HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

25.listopada 2018.
BiH
Migranti ne odustaju, prenočili uz granični prijelaz Maljevac

migranti na Izacicu

Granični prijelaz Maljevac od sinoć je zatvoren za sav promet. S mosta na tom graničnom prijelazu bosanskohercegovačka policija sinoć je prisilno udaljila 100-tinjak migranata koji žele ući u Hrvatsku.

Policija je iz Bihaća vratila u Sarajevo 99 migranata koji su stigli vlakom. No preostalih 150 do 200 noćas je uz bosansku obalu rijeke Gline razapelo šatore i zapalilo vatru. I nemaju namjeru vratiti se u centre oko Bihaća i Kladuše.

Kriza s migrantima u Velikoj Kladuši eskalirala je na hrvatskoj granici kada ih je nekoliko stotina jučer pokušalo ući na graničnom prijelazu Maljevcu.

Granicu, kako prenosi hrt.hr, štiti hrvatska policija i s obzirom na njezinu brojnost - o pomoći vojske ne treba razmišljati. Potvrdio je to načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno u jučerašnjoj Temi dana. Ničino je rekao kako je hrvatska policija prije tri dana dobila informaciju da se po kampovima u Srbiji i BiH širi informacija kako će Hrvatska otvoriti granice i pustiti migrante. Dakle, riječ je o jednom usklađenom djelovanju. Ne slučajnom. I migranti su se pojavili na tri granična prijelaza - Ličko Petrovo Selo, Bajakovo i Maljevac".
Upitan za intervenciju vojske Ničino je rekao"Mi raspolažemo s preko 6.500 graničnih policajaca i s više od 200 interventnih, to je jako velika brojka", kaže i navodi mogućnost preraspodjele hrvatske policije i dodaje da smatraju kako u ovom trenutku nije potrebno razmišljati o pomoći vojske te da su hrvatske granice apsolutno sigurne.

Da je sve pod kontrolom potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao je da nije bilo ulaska hrvatske policije na bosanskohercegovački teritorij.

O stanju u BiH Božinović je rekao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji je izjavio da situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku.


z Bihaća se za HRT-ovu Temu dana javio zapovjednik policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić. Izvijestio je tada da je trenutna situacija mirna, a na graničnom prijelazu je 200-tinjak migranata. Upitan hoće li policija upotrijebiti silu ako migranti tamo ostanu cijelu noć, rekao je da vrše sigurnosne procjene te da "sve ovisi o ponašanju migranata". "Ako se budu nasilno ponašali, policija će primijeniti zakonom propisana sredstva", dodao je.


Hrvatska će, kao što je to i do sada radila, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka i migracija, poručio je premijer Andrej Plenković. "Naravno, poštujući sve međunarodne standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našega prava: Hrvatska će, kao što je i do sada radi, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka i migracija. Naravno, poštujući sve međunarodne standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našega prava", rekao je Plenković.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović o situaciji na granici razgovarala je s ministrom Božinovićem, koji ju je izvijestio da je stanje na granici pod kontrolom policije, doznaje se u Uredu predsjednice.


hrt / HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre