HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija
made in croatia, suvenir proizvodi


29.studeni 2018.
DOGODILO SE 29.STUDENOG 2017.GODINE
Haška presuda hrvatskoj šestorki i suicid generala Praljka

general Praljak

General Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je 29. studenog 2017. presude "bosanskohercegovičakoj šestorci" zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovine tijekom rata 90-tih godina 20. stoljeća.

Vijeće je utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su sudjelovali prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, bivši ministar obrane RH Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, njihov bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.

Ubrzo nakon toga preminuo je. Po službenim informacijama to se dogodilo dva sata kasnije u bolnici Westeinde. ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

Nizozemci su utvrdili da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Preglom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nje se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao.

Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. On je već spakirao svoje stvari za slanje u Hrvatsku i s nekoliko se ljudi oprostio u nekoliko navrata no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka.

Oproštajno pismo

General praljak se s dva pisma oprostio od svoje obitelji. U oproštajnom pismu obitelji napisao je "Obitelji! Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno."

UN-ovi istražitelji su diplomatskim putem generalovoj supruzi Kaći Praljak dostavili dva njegova pisma, koje je general napisao prije objave pravomoćne presude dakle 27.studenog 2017. godine. U pismu supruzi napisao je "Kaća, mislim da ćeš pismo 'Obitelji' morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.", napisao je supruzi Slobodan Praljak.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina. "U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno", zaključili su Nizozemci.

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca. Znatan dio javnosti Hrvatske i BiH, te vrh hrvatske politike doživjeli su presudu Slobodanu Praljku kao nepravdu.

 

Postoji mogučnost pobijanja haške presude u slučaju Prlić i ostali VIŠE


vecernji.hr / HIC.hr
foto:arhiv

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre