HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija
made in croatia, suvenir proizvodi


23.studeni 2018.
NAPETA SITUACIJA
Uvozne carine užarile odnose na relaciji Kosovo-Beograd

Kosovo,specijalci

Specijalne snage kosovske policije jutros su uhitile četiri osobe u sjevernom dijelu Mitrovice. Glasnogovornik policije izjavio je da je provedena racija u sklopu istrage ubojstva Olivera Ivanovića. Predstavnici kosovskih Srba naveli su da je među uhićenima i policajac Dragiša Marković koji je sudjelovao u istrazi. Srpski mediji pišu da su uhićeni odvedeni u južni dio Kosovske Mitrovice, piše hrt.hr.

Jutros je održana izvanredna sjednica vlade Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je niz izvanrednih sastanaka s čelnim ljudima vojske, policije, službi sigurnosti te zapovjednicima specijalnih vojnih i policijskih snaga. Vučić je jučer upozoravao na kretanje kosovske vojske prema sjeveru.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održan je sastanak kriznog stožera predstavnika četiri srpske općine na sjeveru Kosova, a situaciju u sjevernom dijelu grada poslije jutrošnje akcije je mirna, ali napeta, prenose kosovski mediji na srpskom jeziku.Kosovo uvelo carine za Srbiju i BiH

Podsjetimo, u srijedu je Kosovska vlada povećala 100% pristojbe na robu iz Srbije i BiH, nakon što je nedavno donijela odluku o povećanju za 10%. Obje su države članice CEFTA-e.

Kosovska vlada ističe kako je uvođenje uvoznih carina odgovor na srbijanske prepreke za prodaju kosovskih proizvoda u Srbiji. Srbija na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednosti većoj od 400 milijuna eura, dok se u Srbiji godišnje proda kosovske robe za oko 20 milijuna eura.

Srbija pak tumači kako kosovsko uvođenje carina ima političke, a ne ekonomske motive, pa je o tome sinoć u Beogradu čak raspravljalo i Vijeća za nacionalnu sigurnost.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da je potez Prištine Srbiju doveo u lošiju situaciju od one kada je bila u trgovinskom ratu s Milanovićevom vladom 2015. Srbija, naime, svake godine na Kosovo izveze robu vrijednu više od 400 milijuna eura.

Iz Europske unije zahtijevaju da se ta odluka povuče. Pozivaju i Srbiju i Kosovo da prekinu provokacije.

Nakon poziva prištinskih vlasti na bojkot robe proizvedene u Srbiji u Dečanima su u četvrtak neki lokalni političari palili srbijanske proizvode. Zbog uvođenja pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije kosovski Srbi organizirat će danas u podne mirne jednosatne prosvjede širom Kosova.

HRT.hr / HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre