:wikipedia