HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 

vijesti-biH

made in croatia, suvenir proizvodi

 

24.listopada 2018.
BiH
Migranti probili policijski kordon, prijelaz Maljevac zatvoren.

migranti na Izacicu

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je danas tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila je prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon. Prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Neslužbeno doznajemo kako se povremeno sukobljavaju s bosanskom policijom.

Dnevni avaz javlja da se na hrvatskoj granici podiže ograda, te da su iz Republike Hrvatske došli pripadnici Specijalne jedinice. Granicu nadlijeće helikopter hrvatske policije.

Na graničnom prijelazu trenutno su najviše ugroženi djeca i mladi. Prema posljednjim informacijama, djeca su gladna i iznemogla, dok odrasli pokušavaju ponovo probiti policijski kordon. U grupi ima i povrijeđenih migranata. Dvije osobe prevezene su u Dom zdravlja Velika Kladuša, javila je Radio televizija USK.

Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem prema migrantima

Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti probili prvi kordon s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala.

Također, demantirala je informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u BiH Koričić rekao je da su u Bihaću na snagu stupile izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata. U tijeku je procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje.

Sastavni dio mjera koje policija poduzima je i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom.

U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata. Policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka su tražili da sve te putnike vrate u Sarajevo otkuda su i došli.


Migranti iz Cazina krenuli u Hrvatsku, policija ih zaustavila nedaleko od granice.Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom jer su iz Željeznica Federacije BiH tražili daljnja objašnjenja i upute što raditi ubuduće jer sami nemaju mogućnost kontrolirati identitet putnika i odlučivati tko se može voziti, a tko ne.

Zapovjednik županijske policije Mujo Koričić pojasnio je kako više neće biti dopušten dolazak novih migranata te kako će stoga policajci na prilaznim cestama koje vode ka Bihaću kontrolirati vozila, a posebice autobuse, i zabraniti prolazak migrantima koje eventualno zateknu.
hrt / HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre