HIC  

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

11. listopada 2018.
OPĆI IZBORI
Izbor Komšića pokazao je koliko su Hrvati ugroženi u BiH

Željko Komšić

Unatoč tome kako se ispočetka to razumjelo, te je i doživljeno političkim i nacionalnim poniženjem Hrvata, u mnogočemu će izbor Željka Komšića biti adut u rukama hrvatske politike u vrlo pojednostavljenom dokazivanju zašto su nejednakopravni u BiH. Prije nekoliko dana u komentaru za agenciju France Presse jedan je analitičar, objašnjavajući što se dogodilo u nedjelju na izborima, objasnio kako su bosanski muslimani preglasali hrvatske katolike u BiH te ih ostavili bez njihova autentičnog predstavnika, dok, pak, Srbi imaju Dodika, a Bošnjaci Džaferovića. Vrlo je teško objašnjavati što je trećina od 17 u Domu naroda, zašto Inzkov matematički teorem nije ispravan, kako se poteže vitalni nacionalni interes, zašto on uopće postoji u 21. stoljeću.

No, Komšić je pomogao da se cijela priča o hrvatskoj nejednakopravnosti svede na fenomen koji ima potencijala razoriti tkivo društva BiH, jednako kako je to simbolički, ali i u stvarnome smislu, imao Sejdo Bajramović na Kosovu u bivšoj Jugoslaviji. Sjajna profesorica Mirjana Kasapović, od koje malo tko bolje, jednostavnije i slikovitije opisuje Bosnu i Hercegovinu (uz iznimke Ivana Lovrenovića, Miljenka Jergovića, Mile Lasića, Josipa Mlakića...), dala je naznake nedjeljnog političkog promašaja. Iako je izbor Komšića zasjenio sve druge razine vlasti, kako vrijeme više odmiče, postaje jasno kako zapravo treba zahvaliti prvom bošnjačkom političkom izboru jer je učinio da se Hrvati mobiliziraju kao nikada do sada od 2000. godine.


No, takvo nadmudrivanje, preglasavanje, a posebno kampanja ksenofobične mržnje koju je on gradio prema Hrvatima i Hrvatskoj, nanijeli su veliku štetu odnosima Hrvata i Bošnjaka te uz pomoć ratnohuškačkih medijskih truba probudili zlu krv. Jedini način da se stvari vrate na kolosijek koji će zajamčiti izgradnju povjerenja, suživota Hrvata i Bošnjaka, pa i puta stvaranja nepodijeljenog društva, a unutar njega i uspostave države s istim pravima i slobodama, koji neki ne vole, pod nazivnikom “građanska država”, jest da se počne raditi na izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.


SAD i EU traže reforme

u srijedu su to jasno poručili iz američkog Veleposlanstva, a dan ranije i dužnosnici Europske komisije Federica Mogherini i Johannes Hahn. Korak dalje otišlo je američko Veleposlanstvo jasno poručujući da je potrebno mijenjati ta zakonska i ustavna rješenja “u skladu s europskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH tako i jednakost svih građana BiH”. Sapienti sat!Tko je Željko Komšić

Rođen je u Sarajevu 20. siječnja 1964. godine. Komšić je dijete iz miješanog braka. Otac mu je bosanski Hrvat, a majka Srpkinja koja je život izgubila tijekom opsade Sarajeva 1992. godine. Ubio ju je snajperist. Nominalno se evidentira kao Hrvat i vješto politički koristi tu činjenicu, no sam je više puta isticao da je bosanski patriot i katolik. Kršten je, ali nije vjernik.

Privatni život Komšić brižno čuva i ne iznosi u javnost. Zna se tek da je oženjen Sabinom, etnički Bošnjakinjom, i imaju kćer Lanu te da voli skijanje. Diplomirani je pravnik, a završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i School of Foreign Service na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, ali nikad nije radio u struci. Nema hrvatsku putovnicu, kao većina naših sunarodnjaka u BiH.

Komšić je u nekoliko navrata optužio hrvatske vlasti da mu nisu željele izdati putovnicu jer je nositelj Zlatnog ljiljana Armije BiH. Riječ je o najvišem ratnom priznanju Armije BiH. Komšić ga je zaslužio svojim doprinosom u obrani Sarajeva tijekom srpske opsade početkom devedesetih. Kasnije je govorio da mu hrvatska putovnica ni ne treba jer je on Bosanac.

Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH", kratko je opisao svoje ratne dane u biografiji.

NOVI hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bit će Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF), stranke koju je osnovao nakon što je u svađi napustio SDP BiH. Doduše, riječ "novi" nije posve točna jer je Komšić već dvaput bio na ovoj funkciji kao predstavnik Hrvata. On je na sličan način izabran na izborima 2006. i 2010., ali tada kao član SDP-a i na drugačijoj političkoj platformi i s manje zapaljivom retorikom.
Komšić, koji je u dva je navrata bošnjačkim glasovima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nedavno nje napao i predsjednici Kolindu Grabar Kitarović kazavši da “Hrvatska nije nikakav jamac Daytona te da je njena zemlja bila agresor u BiH”.

Pripremajući se (očekivane) listopadske izbore Komšić je potpisao predizbornu koaliciju s radikalnom bošnjačkom  strankom Građanski savez kojeg vodi Emir Suljagić, izrazito neprijateljski nastrojen prema Hrvatima.

Iako je u dva navrata bio član Predsjeništva, što u uređenim državama podrazumijeva i društveni ugled, za Komšića se u BiH može čuti da ga “Hrvati preziru, Srbiju ismijavaju, a Bošnjaci ga smatraju fukarom“. Anegdota  koja se može čuti u Sarajevu je da Komšić od hrvatstva ima samo geler koji je dobio u vrijeme hrvatsko- bošnjačkog sukoba.

Već prvi dan nakon izbora pokazao je što možemo očekivati od njega u iduće četiri godine, poručivši da će tužiti Hrvatsku zbog gradnje "Pelješkog mosta". Mnogo je to agresivne retorike u službi bosanskog patriotizma koja će zatezati odnose BiH sa susjedima, ali i međuetničke veze među narodima unutar te zemlje.

Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izazvao je veliko nezadovoljstvo među Hrvatima u toj zemlji, ali i u Hrvatskoj. Komšić je izabran glasovima koji su stigli u najvećoj mjeri iz Sarajeva, Bihaća i Podrinja, dijelova zemlje u kojima živi veliki broj Bošnjaka a malo ili nimalo Hrvata. Zbog toga se na Komšića gleda kao na nelegitimnog predstavnika Hrvata u BiH. Smatra se da će BiH izborom Komšića biti oslabljena, a međunacionalno povjerenje dodatno uzdrmano. Međutim on ima sasvim drugačije viđenje priče. Njegova vizija je borba protiv sustava u kojem je unaprijed zajamčeno mjesto kandidatima u političkom sustavu na osnovi njihove etničke pripadnosti


vecernji.ba/ HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre