HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

11.prosinca 2018.
BiH
Komšić: Cijenu uplitanja Hrvatske u BiH politiku bi mogli platiti Hrvati središnje Bosne

Željko Komšić

Željko Komšić, član BiH predsjedništava iz reda hrvatskog naroda komentirao je navodnu uplatanje Hrvatske u politiku Bosne i Hercegovine (BiH) . Poručio je"Ako se ovako nastavi, cijenu će platiti Hrvati središnje Bosne, žrtve neće biti u Hercegovini'

Sve je počelo nakon što su trojica bivših visokih predstavnika u BiH napisala zajedničko pismo u kojem su istaknuli da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine te kako je nedopustivo osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koje stiže i od dužnosnika iz Hrvatske.


Na to je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio sljedeće: "Hrvatska ne može odustati od problema svog naroda u svakoj zemlji".

Komšić je odgovorio Plenkoviću u izjavi za N1, tvrdeći da ono što Hrvatska radi nije dobro. - Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske, trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju, nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima - izjavio je Komšić a vijest prenosi croexpress.eu


U intervju za bosanskohercegovački javni servis BHT 1 Komšić je rekao" Nastavi li se sa sadašnjom politikom poticanja napetosti unutar BiH, najveću cijenu mogli bi platiti Hrvati središnje Bosne kojima prijeti sudbina kakva je zadesila hrvatski narod na teritoriju današnje Republike Srpske"

Po izvacima objavljenim na mrežnim stanicama BHRT-a, Komšić je kazao kako se mora odmah prestati s politikom izazivanja svađa i podjela naroda u BiH koja ne prijeti toliko Hrvatima na području Hercegovine koliko može imati katastrofalne posljedice po njihove sunarodnjake u središnjoj Bosni.

'Što ćemo ako nam se dogodi da nam se isele Hrvati iz središnje Bosne i to ne onako kako su izašli iz Banjolučke biskupije (progonom) nego sada dobrovoljno', upitao se Komšić, ocijenivši da bi to bila 'katastrofa za narod i za Katoličku crkvu'.

'Nije žrtva netko dolje u zapadnoj Hercegovini. Hrvati središnje Bosne će platiti cijenu', izjavio je Komšić.

Prema dostupnim statističkim pokazateljima, od prijeratnih 193.000 Hrvata središnje Bosne protjerano je ili ih se iselilo više od polovice, što za vrijeme rata što u poratno vrijeme (croexpress.eu)

Pismo bivših visokih predstvnika u BiH

Pismo je upućeno na adresu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini , upozorili su kako se Hrvatska miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine ističući kako je nedopustivo osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koje stiže i od dužnosnika iz Hrvatske.

Regionalna televizija N1 prenijela je sadržaj pisma iza kojega stoje Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling. Oni su Mogherini i sve ministre vanjskih poslova država članica Europske unije pismom podsjetili kako se odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" - koja je temelj osporavanja Komšićeva izbora - zapravo odnosi na Dom naroda parlamenta Federacije BiH a ne na izbor članova Predsjedništva BiH.

"Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' koristi se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali ni Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne kažu da članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'", interpretacija je trojice bivših diplomata koji su imali ulogu glavnih tumača Daytonskog sporazuma.

Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling su podsjetili i kako je Čović bio izabran dva puta u Predsjedništvo prema trenutnim izbornim pravilima.

"Od ključne je važnosti da se sa sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u prosincu pošalje jasna poruka političkim strankama u BiH i onima van zemlje koji se miješaju u unutarnja pitanja", stoji u pismu.
Bivši visoki predstavnici smatraju kako EU treba poslati jasne poruke da svaka izborna reforma treba učiniti BiH funkcionalnijom a ne proizvoditi dalje podjele po etničkim načelima.

Drugom važnom porukom drže onu da je uspostava vlasti vlasti prioritet broj jedan, ali i da su granice BiH nepovredive kao i da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnja pitanja BiH.

"Pozivamo Europsku komisiju da objavi mišljenje o zahtjevu BiH za stjecanje kandidatskog statusa što prije. Mišljenje Europske komisije trebalo bi naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca te potaknuti političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi bio potaknut i sam proces pristupanja EU", stoji u pismu.
Schwarz-Schilling je pak u posebnoj izjavi za N1 dodatno istaknuo kako su se on, Bildt i Ashdown odlučili na pismo s ciljem da "zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske". Pritom je optužio hrvatske dužnosnike da "lažu" kada opisuju stanje u BiH.

"Miješaju izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To nitko u javnosti ne razjašnjava i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili, rekavši - moramo pojasniti situaciju kako bi ona bila jasna Europskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tijekom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u prosincu", kazao je konzervativni njemački političar.


vecernji.hr/ HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre